Günümüzde pek çok kişinin en büyük hayali kendi işini yapmak. Bunun için girişimci bir ruha sahip olmak gerekli. İş kurmak sancılı bir süreç olabilir. Özellikle iş kurmak için dijital dünyadan faydalanmanız son derece önemli. Teknoloji uzmanlarına ihtiyaç duyduğunuz bu süreci daha doğru bir şekilde yönetebilirsiniz.
İş kurmak herkes için kolay olmayacaktır. Bazen iş kurma deneyimi başarısızlıkla sonuçlanabilir. Tüm ihtimallere kendinizi hazırlamalısınız. İş kurmak ve başarı sağlamak için kendinize bazı sorular sormalısınız. Peki doğru sorular neler?
Tüm Sorumluluğu Üstlenmeye Hazır Mısınız?
Büyük işletmeler kurmak için sadece beceriye sahip olmak yetmez. Buna hazır olmak da önemlidir. Pek çok kişi haftalık çalışma saatini doldurduktan sonra, çabalarının karşılığı olarak maaş alma sorumluluğundan vazgeçip, maaş ödeyen ve çeklerin ön kısmını imzalayan kişi olmak istemiyor.
Daha önce bir girişimde bulunmadıysanız, herhangi bir şirket kurmadıysanız ya da başarı konusunda başkalarına hizmet etmediyseniz ilk etapta tüm birikiminizi bu işe yatırmanız gerekebilir. İlk zamanlarda tüm kazancınızı bu iş için harcamak biraz zor gelebilir. Ancak bunun için çabalamak zorundasınız. Kimse ilk etapta hayal ettiği parayı kazanamaz. Sorumluluk almak ve bunun için ücret almadan çalışmak şart.
Başarısız Olmayı Göze Alabilir Misiniz?
Başarısızlık başarı kadar olağan bir durumdur. Ancak başarısız olma korkusu başarılı olmanızı en başından engelleyebilir. Bazen iş kurarken, çok başarılı olacağımızı ve her şeyin yolunda gideceğini düşünüyoruz. Ancak yanılıyoruz.
Şartlar yolunda gitse bile başarısız olabilirsiniz. Başarısızlık bazen kendi hislerimizden daha çok insanların bizim hakkımızda neler söylediğimizle ilgili olabilir. Kendimizi başkalarına karşı mahcup olmuş hissedebiliriz. Böyle durumlarda güçlü olmaya ve başarısızlığınızla yüzleşmeye hazır olmalısınız.
Satış Yapmak İstiyor Musunuz?
Girişimci demek aynı zamanda satış elemanı anlamına gelebilir. Bir işe başladığınız takdirde ikna yeteneğinizin güçlü olduğundan emin olmalısınız. İnsanları sizinle çalışmaları konusunda ikna etmeniz gerekebilir. Bunun yanı sıra işinizi geliştirmek için yatırımcılarla gireceğiniz sohbetleri de gözden kaçırmayın.
Yeni bir iş kurmak istiyorsanız satış konusundaki becerilerinizi yeniden gözden geçirin. İş kurduğunuz zaman satış yapmanız, sizden haber bekleyen insanlara ulaşmanız, zaman zaman kötü muamele ile karşılaşabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız. Bu işi yapıp yapamayacağınızı gözden geçirmelisiniz.
Risk alabilir Misiniz?
Yeni kuracağınız bir işte anında başarıyı yakalamak zor olabilir. Bunun için becerilerinizi göstermelisiniz. Sektörde iyi olan isimlerle iletişime geçmeniz ve çalışmak için fırsat yaratmalısınız. İş hayatının acımasız ve adil olmadığını en başından kabullenmelisiniz. Bazen risk almanız gerekebilir.
Girişimcilik iş hayatında, hayatta kalma mekanizması olarak değerlendirilebilir. Durum bundan ibaret olduğu için bazen gerçeklerle yüzleşmek sanıldığı gibi kolay olmayabilir. Bazen iş hayatında risk almak işleri büyütmenizi sağlayabilir. Ancak bu risklerin sonunda her şeyin yerle bir olabileceğini de sakın unutmayın. Başarılı bir iş hayatı, risk almayı gerektirir. Tüm bu soruları kendinize sorarak başarılı bir iş hayatına giriş yapabilirsiniz.