3 Kamu Bankası “İşe Devam Kredi Desteği” Verecek

Ülkemizdeki en büyük 3 kamu bankası olan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik “İşe Devam Kredi Desteği” vereceğini açıkladı.

Kamu bankaları tarafından yapılan açıklamada, küresel çapta yaşanan ve Türkiye’de de etkileri görülen koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ekonomik hayatın, üretim ve istihdam faaliyetlerinin üzerinde oluşacak olası hasarların en aza indirilmesi hedeflendiği belirtildi. Bu hedefler doğrultusunda “Ekonomik İstikrar Kalkanı” tedbirleri aldıklarını belirten bankalar, yeni finansal destek olarak “İşe Devam Kredi Desteği” sunacaklarını duyurdu.

Ekonomik faaliyetlerini yürütemeyen kurumsal ve ticari ölçekteki işletmelerin problemlerine yönelik en kısa süre içerisinde çözülmesine destek sağlayacak olan bu kredi, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm firmaların işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılayacak.

İşe Devam Kredi Desteği Uygulamasının Şartları

Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu destek olarak verilecek kredi için herhangi bir sektör ayrımı yapılmayacak. Salgın nedeniyle işletme sermayesi olumsuz yönde etkilenen tüm firmalar bu krediye başvuru yapabilecek.

Kredi desteğinden faydalanacak firmaların Şubat ayı sonu itibari ile kayıtlı çalışan sayısında azaltma yapmamaları ön koşul olarak aranacak. Teminat eksiği bulunan firmaların krediye erişebilmesi için Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) tarafından kefaleti de verilecek. Sunulan kredinin ilk 6 ayında “ödemesiz dönem” uygulaması yapılacak ve kredinin toplam vade sayısı 36 ay olacak. Kredinin yıllık faiz oranı ise yüzde 7,5 olarak yer alacak. Başvuru yapmak isteyen müşteriler gerek internet ve telefon bankacılığı, gerek şube destekli olarak başvurularını yapabilecekler.

İşletmelerin yıllık ciro bazlı azami olarak kullanabilecekleri kredi tutarları ise şu şekilde yer alacak:

  • 0 – 25 milyon TL ciro ⇒ 10 milyon TL kredi
  • 25 – 125 milyon TL ciro ⇒ 25 milyon TL kredi
  • 125 milyon ve üzeri TL ciro ⇒ 100 milyon TL kredi