Türk Ekonomi Bankası ile Birlikte İki Şirketin Müşteri Bilgileri Çalındı

Türk Ekonomi Bankası ile birlikte kozmetik devi olan Gratis ile sigorta devi olan Doğa Sigorta şirketinin internet siteleri üzerinden işlem yapan müşterilerinin kişisel bilgilerinin çalındığı açıklandı.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından yapılan açıklamada Türk Ekonomi Bankası’nın, Gratis ve Doğa Sigorta’nın internet siteleri üzerinden işlem yapan müşterilerinin kişisel verilerinin çalındığı ve veri ihlallerine yönelik olarak incelemelerin devam ettiği belirtildi.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “İşlenen kişisel verilerin kanuni olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesi halinde, veri sorumlusu bu durumu en kısa sürede ilgilisine ve Kurula bildirir. Kurul, gerekmesi halinde bu durumu, kendi internet sitesinde ya da uygun göreceği başka bir yöntemle ilan edebilir.” ifadeleri yer aldı.

Kredi Bilgileri Paylaşıldı

Türk Ekonomi Bankası personellerine yönelik olan ve Kredi Kayıt Bürosu Skoru olarak da bilinen Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Raporu sorgulama sonuç bilgileri, şahsi telefonlar aracılığı ile üçüncü kişiler ile paylaşıldı. Telefonla aktarılan bilgilerin 1 Ocak 2018 ve 28 Ocak 2020 tarihleri arasında gerçekleştiği bildirildi. Veri ihlalin ise 2 Mart 2020 günü ortaya çıktığı belirtildi. Paylaşılan bilgiler içerisinde ise vatandaşların kredi verilme ve verilememe durumlarının olduğu belirtildi.

Gratis şirketinin ise internet adresi üzerinden alışveriş yapan 2 bin 92 kişinin ihlalden etkilenmiş olduğu açıklandı. Kişisel kimlik bilgileri, iletişim adresleri ve müşteri işlem verilerinin çalındığı belirtildi. 4 Mart 2020 ile 6 Mart 2020 tarihleri arasında kullanıcıların e-posta adresleri ve şifrelerinin de çalındığı öğrenildi. Bu durumun da 6 Mart 2020 tarihinde tespit edildiği ortaya çıktı.