Bankalarda İşe Alım Süreci Nasıl İşler?

Banka personel alımlarıyla ilgilenen adaylar, ön onay aldıktan sonra mülakat aşamasına gelir. Bu adaylar bilir ki, bankaların mülakat süreçleri oldukça zorlu geçmekte, ilginç mülakat soruları sorulmaktadır. Mülakat aşamasına gelinene kadar olan süreçleri başarıyla geçen adayların mesleklerinde ilerleyebilmesi daha kolaydır. Zorlayıcı mülakat sorularından geçen adaylar, ilgili iş pozisyonları için işe alınır.

Bu sorular adayları yakından tanımak ve ilgili pozisyona uyumluluğunu tespit etmek amacıyla banka yetkilisi tarafından sorulmaktadır. Bankalar ihtiyaç duymuş olduğu personel sayısı için internet sitelerinde ilan vermektedir.

Gerek kendi siteleri gerekse de Türkiye genelinde kullanılan iş arama siteleri üzerinde bu ilanlar paylaşılmaktadır. Adaylar bu ilanları inceledikten sonra bankaya başvuru yapabilmektedir. Adaylar özgeçmişlerini yolladıktan sonra SMS ya da e-posta yoluyla bilgilendirilerek görüşmeler için davet edilmektedir. Bu aşamadan sonra yazılı ve sözlü mülakatlar gerçekleşmektedir. Adayların özgeçmişlerinin içerisine tanıtım ya da ön yazı koyması işe alım avantajlarını arttıracaktır. Ön yazı içerisinde kendilerinden ve hedeflerinden kısaca bahsetmeleri yeterli olacaktır.

Bankaların aramış olduğu kriterlere sahip olan adaylar, görüşmeye çağrıldıktan sonra yazılı sınava tabii tutulurlar. Başarılı olan adaylar ön onay alır ve yüz yüze görüşmeye davet edilir. Yüz yüze gerçekleşen mülakatlardan sonra adaylar yine telefon ya da e-posta yoluyla bilgilendirilerek işe alımları hakkında olumsuz bile olsa cevap alır. Olumsuz cevaplar genellikle e-posta yoluyla bildirilir.