Banka Şube Departmanları ve Görevleri

Bir finansal işlemin yasal güvence altında gerçekleşmesi bankalar sayesinde mümkün olmaktadır.

Bu nedenle kişilerden kurumlara kadar herkes bankalardan hizmet almayı talep etmektedir. Müşteri profilinin bu kadar çeşitli olması, müşteri sayısının da fazla olmasına sebep olmaktadır. Her bir müşteri profili için ayrı bankacılık hizmeti sunulmakta, bu hizmetler de müşteri bazında özelleştirilmektedir. Böylece müşterilerin bankacılık hizmetlerinden en verimli şekilde yararlanmaları amaçlanmaktadır. Bankalar genel müdürlük, bölge müdürlüğü ve şube yapılanmasından oluşmaktadır.

Hizmetlerin en profesyonel şekilde sunulabilmesi için bankalar bu yapılanma içerisinde yer alan çeşitli departmanlara ayrılmaktadır.

Banka Şube Birimleri

Banka şubeleri, bankanın en geniş ağını oluşturmaktadır. Bankanın genel müdürlük binası tektir, bölge müdürlüğü binaları birkaç tanedir ancak şubelerinin sayısı oldukça fazladır.

Banka şubelerinin sayıca fazla tutulmasının amacı müşterilerin bankacılık hizmetlerine en kolay şekilde ulaşabilmelerini sağlamaktır. Yani bankalar ulaşılabilirliklerini arttırmak için şubeleşmeye gitmektedirler. Bu nedenle banka şubeleri müşteriyle direkt temasın kurulduğu yerlerdir. Bu açıdan değerlendirildiğinde şubelerin, bankanın temsili yüzü olduğunu söyleyebiliriz.

Müşterilerin en verimli şekilde hizmet alabilmeleri için banka şubeleri çeşitli kollara ayrılmaktadır. Yıllık cirosu belirli bir rakamın üzerinde olan uluslararası büyük firmalar bankaların kurumsal müşterileridir ve bu müşteriler için kurumsal şubeler organize edilmektedir. Bunun yanında kobi ve ticari müşteriler için ticari şubeler faaliyet gösterirken bireysel müşteriler için perakende banka şubeleri faaliyet göstermektedir. Örneğin kurumsal bir müşteri proje finansmanı hizmeti almak isterken, bireysel müşteri konut kredisi kullanmak isteyebilmektedir. Bankacılık hizmetleri standart olarak geliştirilse de müşteri profiline göre özelleştirilmesi gerekmektedir. Her bir müşteri profilinin talep ettiği bankacılık hizmeti farklı olduğu için bu yapılanma sağlanmaktadır.

Kimler Banka Şubelerinde Çalışabilir?

Banka şubelerinde banka şube müdürü, şube müdür yardımcısı, portföy yöneticisi, operasyon yetkilisi, müşteri temsilcisi ve gişe yetkilisi gibi pozisyonlarda personeller çalışmaktadır. Her bir pozisyon için personelde aranan nitelikler farklıdır. Ancak genel olarak personelin 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olması tercih edilmektedir. Bunun yanında kurumsal şubelerde çalışacak personellerin özellikle İngilizce başta olmak üzere yabancı dil bilmeleri gerekmektedir. Aranan kriterleri sağlayan ve personel alım ilanlarına başvuru yapıp, banka sınavı ile mülakattan başarılı olan kişiler banka şubelerinde çalışabilmektedirler.

Şubede Çalışan Personellerde Aranan Özellikler

Şubeler, bankayla müşteri arasında köprü görevi gören alanlardır. Bankacılık ürün ve hizmetlerinin müşteriye sunulduğu alanlar banka şubeleridir. Banka şubeleri müşteriyle yüz yüze iletişimin kurulduğu yerler olduğu için bankanın temsil edilmesi noktasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle banka şubelerinde çalışan personellerin dış görünüşlerine dikkat etmeleri, bakımlı olmaları ve kuvvetli iletişim kurabilmeleri gerekmektedir. Şube personelinin müşteriye karşı güler yüzlü ve sabırlı olması kurulacak iletişimden verim alınmasını sağlamaktadır. Banka şubeleri hareketliliğin ve yoğunluğun fazla olduğu yerlerdir bu nedenle şube çalışanlarının baskı ve stres altında soğukkanlı kalarak kriz yönetimini sağlayabilmesi gerekmektedir. En stresli anda bile bunu müşteriye yansıtmadan gerekli hizmeti sunmaları beklenmektedir. Banka şubeleri iş temposunun yoğun olduğu yerlerdir bu nedenle personelin bu tempoya ayak uydurabilecek kadar enerjik olması önemlidir.

Şube Personellerinin Görevleri

Şube personellerinin temel görevi, şubeye gelen müşterilerin taleplerini dinleyerek ve ihtiyaç analizlerini yaparak onlara doğru hizmetin sunulmasını sağlamaktır. Bunun yanında şube personellerinin müşterilerin şikayetlerini dinleyip en kısa sürede şikayetleri giderecek çözümler üretmeleri gerekmektedir. Genel olarak görevlerin mantığı bu şekilde olsa da, her şube kendi içerisinde farklı birimlere ayrılmakta ve bu birimlerin görevleri değişmektedir. Örneğin gişe yetkilisi hesap açma, kart başvurusu alma, para yatırma gibi temel bankacılık işlemlerinin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Müşteri temsilcisi kredi kullandırma, portföy danışmanlığı gibi daha çok uzmanlık gerektiren bankacılık hizmetlerini sunmaktadır. Bütün şubenin işleyişinden sorumlu olan kişi ise şube müdürüdür. Şubenin performansı, personellerin çalışma koşulları, şube içerisinde gerçekleşen bütün işlemler şube müdürünün sorumluluğu altındadır.

Bankacılık alanının dışında bütün banka şubelerinde mutlaka güvenlik görevlisi bulunmaktadır. Şube içerisinde asayişin sağlanması, olası tehlikelerin önüne geçilmesi ve saldırılara karşı savunma sağlanması konusunda güvenlik görevlisi yetkilidir.

Şube personelinin görevleri, personelin bulunduğu şubeye ve görev aldığı kadroya göre değişmektedir. Bu nedenle banka şubesinde çalışmak istiyorsanız hangi şubede ve hangi kadroda çalışmak istediğinize karar verip ona göre iş ilanlarını takip etmelisiniz.


TÜM BANKA DEPARTMANLARI

Banka Departmanları: Bankalarda Hangi Departmanlar Vardır?