Vakıfbank 2.8 Milyar TL Kar Etti!

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Ülkemiz ekonomisi için dengelenme süreci olarak adlandırdığımız 2019 yılında reel ekonomiye verdiğimiz destek 352 milyar TL’yi aştı” açıklamasında bulundu. Banka tarafından açıklanan verilere göre bankanın aktif büyüklüğü 2019 yılında 419 milyar TL’yi aştı. Nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığı ile milli ekonomiye sağlanan destek ise 352 milyar TL’nin üzerine çıktı.

Vakıfbank açıkladığı konsolide olmayan finansal verilerine göre 2019 yılında 3 milyar 613 milyon TL brüt kar elde etti. Bu kar oranından 810 milyon TL vergi karşılığı ayıran bankanın net karı 2 milyar 802 milyon TL olarak açıklandı.

Konuya yönelik olarak ilk açıklama VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih’ten geldi. Üstünsalih açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Ülkemiz ekonomisi için dengelenme süreci olarak adlandırdığımız 2019 yılında reel ekonomiye verdiğimiz destek 352 milyar TL’yi aştı. Toplam nakdi kredilerimiz yıllık bazda yüzde 24 büyüyerek 275 milyar TL’ye ulaştı. Söz konusu büyüme, bankacılık sektörünün ortalama nakdi kredi büyümesinin iki katından daha fazladır. Önceki yıla kıyasla nakdi kredilerdeki pazar payımızın yüzde 9,2 seviyesinden yüzde 10,3 seviyesine, toplam aktiflerdeki pazar payımızın ise yüzde 8,6 seviyesinden yüzde 9,3 seviyesine artmış olması reel sektöre verdiğimiz kesintisiz desteğin bir göstergesi niteliğindedir. Global ekonomide dalgalanmaların yaşandığı zorlu bir yılı geride bırakırken her alanda pazar payımızı artırmayı başardık. Sağladığımız krediler aracılığıyla reel sektöre olan desteğimizi istikrarlı olarak artırmaya devam ettik.”

“Yıllık Büyümemiz Sektör Ortalamasının Üzerinde”

Toplam mevduat büyümesi ile ilgili olarak sektör ortalamasının üzerinde olduklarını ifade eden Üstünsalih, “Toplam mevduat büyümemiz yıllık bazda yüzde 40,2 seviyesine ulaşarak yüzde 26,1 olan sektör ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleşti. Geçen yıla kıyasla mevduat alanındaki pazar payımız 1 puan artarak yüzde 9,8 seviyesine yükseldi. Böylece toplam mevduatlarımız 251 milyar TL’yi aştı ve toplam kaynaklar içindeki payı yüzde 60 seviyesine ulaştı. Müşterilerimize mevduat alanında da alternatif ürünler sunarak mevduat portföyümüzü tabana yaygınlaştırmaya devam ettik.” dedi.

Mevduat dışı fonlama konusunda da oldukça başarılı bir yıl geçirmiş olduklarını söyleyen VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih açıklamalarını şu sözleri ile tamamladı:

“Bu sayede mevduat dışı kaynakların toplam pasifler içindeki payı yüzde 21 seviyesine ulaştı. 2019 yılında 725 milyon TL tutarında, Türk bankaları arasında TLREF endeksli ilk sermaye benzeri tahvil ihracı 417 milyon ABD doları tutarında seküritizasyon kredisi, Çin Exim Bank ile ilk işbirliği özelliğini taşıyan 140 milyon ABD doları tutarındaki kredi anlaşması, proje kredileri teminatlı fonlamalar gibi birçok başarılı işleme imza atarak bu alandaki liderliğimizi pekiştirdik. Bundan sonraki dönemde de mevduat dışı fonlama alanında yeni ve farklı alternatiflere odaklanarak bu alandaki öncü konumumuzu koruyacağız.

2019 yılında geliştirdiğimiz yapay zeka uygulaması VİBİ, vergi ödemeleri için oluşturulan VLimit ile VBanko Çek ve SKY Limit gibi yenilikçi ürünlerle müşterilerimizin beklentilerini ön planda tutarak dijital dönüşüm yolculuğumuza devam ettik. Önümüzdeki dönemde de bu alanındaki çalışmalarımızı sürdürerek tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.”