Sberbank Borsa Payını Artırmayı Planlıyor

Sberbank Borsa Payını Artırmayı Planlıyor
Sberbank Borsa Payını Artırmayı Planlıyor

Finans Gündem’de yer alan habere göre Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, borsadaki payını arttırmayı planlıyor. Sberbank’ın hali hazırda borsaya yönlendirdiği yüzde 13’lük payını yüzde 23’e yükseltecek. Bu hamlesi ile Sberbank nakit dışında tasarruflarını azaltarak borsa payını artıracak.

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Aleksandr Vedyahin, borsa paylarını yükseltmekle ilgili açıklamada bulundu. Vedyahin açıklamasında yüzde 13 olan tasarruf yapısını yüzde 23’e yükseltmeyi planladıklarını bildirdi. Yüzdelik artışın miktarı yaklaşık 5 trilyon Ruble’yi alması bekleniyor.

Mevduatlar Nakit Dışı Tasarrufun Büyük Kısmı

Sberbak’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vedyahin açıklamasında, “Mevduatlar bugün Sberbank’in nakit dışı tasarruf yapısının büyük bir kısmını oluşturuyor. Yatırımın payı şu anda sadece yüzde 13, ancak bu payın 2023’te yüzde 23’e çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu yatırımlar 5 trilyon rubleyi aşacak.

Nüfusun fonlarının mevduattan borsaya akışı, bu tür ürünlerin Rusya’daki düşük enflasyon yüzünden düşük karlılığı nedeniyle gerçekleşecek.” cümlelerine yer verdi. Dünya genelinde hisse senedi piyasalarına olan ilginin artmasına Ruysa’da dahil olarak, 2020 yılının ekim ayında harekete geçti. Moskova Borsası’nda hesabı olan kişi sayısı toplamda 7 milyon 500 bine ulaştı ve artışı sürdürdüğü gözlemlendi.