Özel Bankacılık (Private Banking)

Özel Bankacılık (Private Banking)
Özel Bankacılık (Private Banking)

Özel Bankacılık (Private Banking) – Bankacılık sektöründeki hizmet anlayışı, gün geçtikçe klasik çizgisinden daha fazla uzaklaşmayı sürdürüyor. İhtiyaç duyulan farklı departmanların sonucunda da farklı iş imkanları gündeme geliyor. Günümüz bankacılık hizmetlerinden biri olan özel bankacılık için de bu alana özel eleman desteği kaçınılmaz oluyor.

Özel Bankacılık (Private Banking)

Özel bankacılık departmanı; standart ve bildiğimiz banka şubelerinde çalışmamaktadır. Bu departmanda görevlerini sürdürmekte olan elemanların görev yerleri özel olarak tasarlanmış ve işlem akışını sürdürmekte olan özel banka şubeleridir. Sundukları her hizmet, bir şahsa veya bir kuruma özel olarak kurgulanmaktadır. Dolayısıyla standart bankacılık anlayışındaki sabit hizmet sunumu bu departman için söz konusu değildir. Her işlem o an muhatap olunan müşterinin ekonomik koşullarına bağlı olarak ele alınır ardından öneriler listesi oluşturulur. Müşteriye sunulan alternatiflerden, müşteri tarafından karar kılınan işlem uygulamaya alınır.

Özel Bankacılık Nedir?

İngilizce ismi olan ‘Private Banking’ olarak da bilinen özel bankacılık, farklılaştırılmış ve isminden de anlaşılacağı üzere kişiye özel hale indirgenmiş hizmetler topluluğudur. Özel bankacılık hizmetleri normal şubelerde değil, Özel Bankacılık Merkezleri’nde gerçekleştirilmektedir. Kişiye özel bir şekilde sürdürülen bu bankacılıkta, genellikle iki temel hizmet önem kazanmaktadır. ‘Portföy’ ve ‘Yatırım’ olarak iki ana dala ayrılmış olan bu hizmetler, tamamen kişilerin veya firmaların durumunun özel olarak ele alınması sonucu sürdürülen bir entegre varlık sisteminden bahsetmek mümkündür.

Kısaca bir kuruluş, bir firma veya şahsa özel olarak tasarlanmış bankacılık alanındaki danışmanlık hizmetlerinin tamamına ‘özel bankacılık’ denilmektedir.

Bankaların Özel Bankacılık Departmanında Çalışmak İçin Ne Yapmalı?

Bankaların özel Bankacılık Departmanında çalışmak istiyorsanız bu alanda iş başı yapacak olan personellere ‘Özel Bankacılık Müşteri Yöneticisi’ olarak isimlendirildiğini de bilmelisiniz. Müşteri bazında özel hizmetlerin sunulduğu bu departmanda işe başlamak için öncelikle gerçek anlamda bir tecrübeye ihtiyacınız olacaktır. Standart hizmet anlayışının oldukça ötesinde olan işlemleri gerçekleştirmek için tecrübenin gereksinimi muhakkaktır.

Bankaların bu departman için yayımladığı iş ilanlarına göz attığımızda en sık karşılaştığımız aranan nitelikleri şu şekilde özetleyebilmek mümkündür.

  • Üniversite mezunu olması gerekmektedir.
  • Yatırım ürünleri, ürün ve türev piyasalar konusunda (başvuru yapacağınız özel bankacılık departmanına göre de değişim gösterebilmektedir) minimum 5 yıl deneyim sahibi olunması gerekmektedir.
  • SPK Temel Düzey Lisansına sahip olunması şartı aranmaktadır.
  • Özel bankacılık hedef segmentine giren müşteriler konusunda deneyim sahibi olunması beklenmektedir.
  • Müşteri kazanımında ekin ve girişken yapıya sahip olan personeller işe alınmaktadır.
  • Yurt içi ve yurtdışı piyasalarda analiz yapabilme ve takip edebilme yeteneği aranmaktadır.
  • Müşteri iletişimine açık, ikna kabiliyeti yüksek ve sonuç olarak müşteri ilişkileri güçlü bir ağı kurabilecek kişiler bu görev için tercih edilmektedir.
  • Son olarak her kurumsal firmanın her eleman alımında talep ettiği şartı da bildirmemiz gerekir. Erkek adaylar için askerlik görevinin tamamlanmış olması beklenmektedir.

Görevleri

Özel bankacılık departmanın yaptığı tüm işler şahsa ya da kuruma özeldir. Müşteri varlıklarının kişilerin belirlemiş olduğu risk ve beklentilerine göre özel bir şekilde yönetilmesi ile birlikte özel danışmanlık hizmetlerinin sunulması ‘Özel Bankacılık Departmanı’nın temel görevleri arasında yer alır.

Özel Bankacılık Şubelerinde çalışan görevlileri, müşterilerinin her maddi kaynağını incelemek ve yön vermek konusunda ona en uygun olan danışmanlık hizmetini sunmak ile yükümlüdür. Müşterilerinin sahip olduğu birikimler, gelir ve giderleri göz önüne alınarak en doğru şekilde değerlendirilmesi temel hedeftir. Yatırım konusunda uzman müşteri temsilcileri ve portföy yönetmenleri, özel bankacılık departmanında görevlerini en profesyonel şekilde sürdürmektedir.

Standart bankacılık da dahil olmak üzere birçok spesifik bankacılık işlemleri bu birimlerde de  yürütülmektedir. Örneğin başlıca hizmet modelleri arasında; repo işlemleri, kiralık kasa hizmetleri, gişe hizmetleri, yurt içi ve yurt dışı hisse senetlerinin alım-satım hizmetleri, menkul kıymetler üzerine danışmanlık hizmetleri, birikimin anlık olarak en karlı olan yabancı parada ya da diğer menkul kıymetlerde değerlendirilmesi için finansal strateji belirleme hizmetleri, özel fonlar, kişiye özel olarak belirlenen ve hesaplanan kredi kartı seçenekleri, kişiye özel olarak hazırlanan mevduat ürünleri, türev ürünlerde yatırım ve opsiyonel stratejileri kurgulayıp yönetime alma hizmetleri vardır.