9 Değişik Mülakat Çeşidi Hangilerdir? Nasıl Gerçekleştirilir?

İş görüşmesi mülakatları değişik şekillerde yapılabilmektedir. Bazı mülakatlar sadece bir adaya özel olurken, bazıları da birden fazla adayla aynı anda yapılır. Aşağıda farklı mülakat çeşitleri ve ne şekilde gerçekleştikleri hakkında bilgiler verilmiştir.

Klasik Mülakatlar

Genellikle iş görüşmelerinde klasik mülakat tekniği uygulanır. Mülakatı yapan şirket yetkilisi tek bir adayla bu görüşmeyi yapar ve adayı soruları ile tanımaya çalışır.

Telefonda Yapılan Mülakatlar

Telefonda yapılan iş görüşmesi mülakatları genellikle adayın esas mülakata davet edilmesi şeklindedir. Ancak sorulan birkaç soru ile adayla bir ön görüşme de sağlanmış olur. Bu sorular adayın o görüşme için uygun olup olmadığını teyit etmek içindir.

Skype Mülakatları

Skype iş görüşmesi mülakatları son zamanlarda sık kullanılmaya başlanmıştır. Şirketin ve adayın birbirlerinden uzak olduğu durumlarda zaman kaybının önüne geçilmesi için tercih edilir. Skype üzerinden teknik imkanlardan yararlanmak suretiyle gerçekleştirilir.

Olay veya Bilmece Mülakatları

Bu mülakat çeşidinde adaya, görüşmeyi yapan yetkili tarafından iş hayatındaki bir olay ya da bilmece sunulur ve onu çözümlemesi, sonuca ulaştırması istenir. Bu mülakatlar kısa sürede sonlanır. Son zamanlarda pek kullanılmayan mülakat çeşitlerindendir.

İş Yemeğinde Yapılan Mülakatlar

Bazı şirketler iş görüşmesi yapacakları adayı bir yemeğe davet ederler. Bu mülakatların esas amacı adayın ofis dışındaki ortamlarda tanınmaya çalışılması ve davranışlarının gözlemlenmesidir.

Grup Mülakatları

Stajyer personel alımları ve satış pozisyonu ile ilgili personel alımlarında rastlanan grup mülakatlarında birden fazla adayla aynı anda görüşülür. Adaylardan, diğer adayların yanında kendilerini ifade etmeleri istenir.

Görev Mülakatları

İş görüşmelerinde kimi zaman adaylara açık pozisyonla ilgili bir görev verilerek bir nevi teste tabi tutulur. Bu testin amacı adayın anlattığı iş becerilerinin gerçek olup olmadığının anlaşılmasıdır.

Ekiple Yapılan Mülakatlar

Personel alımı yapılacak pozisyonda aday hakkında birden fazla karar verici olduğu durumlarda görüşmeye ilgili yetkililerin tümünün katılması şeklinde gerçekleştirilen mülakat çeşitleridir. Aday açısından oldukça zor iş görüşmeleri olarak bilinir.

Kariyer Fuarlarında Gerçekleşen Mülakatlar

Şirketleri için personel ihtiyacı olan yöneticilerin ve iş arayışında olan adayların katıldığı kariyer fuarlarında yapılan mülakatlarda adaylar, kendilerini ifade edebilme derecelerine göre şirkete iş görüşmesi için davet edilme şansı bulabilirler.

Adaylara düşen katılacakları veya davet edildikleri mülakat çeşidi ne olursa olsun gereği gibi hazırlanmak ve kendisinden istene mülakat şartlarını yerine getirmektir. İş görüşmesi mülakatları ile ilgili tüm merak ettiklerinizi sitemizdeki diğer yazılarımızda bulabilirsiniz.