Halkbank Esnaf Destek Paketi ile İlgili Açıklama Yaptı

Geçtiğimiz günlerde “Ekonomi İstikrar Kalkanı” ve TBB’nin kredi protokolüne katılan Halkbank, bu alanda “Esnaf Destek Paketi” sunmuş ve başta KOBİ’ler olmak üzere tüm esnaf ve sanatkarlara güvence sunmuştu. Paket içerisinde 25 bin lira nakit kredi imkanı ile 25 bin lira limitli Paraf Esnaf kredi kartı bulunmaktaydı. Oluşturulan destek paketi ile ilgili olarak Halkbank açıklama yaptı.

Esnaf Destek Paketi ile birlikte İşletme Kredisi kullandırımlarına yönelik olarak açıklamada bulunan banka, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi kefaleti ile kullandırılmış kredi bakiyesi bulunmayan esnaf ve sanatkarlar için doğrudan kredi imkanı vereceğini duyurdu.

Sosyal Medya Müşterileri Yanıltıyor

Halkbank, Ekonomik İstikrar Kalkanı dolayısıyla uygulamaya almış olduğu destek paketinde 25 bin TL’ye kadar İşletme Kredisi ve 25 bin TL’ye kadar limitli ticari kredi kartı (Paraf Esnaf) imkanı vermekteydi. İşletme Kredisi ile Paraf Esnaf Kartı ile ilgili olarak sosyal medy üzerinde yanlış bilgilendirmeler yapıldığını gören banka ek bir açıklama yapma gereksinimi duydu.

Banka tarafından yapılan açıklamada, Koronavirüs salgını ile mücadelede esnaf ve sanatkarların faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve uğradıkları ekonomik zararın en aza düşürülmesinin hedeflendiği belirtildi. İşletme Kredisi kullandırımlarının, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) kefaletiyle kullandırılmış kredi bakiyesi bulunmayan esnaf ve sanatkarlara banka tarafından doğrudan kullandırım şeklinde uygulandığı bildirildi.

Sosyal medya üzerinden yanlış yönlendirmelerin bulunması, bu yönlendirmeler doğrultusunda bankaya müracaat edenlerin problem yaşaması, bankanın verilen destek paketi hakkında detaylı açıklama yapmasına neden oldu. Kredi bakiyesi bulunan esnaf ve sanatkarların talepte bulunmaları halinde aynı faiz oranı ve aynı koşullarla ESKKK kefaletli kredi limit boşluklarını kullanabilmekte olduğu ve bu kredinin faiz oranının, ESKKK kefaleti ile kullandırılan kredilerle aynı olduğu belirtildi.

Banka tarafından yapılan açıklama şu şekilde yer aldı:

“Esnaf ve sanatkarlarımızın bankamızdan 31 Mart 2020 tarihinden önce kullanmış oldukları Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz destekli kredilerin 1 Nisan-30 Haziran 2020 arası 3 aylık dönemde ödenmesi gereken taksitlerinin 3 ay süre ile faizsiz olarak ertelenmesine ilişkin 2283 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 25 Mart 2020 tarih, 31079 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Karar doğrultusunda, esnaf ve sanatkârlarımızın 1 Nisan-30 Haziran 2020 arası 3 aylık dönemde vadesi gelecek taksit ödemeleri, esnaf ve sanatkârlarımızın talep etmesi halinde Bankamızca 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelenecektir.”