Yalçın Sezen: Değişimin Gerisinde Kalanlar İçin Elzem Olacak

Yalçın Sezen: Değişimin Gerisinde Kalanlar İçin Elzem Olacak
Yalçın Sezen: Değişimin Gerisinde Kalanlar İçin Elzem Olacak

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcı Yalçın Sezen, AA muhabiri ile yaptığı röportajda, dijitalleşme ve pandemi dönemiyle ilgili açıklamalar yaptı. Sezen, “Değişimin hızı artarken, kurumların da bu değişimin gerisinde kalmadan dijitalleşmesi elzem olacak, değişime ayak uyduramayan kurumların kaybolduğunu göreceğiz” dedi.

Pandemi sürecinden önce dijitalleşmeyle ilgili olarak davranışların değişmeye başladığını ve pandemiyle birlikte bu değişimin hız kazandığını söyleyen Sezen, İş Bankası’nın salgın döneminde mobil ve internet bankacılığında yeni hizmetler sunduğunu belirtti. Gelecek yıllar içerisinde de teknolojinin bankacılık sektöründe etkin bir şekilde yer alacağını ifade etti.

Yapılan Yatırımların Faydası Görülüyor

Dijital bankacılık alanında yapılan yatırımların bu dönemde faydasını görmeye başladıklarını vurgulayan Sezen, mekan ve zaman fark etmeksizin bankacılık işlemlerini gerçekleştirme imkanı verdiklerini belirtti. İşCep uygulamasının geniş fonksiyon setine sahip olduğunu söyledi. Maximum mobil, internet şubesi hizmetleri ve güçlü teknolojik alt yapı ile müşterilerin ihtiyaçlarını hızlı ve kolay bir şekilde karşıladıklarını dile getirdi.

Sezen, mobil uygulamalar üzerinden de ulaşılabilen (Whatsapp, Facebook Messenger vb.) yapay zeka tabanlı kişisel asistan Maxi’nin, yüz yüze iletişimde önemli bir alternatif olduğunu ifade etti. Pandemi döneminden önce Maxi’nin 1,8 milyon olan aylık konuşma sayısının pandemiden sonra 3 milyona ulaştığını söyledi.

Temassız Ödeme 8 Kat Arttı

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, temassız ödemelerle ilgili olarak şu sözleri dile getirdi:

“Mobil ve internet şubeden yapılan işlemlerin toplam işlemler içindeki payı pandemi öncesi şubat ayında yüzde 79 idi. Mayıs sonunda yüzde 83’e ulaştı, eylül sonunda yüzde 83 seviyesini koruduğunu görüyoruz. Benzer durum tüm şube dışı bankacılık kanalları için incelendiğinde ise tüm dijital kanallardan yapılan işlemlerin toplam işlemler içindeki payı Şubat 2020’de yüzde 94, mayıs ve eylül sonlarında ise yüzde 96 olarak gerçekleşti.

Kovid süresince (Mart–Eylül 2020 döneminde) geçen yılın aynı dönemine kıyasla aylık temassız ödeme hacmimizde 8 katın üzerinde bir artış gerçekleşti. Yaklaşık 1,2 milyon müşterimiz, kredi kartları ile ilk kez temassız alışveriş yaptı. Geçen sene alışverişlerimizde kullandığımız temassız ödeme her 10 işlemden biri diyebileceğimiz bir istatistiğe sahipti. Şu an ise yüz yüze yapılan ödemelerde her 2 işlemden biri temassız olarak gerçekleşiyor diyebiliriz.”

Her 10 İşlemden 1’i Karekodla Yapılıyor

“Bankamatiklerimizden karekod ile para çekme ve yatırma işlemleri 15 Mart öncesi dönem ortalaması ile kıyaslandığında, işlem adetlerinde yaklaşık yüzde 34, işlem hacimlerinde ise para çekmede yüzde 35, para yatırmada yüzde 77’lik bir artış meydana geldi. Para çekme işlemlerinde bugün her 10 işlemden biri karekod ile gerçekleşiyor. Bankamız işlem hacmi ise yüzde 122 artış gösterdi. Daha önce kartında hiç e-ticaret işlemi bulunmayan 300 bine yakın müşterimizin bu dönemde ilk kez online alışverişe yöneldiğini de gördük.”

Sosyal Anlamda Dijitalleşme Artıyor

“Sosyal anlamda dijitalleşme daha hızlı bir şekilde artıyor. Pandemiden önce dijitalleşme yönünde değişen davranışlar pandemi ile birlikte hız kazandı. Dijitale daha uzak kalanların katılımı ile birlikte bundan sonra daha da hızlanacak. Değişimin hızı artarken, kurumların da bu değişimin gerisinde kalmadan dijitalleşmesi elzem olacak, değişime ayak uyduramayan kurumların kaybolduğunu göreceğiz. Mobil ve yapay zeka teknolojilerinde, özellikle bankacılık sektörü olarak ciddi yol kat ettik. Mobili tamamladık, yapay zeka teknolojilerini olgunlaştırdık. Bundan sonraki dönemde yapay zeka teknolojilerinin daha yaygın kullanımı ve blockchain teknolojisinin de örneklerinin hayata geçmesi ile yeni bir kırılma çağına geçebileceğimizi söyleyebilirim.”

FAST, Dijitalleşmeye Olumlu Katkı Sağlayacak

Sezen, yakın zaman içerisinde en yeni deneyim olarak müşterilere sunulacak olan FAST sistemiyle ilgili olarak da, dijitalleşmeye olumlu katkı sağlayacağını ifade etti. Gelişen teknolojilerin, bireyler arasındaki davranış değişimlerine etki ettiğini söyledi. Hız ve kolaylık yönünde beklentilerin karşılanması adına dijital çözümler sağlanmasının, insan yaşamında olumlu etkisi olacağını dile getirdi.