Citigroup Termal Kömür Sektöründen Çekiliyor

Citigroup tarafından destek gören sektörlerden biri de termal kömürdü. Ancak Avrupa’nın en büyük finans şirketleri arasında olan Citigroup gelecek planlarında bazı konular ile ilgili yön değiştirdi. Almış olduğu bu kararın sonucunda ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde termal kömür madenciliği şirketlerine sağladığı yardımı tamamen kesmiş olacak.

Bankacılık ve finansal şirketler grubu olarak ABD’nin en büyük isimlerinden olan Citigroup, aynı zamanda dünyanın önde gelen kömür finansörlerinden olması ile de biliniyor. Gelecek yatırım ve destek planlarını gözden geçiren dünya devi Citigroup, önümüzdeki 10 yıl içerisinde termal kömür madenciliği yatırımlarını tamamen kesmiş olacağını bildirdi. Almış olduğu bu kararın nedeni olarak ise dünyanın fosil atıklardan arındırılmasının hedeflendiğini öne sürdü. Fosil yakıtlardan ve sonucu olarak da fosil atıklardan arındırılmış bir dünyaya ulaşılması amacı ile artık termal kömür sektörüne olan yatırımlarını yavaşlatacak ve 10 yıl içerisinde ise bu sektörden tamamen çıkmış olacak.

Citigroup 2025 Yılına Kadar Kömür Şirketlerine Danışmanlık Hizmetini Sonlandırıyor

Citigroup ilgili sektörden çıkma kararını ise kademeli bir şekilde eyleme geçirecek. Yapmış olduğu açıklamaya göre 2025 yılına kadar yani 5 yıl içerisinde kömür şirketlerine sunduğu aracılık ve aynı zamanda da danışmanlık hizmetleri son bulacak.

Bundan 10 yıl sonra, 2030 yılına gelindiğinde ise kömür endüstrisine Citigroup tarafından sağlanan herhangi bir destek kalmamış olacak.

ABD’nin en büyük bankaları arasında olan Wells Fargo, JP Morgan ve Bank of America ile birlikte Citigroup Bank tarafından verilen çok sayıda fonun termal kömür sektörü kayaklı olduğu biliniyor. Ayrıca toplamda 35 dünya devi bankanın bir araya gelmesi ile yatırım sağladıkları alanlardan bir tanesi de fosil yakıtlar sektörü olup bu sektörün yüzde 30’luk finans desteği dünyanın büyük bankaları tarafından sağlanıyor. Citigroup’un ciddi anlamda destek sağladığı bir sektörden çekileceği haberi medyada yankı uyandırdı.