Türkiye Yüksek Enflasyonda 15. Sırada!

Türkiye Yüksek Enflasyonda 15. Sırada!
Türkiye Yüksek Enflasyonda 15. Sırada!

Türkiye, dünya genelinde “yüksek enflasyon” sahibi olan ülkeler sıralamasında 185 ülke arasından 15. sırada yer almaya devam ediyor. Ortalama enflasyon düzeyinin yüzde 2,8 olduğu dünyada, Türkiye yüzde 14,03’lük enflasyon oranına sahip. Dünya üzerinde çift haneli enflasyona sahip olan ülke sayısı ise 20!

Geçtiğimiz Kasım ayında açıklanan yıllık tüketici enflasyonuyla birlikte Türkiye’nin 185 ülke arasından 15. sırada yer aldığı görüldü. Bu seviye, 2019 yılının Ağustos ayından bu yana Türkiye’de kaydedilen en yüksek seviye olarak kaydedildi. Ek olarak 2020 yılının Kasım ayında enflasyonda yaşanan yüzde 2,3’lük artış, 2002 yılından bu yana (18 yıl içerisinde) en yüksek aylık artış olarak da not edildi.

Yüksek Enflasyonda Venezuela Birinci Sırada

Amerika Birleşik Devletleri tarafından ekonomik yönden ambargo uygulanan Venezuela, yüksek enflasyon listesinde birinci sırada yer alıyor. Venezuela’nın enflasyon oranı yüzde 1813 olarak bulunuyor ve Venezuela’yı da yüzde 471 oranla Zimbabve takip ediyor.

Siyasi ve ekonomik yönden kriz yaşayan ve yüzde 137’lik enflasyonla dördüncü sırada Lübnan yer alıyor. Lübnan’ı da ABD tarafından ağır yaptırımlar uygulanan İran yüzde 46,4 enflasyon oranıyla takip ediyor.

Dış borçları nedeniyle bir kez daha temerrüde düşen ve borçlarının bir kısmını yeniden yapılandırmak zorunda kalan Arjantin, listeye 7. sıradan dahil oluyor. Arjantin’in enflasyon oranı yüzde 37,20 olarak yer alıyor.

Liste içerisinde en düşük enflasyona sahip olan ülke ise Gana olarak bulunuyor. Gana yüzde 10,1 ile en yüksek enflasyona sahip olan ülkeler içerisinde en düşük çift haneli enflasyona sahip olan ülke olarak listede yer alıyor.