Bankacılar Nasıl Terfi Alır? Terfi Almak İçin Neler Yapılmalı?

Bankacılar Nasıl Terfi Alır?

Bankacılar Nasıl Terfi Alır – Bankacılık mesleğinde yükselmek isteyen ve terfi bekleyen banka çalışanlarının merak ettiği bazı konular vardır. Bu sorulardan biri de yükselmeleri muhtemel pozisyonlardaki banka çalışanlarının görevlerinin neler olduğudur. Bu yazımızda bu sorunun cevabı niteliğinde bazı bilgiler yer almaktadır.

Bankacılar Nasıl Terfi Alır?

Banka personelleri genellikle, çağrı merkezinde ya da gişe bölümünde başlarlar. Çağımızın mesleklerinden biri olduğu bilinen bankacılık özellikle işe başladıktan sonra kariyer planları dahiline alınan bir meslektir. Çalışma ortamının rahat olması, sosyal olanakların tatmin edici olması, çalışma gün ve saatlerinin uygun olması, maddi getirisinin genellikle beklentileri karşılaması gibi sebepler bir banka çalışanının yükselmek istemesini, üst pozisyonlara atanmak istemesini sağlar.

Banka Birimleri Arasında Yükselme (Terfi Etme) Şartları

Bankacılık alanında kariyer yapmak isteyen adayların, terfi isteme yani yükselme prosedürleri hakkında bilgi sahibi olarak kendilerine kariyer planlaması yapmaları oldukça önemlidir. Başarılı bir kariyer yaşamı açısından hayali kurulan sektör içerisinde hedefler belirlenmeli, planlanmalı ve bu plana uygun şekilde yol alınmalıdır.

Bankacılık sektöründe yer alacak olan adaylar, diğer sektörlerde bulunan kişilere göre daha avantajlıdır. Bunun sebebi Türkiye’de bankacılık sektörüne yoğun talep olmasına rağmen daima istihdam edilebilme olanağının bulunması ve iş imkanlarının, çalışma ortamlarının gün geçtikçe kalite bazında arttırılmasıdır.

Fakat bu sektöre giriş yapacak olan adayları zorlu bir kariyer yaşamı beklemektedir. İstihdam olanağının fazla olması, rekabet ortamının da yüksek olması anlamına gelir. Banka birimleri içerisinde terfi isteyecek, yükselme yaşayacak olan adayların bu rekabet ortamına hazırlıklı olması ve bankalar tarafından istenen yükselme şartlarına uygun bir kariyer planı yapması gerekmektedir.

Bankacılıkta Aranan Terfi Şartları | Bankacılar Nasıl Terfi Alır

Bankacılık sektöründe yükselme yani terfi etme şansı yakalayabilmek için adayların bankacılık alanındaki şartlara uyum sağlaması gerekmektedir.

Yükselme prosedürleri içerisinde adaylardan ilk istenen şart, sektör içerisinde faaliyet göstermek isteyen adayların üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmalarıdır. 2 yıllık ve 4 yıllık üzere okunabilen bankacılık bölümleri ülkemizde mevcuttur.

Adayların özellikle bankacılık sektörüyle yakından ilişkisi bulunan işletme, maliye, kamu yönetimi, ekonomi ve finans, bankacılık ve sigortacılık bölümlerinden mezun olması beklenmektedir.

Bu bölümlerden mezun olan adayların diğer adaylara göre önceliği bulunmaktadır. Yükselme prosedürleri içerisinde 2 yıllık bölümlerden mezun olan adaylar için daha dar kapsamlı bir kariyer yaşamı söz konusudur. Eğer kariyer yaşamında zirveye çıkmak isteyen bir aday varsa üniversite yaşamını 4 yıllık bir bölümle tamamlamalıdır.

