HSBC Bank, İstanbul’un finans sektöründe büyük bir oyuncu olmak istiyor. Konu hakkında bankanın Geleceğin Şehirleri ve Yeni Sektörler Küresel Başkanı olan Greg Clark, “İstanbul, lojistikte, ticarette ve dijital aktiviteler odak alanında rolünü güçlendirmek istiyor. Finans sektöründe büyük bir oyuncu olmak istiyor.” dedi. Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre Clark, İstanbul’un dijital aktivitelerde, ticarette ve lojistikte rolünü güçlendirmek istediğini belirtti.
Gayrimenkul sektörüne şekil veren sektörün üst düzey yöneticilerinin bir araya geldiği ve paylaşımlarda bulunduğu RE360 Gayrimenkulün Büyük Buluşması’nın dördüncüsü online olarak başladı ve 3 gün sürecek. Programın açılısında Greg Clark, insan nüfusunun artması ile kentlerinde ağırlıklarının artacağını belirterek, kentlerin iyi organizasyona sahip olmasının, kentleşme sürecinde iyi sonuçlar doğuracağını vurguladı. Bu sürece yardımın ise bağlantılar, teknoloji ve iş birliği ile gerçekleşeceğinin altını çizdi.
İstanbul Önemli Bir Şehir
Konu hakkında Clark, “Mobilite, mimari, planlama, altyapı, hizmetler, enerji, lojistik ve gayrimenkul sektörleri kent hizmetleri alanında değerlendiriliyor. Küresel olarak çok anlamlı. Bu sektörlerde teknolojiyle başlayan reformlar gerçekleşiyor. Bunlar kentleşmenin bir sonucu. İstanbul da bu anlamda çok önemli. 3 bin 500 yıl boyunca hep önemli bir şehir olmuştur. İstanbul, farklı şekillerde ve formatlarda yeni ihtiyaçlara göre değişiyor. İstanbul, şu anda bir yolculukta. Bu yolculukta, altyapıda, taşıma kapasitesinde çok önemli iyileşmeler kaydediyor. Bunun yanı sıra beceri tabanlı yeni reformlar ve programlar da ilan edilecektir.” dedi.
Greg Clark İstanbul için fırsat merkezi olduğunu ve nüfus artışının hızla artmaya devam ettiğini belirttikten sonra, “İstanbul’un nüfusu çeşitli, genç ve geleceği yüksek. İstanbul, pek çok farklı stratejik projelerin yürütüldüğü yer olmuş. Bu sayede dünyaya açılan bir kapı ve koridor olmuş. İstanbul, ticaret, yetenek ve fikirlerin Avrupa ve Asya arasındaki geçişini sağlamış, aynı zamanda çok güçlü bir lojistik ve yetkinlik alanı var, bir bağlantı görevi görüyor dünyanın farklı bölgeleri açısından. Tedarik zincirini çeşitlendirmemiz, dijital teknolojileri daha iyi kullanmamız lazım. Tedarik zincirinde, tekrar lokalizasyon gündemi gerekiyor.” dedi.
Clark konuşmasına, “Finans sektöründe büyük bir oyuncu olmak istiyoruz. Turizmi daha akıllı ve sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyor. Kovid-19 sonrası dönemde, İstanbul’un, dünyaya açılan kapı olabilmesi ve istihdam yaratabilmesi için ekonominin çeşitlendirilmesi ve verimliliğin artırılması gibi alanlarda daha fazla inovasyona ve girişimciliğe, istihdama yaklaşması lazım.” şeklinde devam etti.
Ekonomi Sorunları Artık Çözülmeli
JLL EMEA Bölgesi (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) Araştırmalar Direktörü olan James Brown ise pandeminin ekonomik açıdan yaşattığı sorunların altını çizerek, ekonomide gerçekleşen döngünün artık bitmesi gerektiğini bildirdi. Aşının ise bu konuda bir ümit ışığı olduğunu belirten Brown, yasakların bitmesinin beklendiğini belirtti. Bazı Asya ülkelerinin aşıyı dört gözle beklediklerini de vurguladı. Brown, “Son yıllarda artışı süren konut ve lojistik yatırımları pandeminin ilk aylarından sonra tekrar canlandı. Konut ve lojistik sektörü yatırımlarında yaşanan hızlanmanın devam edeceğini, 2021’de yoğun şekilde yaşanacağını düşünüyoruz.” dedi.
James Brown, “Gayrimenkulde karlılık toparlanacak ve gelecek yıldan itibaren artmaya başlayacak, dolayısıyla yatırımlarda da yükseliş yaşanacak.” diyen Araştırmalar Direktörü açıklamasına şu cümleler ile devam etti. “Bonolara baktığımızda kasım rakamları yüksek. Bunların olumlu dönüşleri 2021’de yaşanacaktır. Düşük faiz oranları gayrimenkul sektörünü olumlu etkilemeye devam edecek. Yine tahvillerdeki işlemlere baktığımızda uzun vadede olumlu gelişme bekliyoruz. Önemli fırsatlar var yatırımcılar için. Valotilitenin ve faizlerin düşük olduğu böyle bir ortamda düzeltilmiş risklerle birlikte yatırımlar uzun vadede artacak ve çekici olacak.”
Reed Midem Gayrimenkul Bölümü Direktörü Filippo Rean ise konu hakkında, “Başta biraz deneyimsizdik ancak değişim çok hızlı gelişti. Pandemi döneminde bu tip platformlarda her türlü konferansı düzenler hale geldik. Gelecekte dijital ve fiziki konferansların birbirini bütünleyeceğini düşünüyoruz.” dedi.