21,4867$% 1.01
23,2314€% 1.19
26,9564£% 1.08
1.351,90%0,85
1.959,74%-0,09
5.372,66%5,04
Ziraat Bankası Sınavı İncelemesi – Ahmet Şefik Mithat Paşa tarafından 1863 yılında Pirot Kasabası’nda kurulan Ziraat Bankası, günümüzde Türkiye’nin en eski ve en büyük bankası olarak anılmaktadır.
Ziraat Bankası
Osmanlı Devleti döneminde kurulan bir banka olması nedeniyle “güvenilir, en eski, memleket bankası” sıfatlarını taşımaktadır. Türkiye’de kurulan en eski bankalardan biri olması ve köklü alt yapısı sebebiyle pek çok bankacı adayı, Ziraat Bankası’nda çalışma hayali kurmaktadır.
Banka aynı zamanda büyük projelere imza atmasıyla da anılmaktadır. Genel olarak büyük maliyet gerektiren köprü, baraj ve havaalanı gibi projelerin finansmanı, banka tarafından karşılanmaktadır. Finansal kaynak olarak görülen banka, kurulduğu yıldan itibaren de “halkın bankası” olarak nitelendirilmektedir.
Kariyer imkanı açısından Ziraat Bankası, en kapsamlı avantajları sağlayan ve bünyesinden en çok personel bulunan bankalardan birisi olarak yer almaktadır. Resmi internet sitesi üzerinden de düzenli olarak banka personel alımlarına yönelik duyurular yapmaktadır.
Duyurular, adaylar tarafından sık sık takip edilmelidir. Başvurulacak olan pozisyona yönelik başvuru koşulları, Ziraat Bankası Sınavı ve süreci, mülakat süreci ve kariyer fırsatları burada açık ve net bir şekilde adaylara duyurulmaktadır.
Ziraat Bankası için başvuru yapacak olan adayların, online başvuru, kariyer fırsatlarına katılım, stajyer başvurusu ve çok çeşitli banka içerisindeki pozisyonlara istihdam edilmek üzere başvuru yapma imkanı bulunmaktadır.
Banka tarafından yapılan Ziraat Bankası Sınavı, iki ana il üzerinde gerçekleşmektedir.
Sınavlar Anadolu Üniversitesi tarafından Ankara ve İstanbul illerinde gerçekleşmektedir. Genel olarak yazılı sınavlar yaz dönemi içerisinde yapılmaktadır. Adayların kış dönemine girerken istihdam edilebilmesi için banka yazılı sınavlarını yaz mevsiminde ve Ağustos ayında gerçekleştirmektedir.
Sınava girecek olan adayların üniversite bölümlerine göre iki farklı alanda yazılı sınav yapılmaktadır. Her iki sınavda aynı gün gerçekleşmektedir. İş görüşmesi mülakatları ise bankada görev alan insan kaynakları yetkilileri tarafından gerçekleştirilir.
Banka tarafından gerçekleştirilen yazılı sınav üç ana bölümden oluşmaktadır.
Birinci bölüm 50 soru, ikinci bölüm 50 soru ve üçüncü bölüm 20 soru olmak üzere toplamda 120 sorudan oluşan bir sınava adaylar tabi tutulmaktadır. Ziraat Bankası Sınavı süresi de genel olarak 140 dakikadır.
Birinci bölümde adaylara 25 adet genel kültür, 25 adet genel yetenek soruları sorulmaktadır. İkinci bölümde 50 adet yabancı dil bilgisi sorusu bulunmaktadır. Üçüncü bölüm ise adayların mezun oldukları üniversite alanlarına göre belirlenmektedir. Genel olarak üçüncü bölümde adaylara ekonomi alanında 30, genel alan bilgisinde 15, hukuk alanında 10, genel ekonomi alanında 10, muhasebe alanında 10, endüstri ve işletme bilgisi olarak 25 soru sorulmaktadır.
