Seychelles Kalkınma Bankası Müşteri Verilerinin Korunduğunu Açıkladı

Seychelles Development Bank (Seychelles Kalkınma Bankası), Fidye Yazılımı Saldırısı karşısında müşteri verilerinin korunduğunu açıkladı. Müşteri verilerinin tehlikeye atılmadığı bildirildi.

7 Eylül 2020 tarihinde gerçekleştirilen basın toplantısında Daniel Gappy, Calix fidye yazılımı tarafından saldırıya uğradıklarını açıklamıştı. Çekirdek sistemi kurtarmak ve çalıştırmak için gerekli tüm çalışmaları yaptıklarını aktarmıştı.

Geek’s Advice ise konuya yönelik olarak “Calix fidye yazılımı, virüslü bilgisayardaki veya sunucudaki tüm dosyaları kilitleyebilen bir dosya şifreleme virüsüdür. Phobos fidye yazılımının ilk olarak 3 Ekim 2019’da keşfedilen bir sürümüdür.” demişti.

Gappy gerçekleştirilen basın toplantısında, “Normalde fidye yazılımı tarafından saldırıya uğradığınızda, dosyanın uzantısı değişerek size saldırganın iletişim bilgilerini verir.” sözleri ile dikkat çekmişti.

Seychelles: Dolar, Euro Olarak Değil, Bitcoin Olarak İsteyecekler

Seychelles Development Bank’tan Daniel Gappy, yapmış olduğu basın açıklamasında istenilen bir fidye var ise bunun Dolar ya da Euro olarak istenmeyeceğini, Bitcoin olarak isteneceğini ifade etmişti. Gappy basın açıklamasında şu sözleri dile getirmişti:

“Onlarla iletişim kurabilmeniz için e-posta adreslerini veriyorlar. Ödenecek bir fidye varsa, bunu dolar veya euro olarak değil bitcoin olarak isteyecekler. DBS herhangi bir fidye ödemek için bu yolu seçmedi. Bir Denizaşırı bir şirket denemek ve şifrelenmiş dosyaları şifrelememize yardım etmek için. Bir hafta denediler ancak başarısız oldular. Daha sonra yerel pazarda bize başka bir seçenek sunan bir danışmanla çalıştık.

Bir kalkınma bankası, ticari bir bankadan farklı bir şekilde çalıştığı için müşterilerin etkilenmemesi gerektiğini açıkladı. Bir kalkınma bankası kredi veriyor ve para toplamıyor, yani insanlar para yatırmıyor ve bu nedenle “bize yaklaşıp parasının eksik olduğunu söyleyebilecek hiçbir mevduat sahibi yok.

Müşterinin tüm bilgilerini içeren yazılım olan çekirdek bankacılığımızın Perşembe günü çalışır durumda olacağına eminiz. Tüm hesapların güncel olduğundan emin oluyoruz ve tüm sorunlarımızı giderdiğimizde bu Hafta, verilere göz atmak için bir grup müşteri seçerek bir test yapacağız.

Kendimizi fiziksel olarak yedeklememiz gereken bir çevrimdışı yedeklemeye sahip olarak bunu pekiştireceğiz. Virüsler e-postalarla gönderildiğinde, çalışanlarımız virüs içeren bir e-postayı açabileceklerinden en zayıf halkadır. Ayrıca biz de gideceğiz. Gelen her postanın herhangi bir personele ulaşmadan önce taranması için posta sunucumuzu güçlendirin. Düzensiz olduğunu tespit ettiğimiz e-postalar BT personeli tarafından açılacak spam’e gönderilecek.”