Banka İşe Alım Sürecinde Maaş Beklentisi ve Pazarlığı

Mülakatlar içerisinde en kritik sorulardan biri de insan yetkilileri uzmanları tarafından sorulan “Maaş beklentiniz nedir?” sorusudur. Banka işe aşım sürecinde maaş beklentisi ve pazarlığı yaparken dikkat edilmesi gerekir. Bu konuda konuşmak çoğu aday için oldukça zordur. Fakat doğru cümleler kurulduğunda ve net beklentiler belirtildiğinde, işe alım sürecini olumlu yönde etkilemektedir.

Önemli olan nokta işveren tarafından verilen teklifin iyi bir şekilde değerlendirilmesi, iyi bir pazarlık yapılması ve beklentilerin altına inilmemesi ya da üzerine çıkılmamasıdır. Bu durumda da mülakata katılacak olan adayın hem banka tarafından verilen ücret politikalarını öğrenmesi hem de banka hakkında ön araştırma yapması önem taşır.

“Maaş Beklentiniz Nedir?” Sorusu Nasıl Cevaplanmalı?

Bu soruya verilecek cevap, mülakat sonucunun da belirlenmesini sağlar. Dolayısıyla adayın vereceği cevap oldukça önemlidir. Adayın mülakat öncesinde mutlaka bankalara ait ücret politikaları öğrenilmelidir. Adayın başvuru yaptığı iş pozisyonuna ait hangi banka, ne kadar ücretlendirme yapıyor? Bu sorunun cevabı bilinmeden, İK yetkilisi tarafından sorulan “Maaş beklentiniz nedir?” sorusunun cevaplanması neredeyse imkansızdır. Bankalar, mülakat sırasında adaylara niteliklerine, deneyimlerine ve yeteneklerine göre bir maaş teklifi vermektedir. Genel olarak bu teklifler, banka tarafından belirlenen ortalama maaş dengesidir. Adayın verilen teklife karşılık tepkisi sınanır. Kimi zaman mülakatlarda teklif edilen ücretin üzerine çıkılır.

İK yetkilisi tarafından bu soru sorulduğunda, adayların politik bir cevap vermesi en doğru seçenektir. Mülakat sırasında ne kadar maaş alacağına değil, maaşını ne kadar yükseltebileceğine odaklanmalıdır. Verilen teklifi önemsemek yerine soruya soruyla cevap verilmelidir. “Yükseldiğim takdirde sunacağınız maaş teklifi nasıl olacak?” ideal bir cevap şeklidir. Eğer bu cevap sizlere uygun değilse, aşağıdaki cevap şekillerinden herhangi birini de tercih edebilirsiniz:

  • İş pozisyonunda yer alan bir çalışanın aldığı ücreti öğrenmek istiyorum.
  • X ile Y arasında bir maaş beklentim bulunuyor. (Eğer bu cevabı veriyorsanız, mutlaka deneyim sahibi olmalısınız.)
  • Maaş hakkındaki beklentilerim ikinci planda yer alıyor. Benim önceliğim bankaya sunacağım katkılar. Bu katkılarda … olacaktır.

Mülakatta Maaş Pazarlığı Ne Zaman Yapılmalı?

Banka mülakatlarında söz konusu olan maaş pazarlığı için acele etmemelisiniz. Maaş konusunu, İK yetkilisi açmadığı takdirde gündeme getirmeniz en doğrusudur. Ne kadar çok geç bir zamanda maaş konusuna geçilirse, o kadar çok avantajlı olursunuz. Bunun sebebi, işe alım yapan uzmanlar tarafından direkt olarak maaşla ilgili sorular soran adayların samimiyetsiz ve olumsuz bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Maaş konusu açılana kadar mülakat içerisinde bankaya sunacağınız katkılardan, önceki bankada yer alan çalışma hayatınızdan, başarılarınızdan bahsedebilirsiniz. Bu sayede banka tarafından verilecek olan teklifin mülakat içerisinde artmasını da sağlayabilirsiniz.

Maaş Pazarlığı Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Bankanın zayıf yönleri tespit edilmeli ve bu yönler maaş pazarlığı sırasında kullanılmalıdır.
  • İK yetkilisine karşı yanlış kişiyi işe almaları durumunda zaman ve nakit kaybı yaşayacaklarını hatırlatılarak, maaş beklentinin iş pozisyonu açısından en uygun olan aday olduğu belirtilebilir.
  • Teklif edilen ücret hakkında düşünme payı istenebilir. Konu üzerine tartışmaya gidilebilir.
  • Mülakat sırasında adayların eski çalışma ortamlarına göre arttırabilecekleri minimum maaş oranı yüzde 10’dur. Buna göre hesaplanma yapılmalı ve tahmin bu şekilde belirtilmelidir.
  • Eski çalışılan bankayla ilgili olarak sizlere sunulan sosyal ve yan haklar, hediye çekleri ve ücretlendirme politikaları gibi konularda asla yalan söylenmemeli.