Yapı Kredi, İş Bankası ve Denizbank TBB Kredi Protokolüne Katılacak

Yapı Kredi, İş Bankası ve Denizbank, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından dün duyurulan ve 30 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak olan kredi protokolüne katılacağını açıkladı. TBB tarafından Koronavirüs salgını nedeniyle istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemleri üzerinde oluşacak olası olumsuz etkileri asgari seviyede tutmak amacıyla “Çek Ödeme Destek Kredisi” ve “Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği” paketleri oluşturuldu. Bankalar TBB tarafından oluşturulan bu kredi protokolüne katılım sağlayacaklarını açıkladı.

Yapı Kredi 23 Mart’ta Açıklamıştı

Yapı Kredi tarafından yapılan açıklamada TBB’nin işletmelere yönelik olarak Hazine destekli ve Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletli sunmuş olduğu protokole bankanın katılacağı bildirildi. Banka, Koronavirüs salgını nedeniyle 23 Mart 2020 tarihinde “Ekonomik Destek Paketi” oluşturduğunu ve bu paketi hayata geçirmiş olduğunu da hatırlattı.

Denizbank ve İş Bankası da aynı açıklamalarda bulundu. TBB tarafından oluşturulan kredi destek paketlerinin kapsamında her iki kredi türünde de sektör ayrımının yapılmayacağı belirtildi. Salgın nedeniyle ekonomik yönden olumsuz bir şekilde etkilenen işletmelerinin tamamının bu iki krediye de başvuru yapabileceğine dikkat çekildi.

KOBİ’ler Başta Olmak Üzere Tüm Kurumsal ve Ticari Müşteriler

Yapı Kredi, İş Bankası ve Denizbank tarafından verilecek olan “Çek Ödeme Destek Kredisi” başta KOBİ’ler olmak üzere tüm kurumsal ve ticari müşteriler için sunulacak. İşletmelerin bugüne kadar gerçek ticari işlemlerine dayalı bir şekilde keşide ettikleri ve edecek oldukları çeklerin ödenmesi amacı le tahsis edilen limitler içerisinde kredi kullandırılmaya devam edileceği de açıklandı.

Çek Ödeme Destek Kredisi kullanımında müşterilerin ticari itibarlarının korunmasının hedeflendiği de belirtildi. Kredi uygulaması içerisinde müşterilerin ticari itibarlarını korumak için kredi vadesinin 12 ay vade sayısı, 3 ay ödemesiz dönem ve yıllık yüze 9,5 faiz oranı ile oluşturulduğuna dikkat çekildi.

Tüm KOBİ, kurumsal ve ticari müşterilerin işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak için de “Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği” verileceği açıklandı. Bankalar bu destek ile ilgili olarak:

“Bu kredi desteğini kullanacak firmalar için getirilen ön koşulda, şubat ayı sonu itibarıyla kayıtlı çalışan sayılarında kredi vadesi boyunca azaltma yapmamaları gerekiyor. Yine bu kapsamda teminat eksiği bulunan müşterilerin krediye erişim imkanı için Hazine destekli KGF kefaleti de sağlanabilecek. Kredi, 3 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 12 ay vadeli ve yıllık yüzde 9,5 faiz oranında kullandırılacak.”

açıklamasını yaptı.