Günümüzde şirketlerin en uygun personeli bulması için çeşitli mülakat uygulamaları yaptıklarını görmekteyiz. Gelişen iş dünyası, doğru adayı bulma konusunda zorluklar getiriyor. Çünkü günümüz toplumu içerisinde herkes, kendi alanında uzmanlaşmakta ve sürekli olarak gelişim göstermektedir. Artan nüfusla da birlikte doğru adayı bulmak İnsan Kaynakları bölümünde yer alan kişiler için daha zor bir hale gelmektedir.
Mülakatlarda genel olarak sorulan sorulardan biri de “Bu işi neden istiyorsun?” sorusudur. Hangi sektör ve pozisyonda yer alınmak istenirse istensin, adayların karşısına mutlaka bu soru gelmektedir. Bu soru aday tarafından mantıklı ve etkileyici bir şekilde cevaplandığı takdirde, mülakatta avantaj yaratmaktadır. Her yönetici iş için istekli, arzulu ve hevesli bir çalışanı bünyesinde barındırmak ister. Bu soru aynı zamanda bir motivasyon sorusudur. Çalışanın motivasyonu hakkında bilgi almak için zeka sorusu olarak da görülebilmektedir. Peki bu soru ile karşılaşıldığında ne yapılmalıdır?
Aslında bu sorunun anlamı “Bana doğru kişi olduğunu açıkla!” demektir. Geçmiş iş yaşantınızdan, yetenek, beceri ve yetkinliklerinizden bahsetmek için fırsattır. Almış olduğunuz eğitimlerden, kişisel özelliklerinizden ve deneyimlerinizden bahsedebileceğiniz bir sorudur. Detaya girebileceğiniz, şirket için hangi değerlerde katkıda bulunabileceğiniz hakkında açıklamalar yapabilirsiniz. Bir şirketin ilerlemesinde ve büyümesinde yaratıcı fikirlere sahip olduğunuzu belirtmek için bir fırsattır. Fakat bu soru cevaplanmadan önce mutlaka şirket hakkında ön araştırma yapılmalıdır.
Bir şirketin, bir personeli işe alabilmesi için sağlam ve somut nedenlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle adaylara “Bu işi neden istiyorsun?” sorusu sorulur. Adayın şirket kültürü, vizyonu ve misyonu hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadığı incelenir. Şirket kendisi hakkındaki bilgileri adaydan dinlemek ister. Bu nedenle genel cevaplardan uzak durulmalıdır. Aday, yürekten konuşmalı ve öğrendiği bilgiler ışığında soruya cevap vermelidir.
İnsan Kaynakları çalışanıyla yapılacak olan görüşmede kendin gibi olmak için orijinal olmaya çalışmamalısın. Bir işi istiyorsan, gerçek bir nedenin zaten vardır! Bu sebepten bahsetmek, mülakatı gerçekleştiren personelin ilgisini çekecektir. Yalnızca mükemmel bir özgeçmişe sahip olmak, iş başvurusu için yeterli değildir. Mülakatlar bu nedenle yapılmaktadır. Başarı ölçülebilir fakat bir adayın doğru kişi olup olmadığı fikirleri doğrultusunda tespit edilir.
Bu soruyu cevaplarken adaylar ilk olarak şirket hakkındaki bilgilerini dile getirmelidir. Şirketin ürün ve hizmetleri konusunda yorumlar yapmalıdır. Eksik ve başarılı yönlerden bahsedilmeli, şirkete sunulabilecek katkı ve değerlerle yanıt desteklenmelidir. İkinci olarak ise bu işi neden istediğini belirtmek ve kariyer hedeflerinden bahsetmektir.
Açılan pozisyonda istenen iş becerileri hakkında deneyim sahibi olduğunuzu, deneyimsiz iseniz nasıl bir eğitim aldığınızı, kişisel gelişim sürecinizi, akademik alandaki başarılarınızı ve kişiliğinizi yansıtarak tüm bunların istenen şartlara uyum sağladığını belirtebilirsiniz. Bu cevap, mülakatı gerçekleştiren kişinin dikkatini ve ilgisini çekmeyi sağlar. En başarılı olduğunuz alandan bahsederek örneklerle desteklemeniz, şirket açısından bu başarınızın ne gibi katkılar sunacağını detaylı bir şekilde açıklamanız, bu sorudan başarıyla ayrılmanıza yardımcı olacaktır.