ABD’deki Küçük Bankalar Yardım Paralarına El Koyuyor

ABD, koronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. ABD Hükümeti bu konuda vatandaşlarını biraz olsun rahat ettirebilmek adına her bir vatandaş için 200 dolar hibe ödeme yapacağını açıklamıştı ve bu ödemeler hükümet tarafından dağıtılmaya başlandı. Ancak bazı küçük ölçekli bankalar bu ödemeler vatandaşlara ulaşmadan el koydu. Sebep olarak ise müşterilerin bankaya olan kredi ve diğer borçları gösterildi.

The Prospect tarafından bildirilen habere göre; Trump Yönetimi tarafından vatandaşlara dağıtılan 200’er dolarlık yardımlar bazı bankaların bu paraya el koyması sebebi ile şahıslara ulaşmadı. Paralarını kullanmak isteyen vatandaşlar, banka hesaplarında bu hibeyi göremedi. Sebebi ise çok geçmeden anlaşıldı. Bankaların 200’er dolarlık hibelere el koyma sebebinin müşterilerinin bankaya olan borçları olduğu açıklandı.

Hazine Bakanlığına Göre Bu Durum Yasal

Hazine bakanlığından gelen açıklamaya göre bu durum yasalara uygun. Yani bankalar, müşterilerinin kendilerine olan borçları sebebi ile bu paraya el koyma hakları var. Her ne kadar etik bir davranış olmasa da bu paralara el koyan bankalara hukuki açıdan yapılacak bir şey yok.

Ulusal Tüketici Hukuk Merkezi ise vatandaşlara bu konu için üç öneride bulundu.

  1. Bankalarınızla iletişime geçin ve bu işlemin geri alınmasını talep edin. Sorununuza çözüm bulamazsanız daha yetkili olan bir kişi ile iletişime geçme talebiniz konusunda ısrarcı olun.
  2. Her vatandaşa ödenen 200 dolarlık ödemeyi alamadığınıza dair yaşamış olduğunuz sıkıntıyı haber kaynaklarına iletin ve belgeleri ile sunarak, bu konuda haber yayınlanması için talepte bulunun.
  3. Sesinizi daha çok insana duyurmak için ve aynı zamanda da sizinle birlikte aynı sorunu yaşayan insanlar ile birlik olmak için bu konuyu sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.

ABD’nin en büyük dört bankası olan; Wells Fargo, JP Morgan Chase, Citibank ve Bank Of America, müşterilerin teşvik paralarına ulaşabilmeleri için mevcut borçlarından etkilenmemeleri üzere bir sistem geliştirdiklerini bildirdi. Böylelikle ABD’nin 4 büyük bankasına ait müşteriler, bankaya herhangi bir borcu olsa dahi 200 dolar değerindeki hibeleri alabilecekler.