Türkiye’nin kamu katılım bankalarından iki tanesi olan Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası, kurumsal ve ticari ölçekte yer alan firmaların/işletmelerin, işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla “İşe Devam Finansman Desteği” vereceğini açıkladı.
Kamu katılım bankaları tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, küresel çapta yaşanan ve Türkiye’yi de etkisi altına alan Koronavirüs salgınının; ekonomik hayat, üretim ve istihdam üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle bu finansman desteğinin hayata geçirilmesine karar verildi. Ekonomik İstikrar Kalkanı için adım atan bankalar, salgın nedeniyle olumsuz etkilenen bireysel ve tüzel müşterilerinin bu süreçteki hasarını en aza indirgemeyi hedeflediğini de belirtti.
Bankalar, sorumluluk bilinci ile hareket edilmesinin ve birlikte çalışmanın, bu süreci en kısa zamanda atlatmayı sağlayacağını da iletti. Bu nedenle başta KOBİ’ler olmak üzere tüm kurumsal ve ticari ölçekteki firmaların işletme sermayesini karşılamak amacıyla bu desteğin verileceğini açıkladı.
İşe Devam Finansman Desteği Şartları
Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu destekten faydalanmak isteyen vatandaşların hangi sektörde olduğu ayırt edilmeyecek. Salgından ekonomik olarak olumsuz yönde etkilenen tüm firmalar/işletmeler başvuru yapabilecek.
Finansman desteği kullanacak olan firmalar/işletmeler için aranan ön koşul ise, Şubat ayı itibari ile kayıtlı çalışan sayısında herhangi bir azaltma yapmamış olmaları yer alacak. Teminat eksiği bulunan firmaların finansman erişimleri ise Hazine Destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti ile verilecek.
Verilen finansman desteği toplamda 36 ay vade sayısına sahip olacak ve bu vadenin ilk 6 ayında anapara ve kar payı ödemesiz süreç geçirilebilecek. Finansman desteğinin yıllık faiz oranı ise yüzde 7,5 oranında yer alacak.
Bankalar tarafından açıklanan KOBİ-KOBİ dışı işletmeler bazında azami finansman tutarları ise şöyle:
- 0 – 25 milyon TL ciro ⇒ 10 milyon TL kredi
- 25 – 125 milyon TL ciro ⇒ 25 milyon TL kredi
- 125 milyon ve üzeri TL ciro ⇒ 100 milyon TL kredi