Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından, salgın sebebiyle vatandaşları ve reel sektöre ait finansman koşullarını korumak ve kolaylaştırmak amacıyla alınan tedbirlerin tarihi uzatıldı. Buna göre uygulamaya alınan tedbirlerin 31 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılmasına karar verildi.
BDDK konuya yönelik alınan Kurul kararlarını resmi internet sitesi üzerinden yayımladı. Yaşanan salgın nedeniyle küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve risklerin yüksek olduğuna değinildi. Tüm bu belirsizlik ve riskler nedeniyle reel kesimi, banka müşterilerini ve bankaları desteklemek amacıyla bazı yükümlülüklerde alınan bazı geçmiş düzenlemeleri yeniden değerlendirdi.
31 Aralık’tan 31 Haziran’a Uzatıldı
Yapılan değerlendirmelerin sonucunda, salgının olası etkilerinin devam ettiğine değinildi. Dolayısıyla bu süreçte söz konusu olan düzenlemelerin aynı amaçlarla uzatılmasına karar verildi. Bu kapsamda 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerliliği olan uygulamaların tarihi, 31 Haziran 2021’e uzatıldı.
Bu tarihe kadar 31 Haziran 2021’e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınacağı ifade edildi. Gecikmede olan kredilerin takip hesaplarına aktarılmadan önce de 90 gün yerine 180 gün beklenmesine devam edileceği bildirildi. Kart borçlarının ötelenmesine yönelik bankaların asgari tutar dahil olmak üzere alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönem tanımlayabilme uygulamasının da 31 Haziran 2021 tarihine kadar uzatıldığına dikkat çekildi.
Yeniden Yapılandırılmış Krediler de Dahil Olacak
Yeniden yapılandırılan kredilerin geri ödemesindeki düzenlemelerde de devam edileceği belirtildi. 90 günlük gecikme süresinin 180 güne çıkarılmasına karar verildi. Bir yıllık izleme/takip süresi içerisinde, anapara ve/veya faiz ödemesi 30 günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yeniden yapılandırmaya tabi tutulan kredilerin Üçüncü Grup’ta sınıflandırılmasına karar verildi. Bu kredilerin 31 Haziran 2021’e kadar uygulanmayacağı belirtildi.
Taşıt, Konut ve Tüketici Kredileri de Uzatıldı
İhtiyaç kredileri hakkında yapılan düzenlemelerin yanı sıra konut, taşıt ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerinde de uzatma yapıldı. Bankacılık sektörüne ait mali bünyenin daha şeffaf bir şekilde analiz edilmesine karar verildi. Olası riskleri azaltabilmek ve etkin yönetimi sağlayabilmek adına belirli düzenlemelerin 31 Aralık 2020’de son bulacağına değinildi.