Santander Bankası Virüs Fonuna Bağış Yapacak

İspanyol bankası olan Santander, son zamanlarda dünyayı etkisi altına alan virüs salgını ile ilgili olarak açıklama yaptı. Santander Başkanı Ana Botin, virüs fonuna maaşının yarısını bağışlayacağını ve bankanın geçici temettü paylarını ertelediğini, pandemi nedeniyle nakit tasarrufu için personellerine ikramiye vermeyi planladığını ifade etti.

Banka koronavirüs pandemisine karşı koymak için ayırmış olduğu 25 milyon avroluk tıbbi ekipman fonunu desteklemek için bu yıl yüzde 50’lik bir indirim aldı. Bu indirimi de virüs fonuna bağışlayacağını açıklayan banka, Avro Bölgesi içerisindeki en büyük bankalardan biri olarak yer alıyor.

Kasım Ayındaki Temettüler Mayıs Ayına Aktarıldı

Santander Bankası, koronavirüs salgını nedeniyle Kasım ayındaki temettü paylarını ödemeyi ertelemiş ve bu ödemeleri ayırmıştı. Avrupa’da herhangi bir sosyal kilitlenme söz konusu olduğunda durgunluktan etkilenmemek adına ayrılan bu fonun yüzde 50’si virüs fonuna bağışlanacak. Kasım ayında ödemesi ertelenen temettü paylarının ise Mayıs ayındaki temettü ödemeleri ile birleştirileceği ve tam yıllık temettü payının verileceği de bildirildi.

Tüm bunlara ek olarak küresel piyasalar içerisinde yaşanan çöküşün netleşmesi takdirinde Mayıs ayında tam yıl olarak verilmesi hedeflenen temettü paylarının gözden geçirileceği de ifade edildi. Banka, “gerekli olan azami kaynakların müşterileri desteklemeye yönlendirilmesi” için de bonus politikasını ve ihtiyacı olan işletmeleri gözden geçireceğini açıkladı.

Yöneticiler Kazançlarının Yüzde 20’si ile Katkıda Bulunacak

Santander Bankası’nın yönetici koltuğunda oturan her bir kişinin nihai maaşının ve bonusunun yarısı ile yönetim kurulunda bulunmayan fakat C seviye yöneticiler olan kişilerin maaşlarının yüzde 20’si virüs fonuna ayrılacak. Bazı banka personellerinin de gönüllü olarak fona destek sağlayacağı da gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Santander Başkanı Botin, havacılık ve turizm sektörü gibi zorlu sektör içerisindeki yöneticilerin maliyetlerini önemli ölçüde azaltan ilk Avrupa finans yöneticisi olarak biliniyor. İspanya’da bugüne kadar 2 bin 712 kişinin ölmesi ve 33 bin koronavirüs vakasının ortaya çıkması, İspanya’nın Avrupa’daki en kötü etkilenen ülke haline getirdi.

Tüm bu olanlar ile ilgili olarak Botin, virüsün olası keskin şoklara neden olması halinde “V” senaryosunun bulunduğunu ve bu senaryo ile birlikte hızlı bir iyileşme sürecine geçeceklerini ifade etti. Yapılacak tüm iyileştirmelere rağmen ekonomide ve kazançlarda yüzde 5’lik bir düşüşün meydana geleceğinin de altını çizdi.