TBB: Bankalar Virüse Karşı Eylem Planı Oluşturmalı

Her ne kadar Türkiye’de herhangi bir vakaya rastlanmamış olsa da Türkiye Bankalar Birliği (TBB), üye olan bankalardan Korona virüsü için acil durum eylem planı oluşturmalarını istedi. Türkiye’nin dört bir yanında görülen salgına karşılık bankaların olası bir senaryoya karşılık hazırlıklı olmasını talep etti.

Korona virüs salgını dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Dünya üzerindeki devletlerin yanı sıra, şirketler ve bankalar salgından etkilenen ilk kurumlar olarak yer alıyor. Türkiye’de bir vakaya karşılaşılmamış olması, hiç karşılaşılmayacak gibi düşünülmesi, bankaların risk altında kalmasına neden oluyor. TBB tarafından üye olan bankalara yapılan uyarı doğrultusunda bankaların proaktif davranması bekleniyor. Bloomberg HT tarafından yapılan habere göre, üst düzey banka yöneticilerinden edinilen bilgiler doğrultusunda, sektörün çatı kuruluşları olan bankaların dikkatli davranması TBB tarafından isteniyor.

Olası Senaryoya Karşılık Acil Durum Eylem Planı

Bankacılık sektörünün olası bir senaryoya karşılık acil durum eylem planını devreye sokması gerekiyor. Bankaların bu konuda son dakikaya kalmaması, acil durum eylem planı yaparak sektör içerisindeki yerini ve Türk ekonomisini koruması bekleniyor. Dünya üzerindeki tüm bankaların acil eylem planının olduğu da ifade ediliyor. Korona virüs salgını sebebiyle dünya ekonomisindeki pek çok banka ve yatırımcı, piyasaların olumsuz yönde etkilendiğini ve etkilenmeye devam edeceğini dile getiriyor.

Hal böyle olunca TBB tarafından yapılan uyarının bankalar tarafından dikkate alınması gerekiyor. Olası bir senaryoda Türk ekonomisinin zarar göreceğini belirten ekonomistler ve TBB üyeleri, her banka içerisinde bulunan “Afet Merkezi” sisteminin çalışıp çalışmadığının da kontrol edilmesini öneriyor. İstenen bir diğer önlem ise virüs salgını meydana geldiğinde çalışanların gerekirse evden çalışması gerektiği yönünde. Böyle bir durum söz konusu olduğunda bankaların hazırlıklı olup olmaması büyük önem taşıyor.

Teknoloji altyapılarının bankalar için önemli olduğu ve olası bir salgında teknolojinin ön plana çıkacağı, gerekli hizmetlerin teknoloji yolu ile aktarılacağı da söz konusu… TBB, bankaların teknolojik altyapılarının da salgına karşı hazırlıklı olmasını istiyor. Kritik görevlerde yer alan kişilerin hastalanması halinde, bu kişi yerine pozisyonu devralacak kişilerin de belirlenmesi ve stratejik planlamaların yapılması isteniyor. Bu süreç içerisinde bankaların mümkün mertebe rutin hijyen kontrollerinin yanı sıra, gerekli tüm temizlik önlemlerini alması da TBB tarafından istenen önlemler arasında yer alıyor.