Türkiye’deki Tüm Bankalar İçin Temassız Ödeme Limiti 250 TL Oldu

Yaşanan virüs salgını ile birlikte bankacılık hizmet ve işlemlerinde yeni düzenlemeler gerçekleşiyor. Gelen yoğun taleplerden ötürü Türkiye’deki bankaların kartını kullanan vatandaşlar için temassız ödeme limiti 250 TL’ye çıkarıldı. Konuya yönelik olarak açıklama ise BKM Genel Müdür Soner Canko’dan geldi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, yoğun bir talep aldıklarını ve bu talepler doğrultusunda temassız ödemelerde şifresiz işlem limitinin 18 Mart 2020 (bugün) itibari ile 250 TL’ye çıkarıldığı duyurdu.

Canko aynı zamanda Şubat ayı içerisinde kartlı ödemelere yönelik verileri de aktardı. Şubat ayında banka kartı ve kredi kartı ile toplamda 84,9 milyar lira ödeme yapıldığını, bu tutarın 72 milyar lirasının kredi kartına ve 12,9 milyar lirasının da banka kartına ait olduğunu ifade etti. Geçen yılın aynı dönemine oranla kartla yapılan ödemelerde yüzde 29 artış yaşandığı da belirtildi.

Hayatımızın Vazgeçilmez Ödeme Yöntemi

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko temassız ödeme ile ilgili olarak açıklamasında şu sözlere de yer verdi:

“Günlük temassız ödeme adedinin ise 3 milyon adedi geçtiği görülüyor. Bu veriler temassız ödemelerin, sağladığı faydalarla artık hayatımızın vazgeçilmez bir ödeme yöntemi olduğunu ve hayatın her alanında hızla yaygınlaştığını ön plana çıkarıyor.”

Vatandaşların cüzdanlarındaki her iki kredi ve banka kartından birinin temassız ödeme özelliğine sahip olduğunu belirtti. Canko, 38,9 milyon adet olan kredi kartlarında yüzde 55; 36,3 milyon adet olan banka kartlarının ise yüzde 22’sinin temassız ödemede olduğunu ifade etti. Temassız ödeme ile uyumlu kart sayısının 75 milyonu geçtiğini dile getirdi. “Cüzdanlarda yer alan her 2 kredi kartından birinin temassız özelliği bulunuyor.” dedi.

Canko açıklamasında şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dönemde kullanıcı alışkanlığının artmasıyla beraber mobil temassız ödemelerin çok daha yaygınlaşacağı öngörülüyor. Son dönemdeki gündemle birlikte temassız işlem adedi mart ayının ilk 11 gününde 31 milyon adede ulaştı. Bu 11 günlük dönemdeki 31 milyon adetlik temassız ödeme işlemi, bir önceki ayın aynı dönemine göre yüzde 23’lük bir artış anlamına geliyor. Bu dönemde, toplam kartlı ödeme adedindeki artışın yüzde 12 olduğunu göz önünde bulundurursak, oldukça önemli bir büyümeden bahsediyoruz. Bütün bunlardan hareketle, temassız ödemelerin hız ve kolaylık sağlamasının yanında hijyenik olma avantajıyla hayatın her alanında vazgeçilmez bir ödeme aracı olma yolunda hızla ilerlediğini söylememiz gerekiyor. Kısa süredeki bu verilere göre, vatandaşlarımızın kartlı ödemelere ilgisi artmış bulunuyor.”