Türk Eximbank KGF Teminatlı Kredi Verecek

Türk Eximbank (Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.) Genel Müdürü Ali Güney, yeni tip koronavirüs salgını karşısında ihracatçılara destek olmak amacıyla KGF teminatlı kredi vereceklerini açıkladı. İhracatçılar üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için harekete geçen banka, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kaynaklı ve Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredi verileceği belirtildi. Bu kapsamda banka, “Türk Lirası Reeskont Kredi Programı” oluşturduğunu dile getirdi. Banka Genel Müdürü Güney, “Program kapsamında, KOBİ`ler için 25 milyon liraya, KOBİ dışı firmalar için 50 milyon liraya kadar, yüzde 9,75 maliyetle, 1 yıl vadeli kredi kullandıracağız.” açıklamasında bulundu.

Koronavirüs pandemisi nedeni ile başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinin neredeyse tamamında sokağa çıkma yasakları, gelir kayıpları sebebiyle tüketici talebinde düşüş, üretiminde sınırlandırılması, tüm bunların tedarik zinciri üzerinde etkili olması ve taşımacılıkta yaşanan virüs bulaşma riski nedeniyle küresel alanda ticaret büyük bir sekteye uğradı.

Yaşanan küresel ticaret aksaklıkları nedeniyle ihracatçıların zor durumda kaldığını ve üzerlerinde oluşan baskıyı hafifletmek için KGF teminatlı kredi oluşturduğunu belirten banka, ithalat ve ihracat faaliyetlerine devam etmek isteyen kişiler için finansman oluşturduğunu ifade etti.

17 Hedef Ülkeden Tedarik Zinciri Etkilendi

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamalarda şu sözlere yer verdi:

“Özellikle, 2020-2021 dönemi için belirlenmiş 17 hedef ülkeden ABD, Çin ve İngiltere’nin Kovid-19’dan başlıca etkilenen ve tedarik zincirinin merkezindeki ülkeler olduğunu düşünüyorum. Ticaret Bakanlığının geliştirdiği temassız ticaret, virüsün yayılmasını engelleyerek ticaretin devamlılığını sağlasa da küresel ölçekte yaşanan üretim kaybı küresel ticareti de zorunlu olarak geriletmekte. DTÖ’ye göre en iyimser senaryoda küresel ticaret yüzde 13 daralırken, Avrupa’nın ithalatı yüzde 10, Kuzey Amerika’nın ithalatı yüzde 14,5 gerileyecektir. ”

Bin 98 Adet Kredi İçin Vade Uzatma Talebi Aldık

Banka Genel Müdürü Güney, Eximbank olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” için, ihracatçılara TCMB kaynaklı kredilerde 3 aya kadar, banka kaynaklarından kullandırılan kredilerde ise 6 aya kadar vade uzatma imkanı sağladıklarını hatırlattı.

16 Nisan 2020 tarihi itibari ile kurum tarafından bin 98 adet kredi için vade uzatma talebi aldıklarını da belirtti. Bu taleplerinin tamamının karşılandığını belirten Güney, yaklaşık 900 milyon dolar tutarında kredi vadesi ötelediklerini açıkladı. Genel Müdür yaptığı açıklamada en çok vade uzatma başvurusunda bulunan sektörleri sırası ile tekstil, turizm, hazır giyim, konfeksiyon, toptan ticaret, metal, inşaat ve hizmet sektörleri olduğunu da belirtti.

Güney konuya yönelik olarak şu sözleri sarf etti:

“Türk Eximbank’ın kredilerinde 16 Nisan 2020 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış gerçekleşmiştir. Bankamızın kendi kaynakları ve aracılık etiğimiz TCMB reeskont kaynakları ile 1 Mart tarihinden bu yana toplamda 4,3 milyar dolar kredi kullandırdık. Bunu Eximbank olarak kaynakların çeşitlendirilmesi, artırılması, özellikle döviz kredilerinde uyguladığımız faiz indirimleri ve orta-uzun vadeli kredi programlarımızın daha uzun vadeli ve ödemesiz dönemli seçeneklerle zenginleştirilmesi gibi aksiyonlar alarak sağladık.”