Vakıfbank 14,5 Milyar Lira Kredi Öteledi

Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, koronavirüs salgını nedeniyle bireysel ve ticari müşterileri için sunmuş oldukları kredi ve kredi kartı taksitlerini, anapara ve faiz ödemelerini öteleme işlemleriyle ilgili olarak açıklama yaptı. Üstünsalih, “KOBİ, ticari ve kurumsal ölçekte firmalar bazında ise 19 bin müşterimizin 14,5 milyar lira tutarındaki kredisini öteledik.” ifadelerine yer verdi

Skype aracılığı ile AA muhabiri ile röportaj yapan Üstünsalih, kamu bankaları öncülüğünde başlatılan ve hem bireysel hem de şirketlere yönelik olarak sunulan destek paketleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Yaşamında daha önce kimsenin tecrübe etmemiş bir dönemden geçtiğini belirten Üstünsalih, virüsün ortaya çıktığı ilk günden bu yana tüm tedbir ve önlemleri hızlı bir şekilde aldıklarını, bu sayede yaşanan sürece de çok hızlı bir şekilde adapte olduklarını söyledi.

Tüm bankacılık işlemlerinin dijital kanallar aracılığıyla gerçekleştirildiğini ve bu alanda güçlü bir alt yapıya sahip olduklarını dile getiren Vakıfbank Genel Müdürü Üstünsalih, “İhtiyaca göre alt yapımızı daha da güçlendirme çalışmalarımız her gün, her saat devam ediyor. Çünkü her zaman söylediğimiz gibi tek önceliğimiz müşterilerimiz. İşlemlerini hızlı ve güvenli kanallar üzerinden gerçekleştirsin, evden çıkmadan tüm ihtiyaçlarını çözebilsin diye tam bir seferberlik ruhuyla çalışıyoruz. Milletçe en önemli gündemimiz toplum sağlığımızı koruyabilmek. Bireyselden ticariye kadar, tüm kesimler rahat olsun. Bu dönemde herkes rahatlıkla finansmana erişmeye devam edecek. Milletimizi darda bırakmayacağız.” dedi.

Üç Kamu Bankası Olarak Öncülük Ettiler

Üstünsalih yaptığı açıklamada Türk ekonomisini ayakta tutabilmek için Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak önerileri doğrultusunda üç kamu bankası olarak “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi ve desteklerini sunduklarını hatırlattı.

İş dünyasının bu zorlu süreçte sıkıntı çekmemesini, ülkedeki ekonomik faaliyetlerin gerçekleştirilebilmesini ve hayatın devam etmesini istediklerini belirten Abdi Serdar Üstünsalih, hiçbir sektöre ayrım yapmadıklarını ve ihtiyacı olan tüm işletmeler için bir destek oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti. İstihdamın devamlılığının bu süreçte odak noktalardan biri olduğunu da vurgulayan Vakıfbank Genel Müdürü, hiçbir vatandaşın işini kaybetmesini, hiçbir işletmenin de işçi çıkarmak zorunda kalmasını istemediklerini ve buna razı olmayacaklarını belirtti.

Düşük Gelirli Vatandaşlar İçin Yüzde 0,49 Faiz Oranı

Virüsün ortaya çıktığı ilk günden bu yana gerekli önlemleri hızlı bir şekilde alarak ve uygulamaya geçirerek ilerlediklerini belirten Üstünsalih, bu süreçte ilk olarak 9 maddelik bir destek paketini hayata geçirdiklerini söyledi. 9 maddelik bu paket içerisinde kredi taksit ödemelerinin ötelenmesinden mevcut kredilerin yeniden yapılandırılmasına kadar pek çok maddeyi barındırmış olduğunun altını çizdi. Türkiye’deki üç kamu bankası olarak “İşe Devam Kredi Desteği” sağladıklarını söyleyen Üstünsalih, bu finansman ve kredi desteğine salgından etkilenen tüm işletmelerin başvurabildiğini dile getirdi.

Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“İşletmelerimiz için bir diğer desteğimiz de çek ödemeleri konusunda. 30 Haziran’a kadar keşide edilmiş çeklerin ödemesi için Hazine destekli KGF kefaleti ile üç ay ödemesiz, 12 ay vadeli, yıllık yüzde 9,5 faiz oranıyla Çek Ödeme Desteği sunuyoruz. İş dünyasının yanı sıra çiftçilerimizin de her zamanki gibi yanındaki güç oluyoruz. 51 bin çiftçimizin kullandığı ‘Tarım Kart’ limitlerimizi de, çiftçi başına 2 bin liradan az olmamak üzere yüzde 25 oranında artırdık. Tüm vatandaşlarımız da bu zor günlerde rahat bir nefes alsın diye, 3 kamu bankası ortak olarak Bireysel İhtiyaç Desteği Kredisi Paketini açıkladık. Düşük gelirli vatandaşlarımıza 10 bin liraya kadar kredi kullandırımına başladık. Aylık hane halkı geliri 5 bin liranın altında olanlara ilk 6 ayı ödemesiz 36 ay vadeyle düşük faizlerle temel ihtiyaç desteği sunuyoruz. Bu kredimizin faiz oranı yüzde 0,49. Buradaki amacımız ise bu sıkıntılı günlerden vatandaşlarımızla birlikte en az şekilde etkilenerek atlatabilmek”