Ek olarak adayların sahip olması gereken ve banka tarafından aranan şartlar arasında:

  • Adayın kendisini sürekli olarak güncel tutması ve geliştirmesi, eğitimi daima ön planda tutarak kendisini bir üst düzeye çıkarabilmesi
  • Banka içerisinde gerçekleşen rutin işlerde çalışkan olması ve iş ahlakına, etiğine uygun bir verimde çalışması
  • Müşteri memnuniyetini ön planda tutarak satış odaklı olması, iyi satışlar gerçekleştirmesi
  • Yaratıcı fikirlere sahip olması ve bu fikirlerini uygulanabilir, sürdürülebilir hale getirerek makul geliştirmeler yapılmasına ortak olabilmesi
  • Verilen görev ve sorumlulukları zamanında, eksik ve hata olmadan yerine getirebilmesi
  • Yabancı dil olarak ileri düzey İngilizce bilmesi, İngilizce haricinde Fransızca, Rusça ve Arapça gibi dillerde de hakim olabilmesi

Bankacılık Sektöründe Yükselme Aşamaları

Bankacılık sektöründeki en alt iş pozisyonu gişe memurluğudur. Bu bölüm, genellikle yeni mezun olan adayların istihdam edildiği bir birimdir. Adaylar gişe memurluğundan sonra sırasıyla satış temsilcisi, müşteri temsilcisi, satış yetkilisi, banka uzmanı ve uzman yardımcısı, banka müfettişi ve müfettiş yardımcısı olabilmektedir.

** (Kamu bankaları için). Banka içerisinde adayın yükselebileceği en yüksek pozisyon müfettiş yardımcılığı ya da müfettişliktir.

Bir Banka Personelinin Terfi İstemeden Önce Yapması Gerekenler!

Bankacılık sektörü pek çok iyi imkanın yanı sıra terfi sisteminin diğer sektörlere göre daha yüksek imkanlara sahip olmasından dolayı tercih edilmektedir. Pek çok çalışan zamanı geldiğinde daha yüksek mevkilerde çalışmak, daha yüksek maaş almak ve meslekte saygınlık görmek ister. Ancak terfi almak için tüm şartları sağlamalarına rağmen hak ettikleri terfiyi bir türlü alamamış olan kişiler bir süre sonra çalışma motivasyonlarını da kaybedeceklerinden dolayı zor zamanlar yaşayabilirler.

Bankacılık sektöründe belirli bir sürenin geçmiş olması, kişilerin yeteneklerinden dolayı kendisini ispat etmiş olması ve yöneticilerin gözündeki imajı göz önünde bulundurarak belirli aralıklarla görev değişimi ve terfi imkanları bulunmaktadır. Terfi almak için her zaman çok çalışmak, yöneticinin gözünde ilk sıraya yükselmek, sürekli mesaiye kalarak kendini ispatlamak her zaman için yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda her şeyi yapıp hala terfi alamayanlar için farklı yollar izlemeleri gerektiği önerilir.

Peki terfi almak için öncesinde neler yapılabilir?

Bankacılar Nasıl Terfi Alır | Kendin İçin SWOT Analizi Yapabilirsin!

Bazen hak ettiğimiz terfiyi almak için yöneticimizle bir konuşma gerçekleştirmemiz gerekebilir. Böyle bir durumdan önce kişinin mutlaka kendi kariyer analizini doğru bir şekilde yapması gerekmektedir. Bu analizi  yapmak adına SWOT analizi denilen yöntemden faydalanabilirsiniz. Bu sistem genel olarak kariyer planlamanızı yetenekleriniz, yaşam biçiminiz ve isteklerinize göre en doğru şekilde yapmanız için bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Bir noktada daha sağlıklı adımlar atmanızı ve sektörde hızlı bir şekilde ilerlemenizi saplar. SWOT analizi yaparken kendine bazı sorular sorman gerekebilir. Bu sorulardan bazıları şunlardır;

Bankacılar İçin Swot Analizi

  • Hedefinizdeki iş nedir?
  • Gelişim sürecinde karşınıza çıkan fırsatlar ne olabilir?
  • Gelişim olmadığı takdirde karşılaşacağınız tehlikeler ne olabilir?
  • Güçlü yanlarınız ve zayıf yönleriniz nelerdir?
  • Öğrenmeye Açık Olduğunuzu Dışarıya Yansıtmaktan Çekinmeyin!

