Forbes’te yer alan habere göre Garanti BBVA Romanya CEO’su Ufuk Tandoğan, 2020 yılı ile ilgili hayatta kalmanın şirketler için öncelik olduğunu ve 2021’de de bu sürecin devam edeceğini belirtti. Tandoğan, Forbes Forward’ın çevrimiçi panelinde 2020 yılının tüm sektörleri için zor bir yıl olduğunu dile getirdi. Şirketlerin tutunmaya çalışsalar bile faaliyetlerini sınırlandırabilmek adına çalışanlarını da desteklemeleri gerektiğini vurgulayan Tandoğan, açıklamasına devam etti.
Tandoğan, “Devletin aldığı tedbirleri gördük, bankalar şahıslar tarafından alınan kredilerin yaklaşık% 15, şirketler için% 20 oranını erteledi. Bu bağlamda, devletin aldığı bir diğer önemli önlem ise KOBİ Yatırım oldu. Bu salgında bankacılar, insanlar olarak fark ettiğimiz şey, tüm ülkelerin, tüm şirketlerin ve tüm insanların etkilendiğidir. Elbette hepimiz bazı dersler çıkardık ama bankalar parayı nasıl dağıttıklarının farkında ve dikkatli olmalı ki bu kendilerine ait değil, kamuya açık.” dedi.
Tandoğan: Salgından Ders Aldık
Garanti BBVA Romanya CEO’sunun iyimser yaklaşımı dikkat çekti. Salgının olumsuz yönlerinden dersler alındığını ve gelecek yıllarda daha kolay çözüme ulaşma konusunda yardımcı olacağına inanıyor. Tandoğan, “Hastanelerde sağlık personelinin gösterdiği çabayı takdirle karşılıyoruz. Garanti olarak yeni koşullara uyum sağladık, müşterilerimize destek ve çözümler sunduk, onları mobil uygulama kullanmaya teşvik ettik.
Ufuk Tandoğan , COVID’nin olumsuz etkilerine rağmen yönetim kalitesi arttı, şirketler ciddi şekilde etkilenen sektörlerde bile performans gösterdi. Pandemide pek çok ders var. Tüm ülkeler, özellikle hayati sektörler olmak üzere ulusal ekonomiyi korumalıdır: gıda endüstrisi, halk sağlığı ve bankacılar, tedbirin gerekli olduğunu öğreniyor. Kişisel düzeyde, insanlar farklı bir çevreye uyum sağlamayı öğreniyorlar çünkü hayat sadece COVID’den önce sahip olduğumuz şey değil.” diyen Tandoğan, derin etkiler ile bankaların temel rollerinin değişmeyeceğinin altını çizdi.
Bankalar Para Alıp Veriyor
Açıklamasına, “Bankalar para alıyor ve para veriyor. Bu kalacaktır. Bazı sektörler, insanların evden çalışabileceklerini ve bir ofisten çalışamayacaklarını anladı. İş modeli sadece bankalar için değil, değişti. Bizim durumumuzda, geçen yıl ofisteki insanların sadece% 20’si ile hayatta kalacağımızı düşünmemiştik. Şimdi% 20’den az var ve tüm işlemler yapılıyor. Bu önemli bir ders.” şeklinde devam etti. Evden çalışma iş modelinin salgın bittiğinde devam edeceğine inanmayan Tandoğan, önceliğin işletmeler için hayatta kalmak olması gerektiğini hatırlattı. Tandoğan konuşmasını “Sadece Romanya’da değil, başka şirketlerde de örnekler aramak ve sonra bu deneyimleri kendi şirketlerinde uygulamak, ancak kopyalamamak. Bu yıl büyümeyle ilgili değil, hayatta kalmakla ilgili. 2021’e gelince, girişimciler iyimser olmalı çünkü bu yıl kötü geçti ve umarım en kötüsü sona ermiştir. Aşı yakınsa, en fazla 3-4 ay içinde yapılabilecektir. Gelecek yıl için% 5 GSYİH büyümesi beklentisi var.” şeklinde sonlandırdı.