Sberbank Müşterilerinin Harcama Oranları Açıklandı

1991 yılı itibari ile faaliyetlerini sürdürmekte olan Rusya merkezli banka Sberbank, müşterilerinin kart ile yapmış oldukları harcamaların sektöre göre dağılım oranlarını açıkladı. Analizlere göre; üst üste iki haftadır Rusya’da alkol ürünlerinde görülen yüksek artış dikkat çekiciydi.

Sberbank müşteri harcamaları listesinde çarpıcı bazı noktalar vardı. Son iki haftadır alkol ürünlerindeki artışın ardından dijital ürünler sektörüne ait harcamalar da ikinci sırada yer aldı. Özellikle 30 Mart ile 5 Nisan aralığında (geçen hafta) dijital oranları üzerindeki harcamalar kayıta değer boyuttaydı.

Merkezi Moskova’da bulunan ve Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank, 30 Mert – 5 Nisan tarihleri arasındaki haftada müşterilerinin mal ve hizmet harcamalarını sektörel bazdaki analizleri doğrultusunda açıkladı. Açıklanan analizlerde genel harcamaya bakıldığında, geçen haftaya oranla (Mart’ın son haftası) %22,9 oranında bir düşüşün yaşanmış olduğu görülmekte. Her ne kadar genel anlamda harcamalar düşmüş olsa da alkole ve ilaçlara yapılan harcamalarda görülen yükseliş dikkat çekiciydi.

Bir önceki yılın aynı döneminde bulunan haftaya bakıldığında, genel harcamalardaki düşüş hemen hemen yine bu oranlardaydı. Fakat sıra dışı olan tek, şey üst üste iki haftadır Rusya’da yapılan alkol sektörüne ait harcamalar oldu. Sadece şarap mağazaları üzerinde yapılan harcamalar yıllık bazda ele alındığında artış miktarının %31 gibi yüksek bir orana ulaşmış olduğu görüldü. Üst üste iki haftadır alkol ürünlerindeki harcamaların yüksekliği ise yıllık tipik harcamalarına göre oldukça dikkat çekiciydi.

Alkol Dışındaki Birçok Harcama Düşüşte

Sberbank müşteri harcamalarına göre; Nisan ayının ilk haftasında yapılan harcamalarda alkoldeki artışın dışında birçok sektördeki harcamalar düşüşteydi. Özellikle güzellik salonlarına ve eğlence sektörüne yapılan harcamalardaki düşüş dikkat çekiciydi. Giyim ve ayakkabı harcamalarındaki düşüş oranı ise %94,2 gibi oldukça yüksek. Mobilya ve iç mekan ev eşyaları harcamalarındaki düşüş de giyim sektörünü takip etti. Bu kategorilerdeki harcamaların yıllık bazdaki düşüş oranı ise %58,2 değerine ulaştı.

Sberbank raporlarında kart ile yapılan harcamalarda hizmet için giderlerde de artış olmasına rağmen alkol ürünleri ile birlikte dijital ürünler bu durumdan tam tersi olarak etkilendi. 30 Mart – 5 Nisan tarihleri aralığında hizmet sektörü de dahil olmak üzere birçok sektördeki harcamalar azalırken alkol ürünleri ile birlikte dijital ürünler bu düşüşten etkilenmekle kalmayıp tersine yükseliş eğrisi gösterdi.