Kariyer hedefleriniz yüksekse bankacılık sektörünün sürekli olarak gelişen ve yenilenen bir durum olduğunun farkına varmanız son derece önemlidir. İşle ilgili gelişen ve değişen gündemi takip etmek, teknolojik gelişmeleri yakından izlemek ve bilinmeyen konularda bazı eksiklikleri tamamlamak son derece önemlidir.

Özellikle sektörde yöneticilerin gözünde farklı bir noktaya ulaşmak sizi terfiye bir adım daha yakınlaştıracağından dolayı son derece önemlidir. Sektörde gerçekleştirdiğiniz takım çalışmalarında liderlik görevini üstlenmek, sürekli değişim ve gelişim içerisinde olduğunuzu fark ettirmek bir süre sonra sizi diğer çalışanlardan bir adım daha ön plana çıkaracaktır.

Böylece kariyer hedefinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz.

Takım İçerisinde İyi Bir Oyuncu Olduğunu Göster!

Uzmanlar işin her zaman kişinin hobisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Böylece kişi kendisini çalışmak zorunda hissetmeyeceğinden dolayı daha iyi bir performans sergileyebilir. Bankacılık sektöründe bireysel çalışma kadar ekip çalışması da son derece önemlidir.

Ekibin dışında kalan, kendisini ifade edemeyen ve söz sahibi olamayan kişilerin kendilerine olduğu kadar işe de katacakları pek bir şey yoktur. Böyle durumlarda geri planda kalmaları hızlı bir terfi için yeterli olmayacaktır. Bu süreçte kurum içerisinde temas halinde bulunabileceğiniz diğer birimlerle de güzel bir iletişim kurmak, ekip çalışmalarında uyumlu olmak, kendinizi parlatacak olan özelliklerinizi ön plana çıkarmak hak ettiğiniz terfiyi almanız için iyi bir sebep olabilir. Ekip içerisinde dedikodu yapmayarak oluşabilecek gerginlikleri engellemek, pozitif bir izlenim bırakmak, kişiler arasında doğru bir iletişim kurmak profesyonel iş yaşantınızda hızlı bir ilerleme kaydetmenize neden olacaktır.

Bankacılar Nasıl Terfi Alır | Terfi İstemek İçin Ne Kadar Uygunsunuz?

Terfi zamanı geldiği zaman pek çok kişi bu konuyu yöneticisine dile getirmek ister fakat nasıl konuşması gerektiğini bilmediği için çekinir. Çekinmenize sebep olmadan yöneticinizden terfi istemenizin yolları bulunuyor. Terfi alabilmek için sürekli mesaiye kalmanız, bütün işleri bitirmeniz ya da çok çalışıyor olmanız yetersiz kalabilmektedir.

Terfi Almak İçin Yeterli Misiniz?

Terfi talebiyle yöneticinizin yanınıza gidecekseniz dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da bulunuyor. Bunlardan ilki kişisel SWOT analizi yaparak iş yaşamınızdaki kimliğinizi tanımaktan geçiyor. Kariyer hedeflerini bilmeniz bu noktada önem kazanıyor. Eğer başarılı bir kariyer hayatı ve hedeflerinizi adım adım yerine getirmek istiyorsanız, SWOT analizinin faydasını görebilirsiniz. Bu analizi yaparken hem güçlü ve zayıf yanlarınızı görebilecek hem de kariyerinizdeki fırsatları, tehlikeleri ve engelleri görebileceksiniz.