Yazılı sınavın puanlandırılması yüzde 30 ilk bölüm, yüzde 30 ikinci bölüm, yüzde 40 üçüncü bölüm şeklinde yer alır. Yazılı sınavlardan en az 60 puan alan adaylar, ikinci aşama olan iş görüşmesi mülakatına katılmaya hak kazanmaktadır.
Ziraat Bankası içerisinde adayların görev alabilecekleri pozisyonlar üç ana gruba ayrılmaktadır.
Ziraat Bankası Pozisyonlar:
olarak adlandırılmaktadır.
Yönetici Grubu: Banka içerisindeki üst düzey yöneticilerin yer aldığı, denetimlerin gerçekleştiği ve banka faaliyetlerinin karar alınma merkezi yönetici grubudur.
Yetkili Grubu: Ziraat Bankası Yetkili grubunda müşteri ilişkileri ve Ziraat Bankası operasyon yetkilileri bulunmaktadır.
Asistan Grubu: Ziraat Bankası Asistan bölümünde ise yine müşterilere yönelik asistanlar, operasyon asistanları ve banko asistanları (gişe memurları) yer almaktadır.
Asistanlık ve operasyon bölümlerinde yer alan müşteri ilişkileri ile operasyon, birbiriyle karıştırılmamalıdır. Ziraat Bankası Müşteri ilişkileri yetkilileri, pazarlama alanından sorumlu olan, şube dışındaki müşterilerin portföylerini inceleyen ve işlemlerini gerçekleştiren, yeni müşterilerin kazanılmasını sağlayan gruptur. Reklam, tanıtım ve pazarlama işlerini gerçekleştirirler. Finansal anlamda parasal işlemlerle birebir olarak işlem yapmazlar.
Müşteri ilişkileri asistanları ise şube içerisinde görev alarak, yetkililerin bulunmadığı zamanlarda gerekli kayıtların tutulmasını, müşterilere yönelik ürün ve hizmetlerin banka içerisinde tanıtılmasını, pazarlamasını ve satışını gerçekleştiren kişilerdir.
Aynı durum operasyon yetkilisi ile operasyon asistanı arasında da söz konusudur. Ziraat Bankası Operasyon yetkilileri, banko asistanları ile operasyon asistanlarından sorumlu olan, faaliyetleri, işlemleri ve kayıt altına alınan önemli evrakları kontrol eden kişilerdir.
Asistanlar ise bankanın gerçekleştirdiği tüm kredi, senet, resmi yazılar, müşterilere yönelik işlemler, faaliyetlerin muhasebe kaydına alınması gibi işlemlerle uğraşan kişilerdir.
Ziraat Bankası yazılı sınav başvurusu yapacak olan adayların öncelikle banka tarafından belirlenen sınav ücretini ödemesi gerekmektedir. Sınav ücretini belirlenen gün ve saatlerde tahsis etmeyen adayların sınav başvurusu kabul edilmemektedir.
Banka tarafından 2018 yılı için yapılan sınav ücretleri 100 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. 2020 yılı sınavları için belirlenen tutar ise henüz açıklanmamıştır. Banka gerektiği takdirde sınav ücretlerinde ve yapılacak sınavlarda değişikliğe gidebilmekte, gittiği takdirde adaylara güncel olarak duyurular bölümünde ilanlarını yayınlamaktadır.
Sınav ücreti, banka tarafından belirlenen bankalar aracılığıyla ATM’lerden, internet şubesi üzerinden ve şubelerden yatırılabilmektedir. EFT, havale ya da PTT yolu ile yapılan ödemeler kabul edilmemektedir. Bankaya yatırılacak olan makbuz üzerinde adayın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, adı ve soyadı, doğum tarihi ile cep telefonu bilgileri yer almalıdır. Alınan makbuz sınava girilecek güne kadar saklanmalıdır. Ziraat Bankası gerçekleştirmiş olduğu sınav ya da mülakat bitiminde adaylardan bu makbuzu talep edebilmektedir.
