Bankaların Sosyal Medya Yöneticileri ve Görevleri

İnternet, insan hayatında önemli yere sahip bir iletişim kanalıdır. Teknolojinin her geçen gün gelişmesi internetin günlük hayattaki etkilerini de sürekli arttırmaktadır. Günümüzde en güçlü iletişim kanallarından biri sosyal medya olarak görülmektedir. Sosyal medya; insanların birbirleriyle iletişim kurduğu, fotoğraf, yazı, video gibi dijital materyallerin yayınlandığı büyük bir mecradır. Bu nedenle reklamcılık başta olmak üzere pek çok iş alanı sosyal medyayı iletişim kanalı olarak kullanmaktadır.

Teknolojinin gelişimi finans dünyasını doğrudan etkilemektedir. İnternetin ve cep telefonlarının kullanımı bankacılık sektöründe dijital bankacılığın doğmasına sebep olmuştur. Ancak bankacılık alanında teknolojinin tek etkisi bu değildir. Günümüzde pek çok banka sosyal medyayı kullanarak müşterileriyle iletişim kurmakta ve reklam yapmaktadır. Sosyal medyanın global bir iletişim platformu olduğu düşünülürse bankacılık alanında sosyal medyanın gücünün daha çok artacağı beklenmektedir. Bu nedenle bankalar sosyal medya yöneticileriyle çalışmaktadırlar.

Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Sosyal medya, global bir iletişim platformudur. İnternetin olduğu her yerde sosyal medya üzerinden iletişim kurmak mümkündür. Farklı kesimlere hitap etmesi, iletişim kurmanın pratik olması sosyal medyayı güçlü hale getirmektedir. Bu nedenle günümüzde büyük kuruluşlar, şirketler, sanatçılar başta olmak üzere toplumun her kesimi sosyal medyadan faydalanmaktadır. Bu durum yeni bir mesleğin doğmasına sebep olmuştur, sosyal medya uzmanlığı.

Sosyal medya uzmanı, bir markanın bilinirliğini ve ürünlerin satışını arttırmak için online pazarlama stratejileri geliştiren kişidir. Sosyal medya uzmanının bütün işi internet üzerindedir, geliştirdiği stratejileri sosyal medya mecralarını kullanarak uygulamaktadır. Sosyal medyada aktif olarak kullanılan popüler uygulamalar sosyal medya uzmanlarının en büyük iletişim araçları olarak görülmektedir. Bu uygulamalar vasıtasıyla insanlar sosyal medya üzerinden iletişim kurabilmekte, alışveriş yapabilmekte ve pek çok yenilikle tanışabilmektedir. Sosyal medya kullanımının bir ücretsiz olması, zaman ve mekan sınırı olmaması, iletişimin oldukça hızlı ve pratik olması sosyal medyanın popülaritesini arttırmaktadır. Günümüzde toplumun her kesiminden kişiler ve kurumların sosyal medya kullandığı dikkate alınırsa, sosyal medya uzmanlığının gelecek vadeden mesleklerden olduğunu söyleyebiliriz.

Bankalar Neden Sosyal Medya Uzmanına İhtiyaç Duyarlar?

Bankacılık ürün ve hizmetlerinin telefon bankacılığı ve dijital bankacılık alanında sunulması, bankacılık işlemlerini online platformlara taşımaktadır. Bu durum bankaların interneti kullanarak müşterilerle iletişim kurma sıklığını arttırmaktadır. Günümüzün en popüler iletişim kanallarından biri olan sosyal medya, bankaların da kullanmayı tercih ettiği bir platformdur. Sosyal medya üzerinden insanlara ulaşmak oldukça pratik ve hızlıdır bu nedenle bankalar ürün ve hizmetlerinin tanıtımını yapma, kampanyalarını duyurma gibi amaçlarla sosyal medyayı kullanmaktadırlar. Sosyal medya, bankalar gibi büyük kuruluşların reklam ve iletişim kanalı olarak verim alabileceği büyük bir platformdur. Günümüzde her bankanın sosyal medya hesapları bulunmakta ve bu hesaplar üzerinden müşterilerle iletişim kurulmaktadır. Sosyal medyayı kullanarak bankacılık ürünleri için geliştirilen pazarlama stratejilerinin uygulanması ve bunun takip edilmesi için bankalar sosyal medya uzmanlarına ihtiyaç duymaktadırlar. Bankaların sosyal medya hesaplarının açılması, takip edilmesi, kullanıcı yorumlarının raporlanması, sosyal medyada bankacılık ürünlerinin pazarlanması gibi noktalarda sosyal medya uzmanlarına ihtiyaç duyulduğu görülmektedir.

Sosyal Medya Uzmanının Görevleri Nelerdir?

Sosyal medya uzmanı, sosyal medya platformlarında kullanılacak yazı, resim, video gibi materyalleri hazırlamak ve bu materyalleri geliştirilen stratejiler doğrultusunda kullanmakla görevlidir. Söz konusu materyaller hazırlanmadan önce sosyal medya uzmanı mutlaka piyasa araştırması yapmalıdır. Sosyal medya trendlerini takip ederek banka için en güncel aktivitelerde bulunmalıdır. Ayrıca sosyal medya uzmanı, sosyal medya hesaplarına gelen kullanıcı yorumlarını değerlendirmeye almalı ve bu yorumları mümkün olduğunca kısa sürede yanıtlamalıdır.

Kimler Sosyal Medya Uzmanı Olabilir?

Sosyal medyaya ilgi duyan herkes sosyal medya uzmanı olabilmektedir. Sosyal medya kullanımıyla ilgili sertifika eğitimlerine katılan, bu alanda deneyimli olan kişiler ise işe alımlarda öncelikli olarak tercih edilmektedir. Bunun yanında özellikle sosyal medya materyallerinin hazırlanması aşamasında grafik tasarım, yazılım, animasyon, reklamcılık gibi alanlardan mezun olan kişiler daha verimli olacağı için bu bölümlerin mezunlarının sosyal medya uzmanlığında tercih edildiği görülmektedir. Farklı bir lisans eğitimi aldıysanız ancak sosyal medya kullanımı konusunda deneyimliyseniz iş deneyimlerinizi göstererek sosyal medya uzmanı olabilirsiniz. Sosyal medya uzmanının yaratıcı, pratik düşünebilme yeteneği gelişmiş, teknolojiyle yakından ilgilenen, iyi bir gözlemci ve analist olması gerekmektedir.