Bu analizin terfi istemenizdeki etkisi ise terfi istediğiniz pozisyona uygun olup olmadığını görmenizi sağlamasıdır. Bu analizi yaparken objektif olmanız önemlidir. Yanlış bir SWOT analizi yapmak sizi ilerletmeyecektir. Bu analizi yaparken kendinize bazı soruları sorabilirsiniz. Bu sorular “Yaşam ve kariyer değerleriniz neler? Vazgeçemeyeceğin bir şey ya da şeyler var mı? Varsa bunlar neler? Hedefindeki iş yaşamı nasıl? İleride nasıl bir iş yapmak istiyorsun? Güçlü ve zayıf yönlerin neler? Kabiliyetin var mı? Varsa ne? Hedefine ulaşmak için hangi fırsatları değerlendirirsin? Kendini geliştirmek için gereken destek ne? Gelişimindeki tehditler neler? Gelişme sağlarken hangi fırsatlardan yararlanabilirsin?” Terfi istemeden önce bulunduğunuz sektördeki gelişmelere hakim olmanız da oldukça önemlidir. Bu nedenle sektörünüzle ilgili olarak sürekli araştırmalı, gündemi takip etmelisiniz.

Gelişen teknolojiyle birlikte, sektörlerin büyük bir bölümü etkilenmektedir. Sizin sektörünüzün teknolojiden ne kadar etkilendiğini gündemi takip ederek, yaşanan yenilikleri ve iş dünyasındaki gelişimleri yalnızca araştırarak öğrenebilirsiniz. Terfi yapmadan önce mutlaka terfi isteyeceğiniz zamana kadar gerçekleştirmiş olduğunuz başarıları bir liste haline getirmeniz gerekiyor.

Size verilen görevleri, bu görevlerden sonraki performans notlarınızı, yöneticiler tarafından verilen işleri, projeleri ya da görevleri kapsayan ve bunlara ait başarılarınızın yer aldığı bir liste olmalıdır. Terfi isterken bu listeyi, patronunuza vermeniz, terfi almanızı kolaylaştıracaktır. Terfi istemeden çalışma hayatında, ekip çalışmasına ne kadar uyumlu olduğunuzu keşfetmelisiniz. Takım çalışmasına uyumlu kişiler, patronların gözünde ön plandadır. Patronunuza kolay çözüm üreten ve zamanı verimli kullanan bir çalışan gibi görünmek istiyorsanız, iyi bir takım oyuncusu olmanız gerekiyor. Her zaman için iş yerinin bir parçası olduğunuzu hissettirmelisiniz.

İş Yaşamında Terfi Almaya Yardımcı Fikirler

İş yaşamında yer alan herkesin genel olarak kariyer hedefi yükselmek ve hak ettiği maddi ve manevi değere kavuşmaktır.

Kariyer alanında yükselebilmek için bireylerin belirli dönemlerde terfi alması gerekir. Bu terfileri almak da sanıldığı kadar kolay değildir. Bir çalışanın terfi alabilmesi için öncelikle bu alanda başarısını tüm takım arkadaşlarına ve özellikle yöneticisine kanıtlaması gerekir. Terfi ile ilgili kararı verecek olan kişi yönetici ve yönetim pozisyonlarında görev alan personellerdir. Dolayısıyla çalışan ve terfi almak isteyen birey hem şirket yetkilileri hem de takım arkadaşları tarafından takdir görmeli, bazı kriterlere sahip olmalıdır.

Bu kriterler; performans, motivasyon, işe sahip çıkma, işi önemseme, işe vaktinde gelme, işle ilgili kendini sürekli geliştirme ve benzer noktalar olarak sıralanabilir. Ancak terfilerde esas kriter bir çalışanın o iş yerine katmış olduğu faydalar, şirket başarısına olan katkıları ve şirketi hem kurum içinde hem de kurum dışında nasıl lanse etmiş olduğudur. Şirketin faaliyet alanı ne olursa olsun bir çalışanın terfi alıp almayacağı çalıştığı şirkete kazandırdıkları ya da kazandırmayı vadettikleri ile ölçülür. Bu sebeplerden dolayı çalışanların terfi alması için dikkat etmesi gereken bazı ipuçları vardır.

İş yerinde terfi almanın ipuçları olarak aşağıda belirtilen hususlar çalışanlara ışık tutabilir.