Sınav ücretini yatıran ve makbuzlarını alan adayların, Ziraat Bankası tarafından belirtilen internet başvuru formunu doldurması gereklidir. “Ziraat Bankası … Pozisyonu Başvuru Formu” adı altında adaylar bu formları görebilmektedir.
Bu formun eksik ya da hatalı bilgiler içermemesi oldukça önemlidir. Form doldurulurken içerisine son 6 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık fotoğrafınızı eklemeniz gereklidir. Fotoğrafı bulunmayan, eksik ya da hatalı bilgi veren adayların başvurusu yine kabul edilmemektedir.
Ziraat Bankası Sınavı Başvuru formu:
Başvuru formunu dolduran adaylara Ziraat Bankası tarafından tercih ettikleri sınav merkezi üzerinden sınav daveti gelmektedir. Sınav için belirtilen merkezde ve saatte adayın sınava giriş belgesi ile yer alması gereklidir. Adaylar sınav giriş belgelerini internet sitesi aracılığıyla alabilmektedir. Giriş belgeleri adaylara direkt olarak gönderilmemektedir.
Sınava giriş yaparken adayların mutlaka yanında bulundurması gereken belgeler aşağıdaki gibidir:
Kariyer hedeflerinde bankacılık sektörü bulunan ve Ziraat Bankası’nda çalışmak isteyen kişilerin kurum içi yükselme şartları hakkında detaylı bilgiye sahip olması şarttır. Elbette her banka gibi Ziraat Bankası’nda da her adayın kariyer yapma imkanı bulunmaktadır.
Banko asistanlığından görev hayatına başlayan bir aday sırası ile şu şekilde kariyer yapabilmektedir:
Tüm yükselme aşamaları, banka tarafından yapılan kurum içi sınavlarla gerçekleştirilmektedir. Kurum içi sınavlar banka tarafından belirlenen tarihlerde her yıl yapılmaktadır.
Ziraat Bankası’na başvuracak olan adayların banka tarafından aranan şartlar hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bankanın genel olarak adaylarda aramış olduğu şartlar şu şekilde sıralanmaktadır:
Bankacılık hayali kuran ve Ziraat Bankası’nda çalışmak isteyen adayları kurum tarafından yapılan iki aşamalı sınav sistemi beklemektedir. İlk aşama, bankanın kendine ait olan Ziraat Bankası Yazılı Sınavıdır. İkinci aşama ise mülakattır. Yazılı sınavdan başarılı olan adaylar, ikinci aşamaya geçerek iş görüşmesi mülakatlarına katılabilmektedir.
Ülkemizdeki bankaların çalışma saatleri genel olarak sabah 08.30 ile akşam 17.30 aralığında gerçekleşmektedir. Ziraat Bankası, sabah 09.00’da iş gününe başlamakta ve 17.30’da da gişelerini kapatmaktadır.
Banka yalnızca hafta içi çalışmaktadır. Hafta sonu kapalıdır. Çalışanlar için öğle molası saati 12.30 ile 13.30 saatleri arasında gerçekleşmektedir. Banka özel gün, bayram ve resmi tatillerde de kapalı olmaktadır.
Ayrıca Ziraat Bankası Sınavına Nasıl Hazırlanmak konulu makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
Denizbank Bireysel Danışman İlanı
TEB (Türk Ekonomi Bankası) Müfettiş Yardımcısı İlanı
Albaraka Kurumsal Krediler Uzmanları Alıyor!
Deniz Yatırım/Özel Bankacılık Müşteri Temsilcisi İlanı
Garanti BBVA Müşteri Temsilcileri Alıyor! ( Görev Yeri: Ankara) 2023
QNB Finansbank KOBİ Portföy Yönetmenleri Alacak!
Allianz Türkiye Bireysel Danışman Alım İlanı
Akbank Birebir Müşteri Uzmanları Alıyor!
QNB Finansbank Kurumsal MT Programı Başvuruları Başladı!
Kuveyt Türk Gişe Yetkilisi – Bireysel Satış Temsilcileri Alacak!