Sultan Reşat’ın Torunundan İş Bankası’na Dava!

Osmanlı Padişahı 5. Mehmet Reşat’ın torunu olan Rukiye Bala Hodo, geçtiğimiz günlerde Türkiye İş Bankası ve Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası’nın dedesi tarafından satın alındığını iddia ederek hisse senetlerinin tespit edilmesi için bir dava açtığını duyurdu.

Yeniçağ Gazetesi tarafından hazırlanan habere göre, hazırlanan dilekçe ile Sultan Mehmet Reşat’ın 1917 yılında Milli İktisat Politikası ile birlikte kurulmuş 1927 yılında ise İş Bankası’na devrinin yapıldığı Osmanlı İtibar-ı Milli Bankası hisse senetlerini satın aldığını ve bu sebeple ortağı olduğunu ifade etti.

Kitap Delil Olarak Gösterildi

Tarihçi yazar Murat Bardakçı tarafından yazılan ‘Son Osmanlılar, Osmanlı Hanedanının Sürgün ve Miras Öyküsü’ isimli kitabının 200. Kitabında da dava dilekçesinde savunulan iddiaların yer aldığı ifade edildi. Davacı olan Hodo’nun avukatı ise İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi’ne fava dilekçesini sunduğunu açıkladı.

Arşivlerde yapılan bir araştırma sonrasında da ‘Türkiye İş Bankası Tarihi’ isimli kitapta 12. Sayfasında bir bilgiyle yer verildiği tespit edildi. Yer verilen bilgilerde ‘İtibar-ı Milli Bankası, Birinci Dünya savaşı sırasında, daha sonra İş Bankası üzerinde de görüleceği üzere, siyasi iktidar ve devlet desteği ile 4 milyon kiralık sermaye sonucunda kuruldu. Bütün hisseleri bu anlayışa göre Osmanlı tebaasına ait olacaktı. Bu durumda Sultan Mehmet Reşat’ın adının da yer aldığı belirtildiği için bu anlaşmadan iki yüz adet hisse satın aldığı açıklanmıştır. Bu durumda davanın sonucu şimdiden merak konusu haline geldi.