Akbank Personelleri Salgındaki Gerçek Çalışma Koşullarını Anlattı

Akbank son zamanlarda yaşanan iki ölüm vakası nedeniyle dikkatleri üzerine çekmişti. Koronavirüs salgınından ötürü iki personelin hayatını kaybetmesi, bankanın çeşitli tepkilere maruz kalmasına neden olmuştu. Hayatını kaybeden personellerin üzerine banka yayınladığı reklam ile de olumsuz eleştirilerin hedefi haline gelmişti. Yaşananların ardından “Patronların Ensesindeyiz Banka Emekçileri Dayanışma Ağı”, Akbank içerisindeki iki personel ile röportaj yaptı. İsimleri gizli tutulan personeller salgın itibariyle gerçek çalışma koşullarını anlattı.

Bölgeler ve Şubeler, Genel Müdürlükten Farklı Çalışıyor

Virüs sonrası çalışma şeklinin sorulduğu personellerden T isimli çalışan, “Genel müdürlükte yer alan ekipler büyük ölçüde evden çalışıyor. Ama bölgeler ve şubeler için aynı şey söz konusu değil. En son bildiğim kadarıyla açık olan bölge ve şubelerde yarı yarıya dönüşümlü olarak evden çalışılıyor. Yani karantina ya da başka nedenle geçici olarak kapatılmamış olan şubelerde yarı kadroyla da olsa faaliyet devam ediyor.” dedi.

Diğer E isimli personel ise, “Şu anda bildiğim kadarıyla bankanın üçte ikilik bir kısmı evden çalışıyor ama tabii ki evden çalışmanın da reklamda çizilen pembe tablo gibi olduğunu düşünmüyorum. Evde tabiri caizse boş oturulmasın diye müşterilerin sürekli aranması, hal hatır sormanın yanında ürün teklifi yapılması da bekleniyor. Cumhurbaşkanı ve bakanın özel bankalarla ilgili açıklamaları sonrasında üst yöneticiler üzerinde oluşan baskı da saha çalışanlarına satış baskısı olarak muhakkak yansıyor.” şeklinde soruyu cevapladı.

İş Yoğunluğu Düştü

Açık olan şubelerdeki iş yoğunluğunun sorulduğu personeller şu cevapları verdi:

“İş yoğunluğu şubelerde mesai saatine orantılı olarak düştü. Çünkü 12:00-17:00 arası çalışıldı, içeri tek tek müşteri alındı. İlk haftalarda ikiden fazla müşteri aynı anda alınıyordu ama surece baktılar virüs çok hızlı yayılıyor; yazı yayımlayıp ikiden fazla müşteri alınmayacak denildi. Teçhizatta sıkıntı yoktu, maske, eldiven, dezenfektan tedarik edildi bolca. Normal zamanda mesai olarak akşam 20:00’lere kadar kalınıyordu, salgın ortamında müdürler mesai dayatma imkanı bulamadılar çünkü üst yönetim 17.30’da çıkılmasını hükmetti.”

“Mesai saatleri kısaldı ama açık olan şubelerin gün içi yoğunluğunun artmış olma ihtimali yüksek. Karantina ya da diğer nedenlerle kapatılan şubelerin müşterileri en yakındaki başka şubeye yönlendiriliyor. Ayrıca şubelere fazla mesai yapılmaması ve 17:30’da şubelerin terk edilmesi bildirilmiş.”