Bireysel Bankacılık Departmanı ve Görevleri

Bireysel bankacılık departmanı ve görevleri konusunu tam olarak anlaşılabilir hale getirmek için banka şubelerindeki iş dağılım şemasını ana hatları ile açıklamak gerekir.

Banka şubelerinde çalışma departmanları temel olarak iki bölüme ayrılır. Operasyon gurubu ve pazarlama grubu şeklinde isimlendirilmektedirler. Her iki grubun da çalışma alanları ve yürüttükleri işler farklıdır. Operasyon grubunda masa başı işler ve gişe işlemleri gerçekleştirilmektedir. Pazarlama grubunda ise müşteri temsilciliği işlemleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.

Bireysel bankacılık departmanı, pazarlama grubunun alt basamaklarından bir tanesidir. Pazarlama grubu içerisindeki iş akışı bireysel ve ticari olarak ele alınmaktadır. Ticari firmalar ile ilgilenen ticari bankacılık departmanın dışında kalan sorumluluk bireysel bankacılık departmanına aittir. Bireysel bankacılık departmanı kısaca şu şekilde tanımlanabilir. Bireysel müşterilere ait mevduat hesapları, bireysel emeklilik, krediler, kredi kartları ve diğer bireysel bankacılık ürünlerinin pazarlandığı departmandır.

Bireysel Bankacılık Nedir?

Bireysel bankacılık, isminden de anlaşılacağı üzere kurumsal olmayan müşterilere sunulan bankacılık işlemlerinin tamamını kapsamaktadır. Bireysel bankacılık anlayışı 2. Dünya savaşı sonrasında başlamış ve ilk olarak ABD tarafından kullanılmıştır. Zamanla ülkemize de bireysel bankacılık işlemleri uygulanmaya başlamıştır. Bireysel müşterilerin daha iyi ve daha fazla hizmet beklentisi ile bu sistemde birtakım değişimler görülmüştür. Gün geçtikçe bu alandaki hizmet çeşitliliğinde artış görülmektedir.

Herhangi bir bankada bir veya birden fazla hesabı olan ve firması ya da ticari birimi mevcut olmayan müşterilerin, bireysel banka işlemlerini gerçekleştirildiği ve yine bu konuda olası sorunlarda çözüm bulduğu departmanı ‘bireysel bankacılık departmanı’ olarak tanımlamak mümkündür.

Teknolojinin ilerlemesi ve aynı zamanda insanların ihtiyaçlarının artması, artan ihtiyaçların paralelinde de yeni hizmet gereksinimlerinin doğması ile birlikte bireysel bankacılık departmanı tanımında ve aynı zamanda hizmet politikasında değişimler yaşanmaktadır.

Bireysel Bankacılık Departmanında Kimler Çalışabilir?

Bankacılık alanında çalışmak isteyen insanların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bundan birkaç yıl öncesi lise mezunu olarak iş imkanı bulabildiğiniz bankacılık, günümüzde çok daha titiz yaklaşarak personel alımı yapmaktadır. Bireysel bankacılık departmanı da iş alım sürecinde gereken vasıfların artış gösterdiği birimler arasında yer almaktadır.

‘Bireysel bankacılık departmanında kimler çalışabilir’ sorusunun cevabı her ne kadar iş başı yapılmak istenen bankanın şartlarına bağlı olsa da bazı kriterler sabittir. Firma ve müşteri arasındaki en önemli bağı sağlayacak olan bireysel bankacılık departmanı çalışanın öncelikle ilgili alanda eğitim almış olması şartı istenir.  Ardından beklenen özellikleri ise şu şekilde özetleyebilmek mümkündü.

  • İkna kabiliyetinin yüksek olması,
  • İletişim yönünün kuvvetli olması,
  • Duygusal zekaya sahip olması,
  • Dışa dönük bir yapıya sahip olması,
  • Analitik zekaya sahip olması ve olası sorunlara hızlı ve aynı zamanda da pratik çözümler üretebiliyor olması,
  • Tasarladığı ya da yer aldığı projelerde yüksek satış hedefini ana hedefi haline getirebiliyor olması

Tüm bu özellikler, bireysel bankacılık departmanında çalışması istenen kişilerden beklenen temel vasıflar arasındadır.

Günümüzün ilerleyen teknolojisiyle, bireysel bankacılık personellerinin sorumlulukları artmış ve onlardan beklenen beklentiler de daha yüksek çıtalara ulaşmıştır. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmuş olmak aranan temel özellikler arasında yer almaktadır. Bu departmanda çalışmak için başvuruda bulunacak olan adayların İşletme, İktisat ve Maliye gibi ilgili bölümlerden diplomaya sahip olması gerekmektedir. Bazı bankaların kendilerine özel olarak satış ve pazarlama alanında eğitim verdiklerini, bu eğitimlere katılmanızın sonucunda hak kazanacağınız sertifika ile de o bankanın bireysel departman görevlisi olabileceğinizi de belirtmek isteriz.

Bireysel Bankacılık Personellerinin Görevleri

Bireysel bankacılık personelleri, müşteriler ile banka arasındaki bir köprü olarak düşünülebilir. Çalışmakta oldukları bankaları en iyi şekilde temsil etmek, bireysel bankacılık personellerinin temel görevleri arasındadır.

Herhangi bir banka ile çalışma kararı alan müşterilerin ilk görüştükleri kişiler bireysel bankacılık personelleridir. Yeni müşterilere çalışmakta oldukları bankaları doğru tanıtabilmek, ya da mevcut müşterilerinin yaşamakta oldukları çözümlere banka adına en hızlı ve en doğru bilgileri ulaştırarak çözüm bulunmasını sağlamak bu departmanın görevlerindendir.

Sonuç olarak bir bireysel bankacılık personeli, temsil ettiği bankayı iyi tanımak, sunmakta olduğu hizmetler hakkında tam bilgiye sahip olmak zorundadır. Aksi halde görevlerini yerine getirmesi mümkün olmayacaktır.


DİĞER BANKA DEPARTMANLARI

Banka Departmanları: Bankalarda Hangi Departmanlar Vardır?