QNB Finansbank Girişime ve İnovasyona Odaklandı

QNB Finansbank, 15 milyon dolar değerindeki Kurumsal Girişim Sermayesi Fonu ile erken aşama girişimlerine yatırım yapacaklarını açıkladı. QNB Finansbank Girişimcilik ve İnovasyon Genel Müdür Yardımcısı Derya Düner banka tarafından yapılan açıklama ile ilgili olarak, “Bankacılık değişecek. Ne yöne değişeceğini görüceğiz. Bu alanda birçok farklı deneme yapmak zorundayız diye düşünüyoruz ve bu alanda stratejik yatırımcı olabiliyoruz” dedi.

QNBEYOND Global Bir Marka Haline Geldi

Bloomberg HT Finansal teknoloji programına katılan ve açıklamalarını burada gerçekleştiren QNB Finansbank Girişimcilik ve İnovasyon Genel Müdür Yardımcısı Derya Düner, girişimci bireyleri ve yaratıcı projeleri desteklemek amacıyla geleceğin “fintech” uygulamalarını oluşturmak üzere inovasyon laboratuvarı kurduklarının altını çizdi. Kurulan bu laboratuvar (Fincube) global bir marka haline geldi ve günümüzde QNBEYOND olarak uluslararası alanda bilinen bir marka olmaya başladı.

QNBEYOND ile ilgili olarak tıpkı bir AR-GE laboratuvarı gibi çalıştıklarını, birçok farklı alanda denemeler yaptıklarını, bu denemelerin ilk ve somut örneği olarak “Q” finansal asistanının oluşturulması olduğunu belirterek, “Burada odaklı, gündelik bankacılık ya da farklı bir iş yükü bulunmayan, tamamen oradaki probleme çözme odaklanan küçük grupları oluşturuyoruz. Projeleri tıpkı bir start-up gibi hayata geçirmelerini beklediğimiz bir ekip oluşturduk” dedi.

Girişimcileri Konfor Alanından Çıkarıyor

Çalışma şekli olarak kurum içi girişimciliğe önem verdiklerini, banka ve grup şirketleri içerisinde çalışan personellerin inovatif fikirlerini hayata geçirmek adına başarılı bir süreç yönettiklerini ifade eden Düner, “İç girişim platformu ile kurumi çi çalışanların fikirlerini hayata geçirebileceği bir kuluçka ortamı sağlamaya çalışıyoruz. Geçen yıl ilkini 8 girişimle yapmıştık, 3 tane girişimle hızlandırma programı dışında hala farklı şekillerde birlikte çalışıyoruz. Şimdi de iki hafta önce 11 girişimle ikincisini başlattık. Burada bütün bankla üst yönetimi ile çalışıyoruz. Her bir girişim, bizim üst düzey yöneticilerimizden biri ile eşleşiyor. Hem banka için hem de girişim tarafı için işi inanılmaz hızlandırıyor” dedi ve girişimcileri konfor alanından biraz olsun çıkarmak adına çalışma şekli belirlediklerinin altını çizdi.

Bankacılık Değişecek

Bloomberg HT Finansal Teknoloji programındaki açıklamalarını Düner şu şekilde tamamladı:

“Bankacılık değişecek. Ne yöne değişeceğini göreceğiz. Bu alanda birçok farklı deneme yapmak zorundayız diye düşünüyoruz ve bu alanda stratejik yatırımcı olabiliyoruz. Bunun ilk örneği geçen dönem hızlandırma programında yer alan Kassa. Kassa ile beraber ürün de geliştiriyoruz. Şimdi ikinci yatırım da yolda. Hızlı bir şekilde ilerliyoruz. Fikir tabi ki çok önemli ama fikir artık yetmiyor. Bunun hayata geçirecek ekibe çok daha fazla bakıyoruz. Orada çok çevik olabiliyorlar mı? Çünkü girişimciyseniz çok fazla duvara tosluyorsunuz. Toslama sonrası hemen adapte olup farklı bir tarafa doğru gidebiliyor musunuz? Bir diğer konu da çözümünüzün temelinde yatan teknolojiyi kendi içinizde geliştirebiliyor musunuz? Çünkü eğer orada bir dışa bağımlılık varsa girişimler açısından oldukça sınırlayıcı olabiliyor.”