İş Yaşamında Terfi Almanın İpuçları:

  • Terfi almayı hak eden çalışanlar belirli bir süredir aynı iş yerinde çalışanlardır. Bu yüzden çalışanların sürekli iş değiştirmemesi gerekir. Şirket yetkilileri, çalışanlarını kısa sürede tanıyamazlar ve onların başarılarını kısa sürede takdir etme durumları da yoktur. Terfi alabilmek için şirketin çalışanı tanıması gerekir. Bu da aynı iş yerinde uzun süre çalışmayı gerektirir.
  • Çalışanlar iş ile ilgili performanslarının ve verimliliklerinin yetkililer tarafından değer görmediğini düşünmeden önce kendi değerlendirmelerini yapmalıdır. Eksik yönlerini farkında olan bir çalışan sürekli kendini geliştirme çabasında olacağından, bu durumun işverenlerin gözünden kaçması küçük ihtimaldir.
  • Şirketlerde terfi almak isteyen personellerin gösterdikleri başarıları not alması ve listelemesi işe yarayacaktır. Bu hem kendi performanslarını görmeleri, hem de terfi isteyecekleri dönemde şirket yöneticilerine sunmaları açısından önemlidir.
  • İş hayatında terfi almanın bir sebebi de çalışanların birlikte çalıştığı takıma ne kadar yararlı olabildiğidir. Bu sebeple takım çalışmasına önem verilmeli ve elden gelenin en iyisi sergilenmelidir.
  • Şirket yöneticileri birlikte çalıştıkları personellerin başarılı olmasını ister. Çünkü bu, o şirketin genel başarısı demektir. İş yerinde terfi almanın yolları arasında çalışanların yöneticileri ile kariyer hedeflerini her fırsatta paylaşması ve yöneticilerinin tecrübelerinden faydalanması, fikir alması da vardır.
  • Aslında personel alımı duyurularında aranan özellik ve niteliklere tamamen uyan bir çalışanın terfi alması da belli bir süre kaçınılmaz olur. Bu kriterler hem şirkete, hem de çalışanların kariyerine yarar sağlar. Bu yüzden iş ararken becerilere ve yetkinliklere uygun pozisyonlara başvuru yapmak püf noktasıdır.

Bankacılar Nasıl Terfi Alır | Terfi Almanıza Yardımcı Olacak Diğer Önemli Konular!

  • Performans, motivasyon, sorumluluk alma, işe vaktinde gelme, kendini geliştirme ve işe sahip çıkıp önemseme gibi konular patronlar tarafından terfi istendiğinde göz önünde bulundurulan başlıca konulardır.
  • Asıl kriter, şirkete sunmuş olduğunuz katkılardır. Hangi sektörde faaliyet gösterirseniz gösterin şirkete kazandırdığınız bir durum söz konusu değilse, terfi almanız o derece zorlaşacaktır.
  • Terfi istemeden önce çalışma sürenize dikkat etmelisiniz. Sürekli olarak iş değişikliği yapmanız terfi almanıza engel bir durumdur. Patronunuz kısa sürede sizi tanıyamaz. Bu nedenle takdir de edemez.
  • Performans ve verimliliğinizin şirket yöneticisi tarafından takdir edilebilecek seviyede olması gerekir. Sorumluluk sahibi biri olarak işlerinizi yerinde ve zamanında getirmeniz, patronunuzun dikkatinden kaçmayacaktır.
  • Terfi istemeden önce gerçekleştirmiş olduğunuz başarılı projeleri ya da işleri not almalısınız. Yöneticinizle ilgili konu hakkında konuşma yaparken gerçekleştirdiğiniz başarıları kısa bir hatırlatma yapabilirsiniz.
  • Takım çalışmalarında yer aldığınıza emin olmalısınız. Patronlar ekiple uyumlu bir şekilde çalışan personellerini ödüllendirmekten keyif duyarlar. Takım çalışmalarına bu nedenle önem vermelisiniz.
  • Siz ne kadar başarılı olursanız, şirkette o kadar başarılı olur. Bu nedenle terfi isteyene kadar çabalamaya devam edin. Kariyer hedeflerinizi ne kadar gerçekleştirmiş olduğunuza dikkat edin.

