ABD’nin En Büyük 4 Bankası Salgın Sırasında Büyüdü

Bankaların 2020 yılına ait ilk çeyrek raporlarına bakıldığında, bireyler ve kurumlar yaşanan korona virüs salgınında borsadan çekildi ve paralarını büyük bankalara yatırdı. ABD bankalarına yılın ilk çeyreğinde yatırılan para 1 trilyon değerini buldu. Bu mevduatların ise büyük bir çoğunluğu ABD’nin 4 büyük bankasına gitti. Wells Fargo, Citigroup, JPMorgan Chase ve Bank of America Bankaları mevduatları toplayan 4 büyük bankalar arasında yerini aldı. Sonuç olarak; koronavirüs salgını ABD’nin en büyük bankalarını daha da büyük ve güçlü hale getirdi.

Federal Deposit tarafından sunulan verilere göre 2019 yılının son çeyreğinde 313 milyar dolar olan mevduat hesapları, 2020 yılının ilk çeyreğinde 590 milyar dolar değerine ulaştı. Sadece 3 ay içerisinde mevduat hesaplarındaki nakit artışı iki kat arttı.

Borsalarda dip yapan kazançlar sebebi ile yatırımcılar, çözümü banka mevduat hesaplarında buldu ve olası kriz anına karşı yedeklemeye aldı.

Şirketler İçin Büyük Bankalar Güvenli Liman

Bank of America’nın CFO’su Paul Donofrio; şirketlerin, koronavirüsün ekonomide sebep olduğu kriz ve dalgalanma sırasında bankaları güvenli bir liman olarak gördüklerini düşünüyor. Nitekim ABD’de küçük işletmeler için, koronavirüs salgınının ekonomik bakımından olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla 349 milyar dolarlık kredi programı tasarlanmış ve hayata geçirilmişti.

Trump önderliğinde başlatılan maaş koruma kapsamı altındaki kredi programı en büyük teşvik paketi olma özelliğine sahip. 27 Mart’ta onaylanan kredi programı ile küçük ve orta ölçekli işletmelere toplamda tam 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketi sağlandı. Bankalarına yatan bu teşvik ücretleri ile ekonomik krizin yol açtığı sıkıntılarda bir nebze olsun rahatlayabilme imkanı bulan şirket sahipleri krizde işletmelerini yürütebilme fırsatı buldu.

Sunulan kredi programının toplam maliyeti 2,2 trilyon dolar olsa da müracaatların çokluğu sebebi ile bazı küçük işletmeler bu fırsattan faydalanamamıştı. ABD Başkanı Trump tarafından dün onaylanan 310 dolarlık ilave kredi destek programı ile fırsata yetişemeyen diğer küçük işletmeler de bu imkandan faydalanabilme şansı bulacak.