SPK Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

SPK Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
SPK Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

SPK Sınavına Nasıl Hazırlanılır? – Sermaye Piyasası Kurulu her yıl iki kez olmak üzere SPK Lisanslama Sınavı düzenler. Bu sınava sermaye piyasalarında çeşitli pozisyonlarda çalışmak isteyenler ya da çalışan ancak yükselme amaçlayanlar girerler.

SPK Sınavına Hazırlık

SPK sınavı girmek isteyenler özellikle çalışıyorlarsa ve boş vakitleri azsa sınava nasıl hazırlanacaklarını bilemezler. Lisanslama sınavında başarılı olabilmek için bazı püf noktalara dikkat etmek ve sınavlara doğru hazırlanmak önemlidir. Yazının devamında SPK sınavına hazırlık aşamasında kılavuz olabilecek bilgiler yer almaktadır.

SPK Sınavına Hangi Düzeyden Başvuru Yapmak Gerek?

SPK sınavları 8 farklı lisans belgesi dağıtılmak üzere koordine edilmiştir. Bunar SPK Düzey 1 – SPK düzey 2 – SPK Düzey 3 – Türev Araçlar Lisansı – Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı – Kredi Derecelendirme Lisansı – Konut Değerleme Lisansı – Gayrimenkul Değerleme Lisansı olarak sıralanır. Öncelikle SPK Lisanslama Sınavına girecek kişinin hangi alanda uzmanlık belgesi almak istediğini doğru belirlemesi gerekir. Düzey 2 ve Düzey 3 sınavına katılabilmek için bir önceki düzeylerde lisans sahibi olmak gerekir. Adayların sınava hazırlık aşamasında bilgileri ve yetkinliklerini göz önünde bulundurarak, deneyimleri doğrultusunda lisans tercihinde bulunması en doğrusu olacaktır. Eğer, hedefiniz bankacılık ise hangi tür belge almanız gerektiği Nasıl bankacı olunur? makalemizde ayrıca açıklanmaktadır.

SPK Sınavına Nasıl Hazırlanılır? – Çıkan Sorular İncelenmeli

Uzmanlar SPK sınavına hazırlanan kişilerin hazırlık aşamasında mutlaka daha önceden çıkan soruları incelemesi ve çözmesi gerektiğini belirtiyorlar. SPK eski sınav soruları çözülürken, soruların yarısından fazlasının yanlış çıkması durumunda SPK Düzey 1 sınav sorularına geri dönmek gerekiyor. SPK Düzey 1 sınav soruları sermaye piyasaları hakkında temel bilgileri içerir. Böylece işe en kolay soruları çözerek ve giderek zor sorulara geçerek başlamış olursunuz.

Sermaye Piyasası Mevzuatlarını Takip Etmek

Sermaye Piyasası Mevzuatları her yıl pek çok değişikliğe uğrar. Bu piyasalarda hangi pozisyonda olursa olsun yer almak isteyenlerin hem SPK lisanslama sınavına hazırlık aşamasında, hem de kendilerini işleriyle ilgili geliştirmek adına bu mevzuatları çok iyi bilmeleri ve yakından takip etmeleri gerekir. Bu Değişiklikler SPL yani Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşu’nun resmi internet sitesinden takip edilebilir.

SPK Sınavına Nasıl Hazırlanılır? – Güncellenen Mevzuatlara Uygun Soruları Çözmek

Sermaye piyasalarındaki mevzuat değişikliklerini takip ettikten sonra güncellenen yeni kurallara uygun soru örneklerini çözmek de lisanslama sınavına gireceklerin işini kolaylaştırır. Eski SPK sınav sorularının yanı sıra yen çıkan örnek soruların araştırılması gerekir.

Her Düzeyden Sonra Kendinizi Deneyin

SPK lisanslama sınavı için hazırlanırken en düşük düzeyden ve yetkinliklerinizi kapsayan alanlardaki sorulardan başladıktan sonra kendinizi mutlaka deneyin. O düzeyin sorularında yarıdan fazlasını doğru çözebilir hale gelmeden bir sonraki düzeyin sorularına geçmeyin. Aksi halde sonraki düzey soruları ağır gelecek, bu da motivasyonunuzu düşürecektir. Örneğin SPK Düzey 1 soruları dar kapsamlı sermaye mevzuatlarını içerirken, SPK Düzey 2 soruları geniş kapsamlı mevzuatları kapsar.

SPK Sınavı | SPK- SPL Sınavı Lisanslama ve Detayları

SPK Sınavına Nasıl Hazırlanılır? – Her Dönem Bir Önceki Dönemle Karşılaştırılmalı

Her dönem sınava girerken, bir önceki dönemde çıkan sorular ve sermaye piyasası mevzuatları mutlaka karşılaştırılmalıdır. İnternetten soru çözüyorsanız mutlaka en son döneme ait soruları çözmelisiniz.

Ticaret Hukuku Değişikliklerine Dikkat!

SPK Düzey 2 ve SPK Düzey 3 sınavı konularının arasında olan Ticaret Hukuku konusunda yapılan değişiklikleri takip etmek, bu değişiklikler göre bilgilerinizi düzenlemek sınava hazır olmanızı sağlar. Ayrıca finansal analizi de mali tablo yorumlaması le birlikte ele almalısınız.

SPL Çalışma Notlarını Takip Edin

SPL tarafından SPK sınavına girecekler için çalışma notları yayınlanır ve her yıl iki kez güncellenir. Bu güncellemelerin mutlaka SPL’nin web sitesinden takip edilmesi önemlidir. Çalışma notlarında mevzuatlar ve değişiklikler en güncel hale getirilmiş olduğundan bilgi eksikliğinin önüne geçilmiş olur.

SPK Sınav Kılavuzunu Mutlaka Okuyun

Sermaye Piyasası Kurulu’na bağlı SPL tarafından düzenlenen lisanslama sınavlarına dair yayınlanan kılavuzun detaylı olarak okunması önemlidir. Sınava dair tüm detayların bu kılavuzdan öğrenilmesi mümkündür.

Sınav Kurallarını İyi Öğrenin

SPK lisanslama sınavına girecekler için geçerli olan kurallar oluşturulan bir kurul tarafından belirlenir ve kontrol edilir. SPK sınavına başvuru yapan adayların sınav günü yanlarında neler bulundurması gerektiği, neler yapması ve yapmaması gerektiği konusunu iyi bilmeleri zor durumda kalmalarını engeller. Sınava hazırlık eğitimleri SPL tarafından verilmiyor, ancak sınava hazırlıkta destek olabilecek ücretsiz yayınlanan notlardan bu noktada da yararlanılabilir.

SPK Sınavına Nasıl Hazırlanılır? – SPL Sınav Konularını Detaylı Olarak Yayınlıyor

SPL tarafından internet sitesi aracılığıyla SPK Lisanslama Sınavı konuları detaylı olarak yayınlanır. SPL’nin sitesinden bu konular takip edilebilir. Ders konuları SPL tarafından bilgisayarınıza indirilebilir hale getirilmiştir.

Sınav için tüm detayları ayrıca buradan okuyabilirsiniz. Başarılar.

 

SPK Sınavı – SPL Sınavı Lisanslama