Doğru Zamanda Doğru İletişim Kurun! (Bankacılar Nasıl Terfi Alır?)

İş hayatında başarılı olmak aslında doğru bir iletişim kurmakla ilgilidir. Herkesin iletişim kurmak konusunda kendisine has bir tarzı olabilir. Ancak bu konuda iş arkadaşlarınız ve yönetiniz ile kuracağınız iletişime önem vererek bazı püf noktaları kaçırmamak kariyerinizin ilerlemesi açısından son derece önemlidir.

Ne kadar iyi bir iletişim içerisinde olursanız kendinizi ifade etmeniz, karşınızdaki insanlarla daha anlaşılır bir ilişki kurmanız açısından son derece önemlidir. Doğru iletişim ile kariyer anlamında karşınıza çıkan fırsatları değerlendirmeniz bir o kadar kolay olabilir.

Peki, banka gişe personelleri ve banka çağrı merkezi personelleri atama aldıklarında başlayacakları pozisyonlarda ne iş yaparlar?

Banka Servis Yetkilisi Ne İş Yapar?

Bankaların gişe çalışanları öncelikle çalıştıkları serviste yetkili yardımcısı ve yetkili olmak isterler. Bankalarda gişe birimi, operasyon birimi ve muhasebe birimlerinde servis yetkili yardımcısı ve servis yetkilisi olmak banka gişe çalışanlarının ilk hedefleri arasındadır.

Servis yetkilisi ve yetkili yardımcıları bulundukları birimde işlerin yönetilmesinden, işlemlerin hatasız gerçekleşmesinin takip edilmesinden sorumludurlar. Bankaların yükseltmelerinde bu pozisyona dışarıdan personel alımı ya da banka içi terfi yapılır. Banka çalışanları arasında yapılacak görev değişikliklerinde sorumluluk duygusu yüksek, yönetici olma vasıflarına uygun, eğitim seviyesi buna elverişli, banka içinde yapılan yükselme sınavında başarılı olan ve üstün performans sergileyen çalışanlar tercih edilir.

Banka Uzman Yardımcısı ve Uzman Ne İş Yapar?

Bankacılar Nasıl Terfi Alır – Banka personellerinin yükselmesi konusunda kendileri için belirledikleri hedeflerden biri de uzman yardımcısı, (bu pozisyon ayrıca banka sınavları ile personel alımıda yapar) sonrasında da uzman olmaktır. Bu pozisyonda çalışacak kişiler genellikle bankanın diğer birimlerinden seçilir. Bir başka birimde çalışan ve uzman – uzman yardımcılığı için uygun olduğu düşünülen banka çalışanları bir yandan bazı eğitimlere tabi tutulur.

Banka uzman t-yardımcılığı pozisyonunda genel olarak genel merkezlerde istihbarat, krediler, portföy yönetimi, mali ölçüm, pazarlama, insan kaynakları gibi birimlerde çalışılır. Banka uzman personel alımları diğer bankaların personelleri arasından ya da aynı bankanın bölge müdürlük çalışanları arasından seçilir. Uzman banka çalışanlarının yabancı dil biliyor olması yükseltmelerde göz önünde bulundurulan önemli kriterlerden biridir.

Banka Müfettiş Yardımcısı ve Müfettiş Ne İş Yapar?

Banka müfettiş alımları da bankada çalışanları arasından tercih edilir. Bankadaki bütün departmanlarda süregelen işlerin denetlenmesi müfettiş ve müfettiş yardımcılarının görevidir. Banka müfettişleri şubeleri de denetlemelerinin yanı sıra genel müdürlük birimindeki işleyişi de denetlerler.

BDDK – Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından çıkartılan tebliğlere ve yönetmeliklere uygunluğun denetlenip sağlanması da banka müfettişlerinin görevleri arasındadır. Banka içinde bu pozisyonlara yükseltilecek kişilerin ileri düzeyde yabancı dil bilmesi genel şarttır. Ayrıca stres yönetiminde başarılı, organizasyon ve yöneticilik vasıflarına uygun banka çalışanları tercih edilir.