14,5 Milyar Lira Tutarındaki Kredileri Öteledik

Kredi ve kredi kartları ödemeleri açısından da hem bireysel hem de işletme sahibi müşterilerini desteklemiş olduklarını belirten Üstünsalih açıklamasında şu bilgilere de yer verdi:

“Toplam olarak baktığımızda; bireysel ihtiyaç, konut, otomobil ve yapılandırma kredilerinin ertelenmesi için 200 bin bireysel müşterimizin, toplam 11 milyar liralık kredi, kredi kartı taksitlerinin erteleme işlemlerini başarıyla gerçekleştirdik. KOBİ, ticari ve kurumsal ölçekte firmalar bazında ise 19 bin müşterimizin 14,5 milyar lira tutarındaki kredisini öteledik. 21 bin Banko Çek müşterimize 6,5 milyar lira tutarında limiti dolaşıma sunduk. Limit sıkıntısı çekenlere de çözüm getirdik. Bugün itibarıyla yine, 66 bin KOBİ ve ticari müşterimizin kart limitini 774 milyon lira, 54 bin bireysel müşterimizin kart limitini ise 191 milyon lira tutarında artırdık. Bir süre önce çıkardığımız SKY Limit ürünümüzle müşteri bazında limitler tanımladık. Müşterilerimiz bu limitleri diledikleri gibi kullanabiliyor.

Kullanımdaki kartlarımızın yüzde 40’tan fazlasıyla temassız ödeme yapılabiliyor. Bugün bir VakıfBank müşterisi, dijital kanallarımızdan her türlü kredi, kredi kartı öteleme ve başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilir, süreçleri yine bu kanallardan takip edip, başvurularınızı sonuçlandırabilir. O yüzden diyoruz ki; ‘Sen yeter ki evde kal, biz de işlemler dijital.’ Salgın döneminde dijital kanallarımız da yoğun ilgi gördü. Mart ayında bu kanallardaki işlem sayısı ve işlem hacminde önemli artışlar yaşandı. Müşterilerimiz VakıfBank Mobil’i bu süreçte aktif olarak kullandı. Mart ayında Şubat ayına göre işlem sayısında yüzde 15,30 oranında artış gerçekleşirken, yapılan işlemler ise 34 milyon adet arttı. Çağrılarımız karşılık buldu, ATM üzerinden nakit para çekimleri de yine bu dönemde yüzde 10 azaldı.”

Sıkıntıya Düşen Herkese Her Türlü Desteği Veriyoruz

Üstünsalih, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamasını şu sözleri ile tamamladı:

“KOBİ, ticari ya da bireysel, ekonomik açıdan sıkıntıya düşen herkese her türlü desteği veriyoruz. Süreçleri kolaylaştırıyoruz ve hızla çözüm sunuyoruz. Çünkü hem iş dünyasının hem de vatandaşlarımızın bu süreçten en az hasarla çıkması için çabalıyoruz. Bugüne kadar ki başvuru sayısı ve toplam ötelediğimiz rakamlara bakıldığında da bu taleplerin tamamına yakınının gerçekleştiği zaten görülüyor. Milletimiz bilsin ki VakıfBank Ailesi her zaman yanlarındadır. Bu salgını 83 milyon omuz omuza vererek, el birliğiyle atlatacağız. Sonrasında ülkemizi güneşli günlerin beklediğine yürekten inanıyorum.

VakıfBank olarak 65 yıllık köklü tarihimizden aldığımız güçle, gelişmiş teknolojik alt yapımız, ürün ve hizmetlerimiz ile gece gündüz demeden canla başla çalışan 20 bin çalışma arkadaşımızla, salgınla mücadelenin ekonomi cephesinde sonuna kadar savaşmaya kararlıyız. Milletimiz ve iş dünyamız rahat olsun; Türkiye’nin dördüncü büyük bankası olarak bu zor günleri aşmak için sabra da, inanca da güce de muktediriz. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak liderliğinde, devletimizin ve milletimizin yanındaki güç olmaya devam edeceğiz.”