CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık!

CV hazırlama, sanılanın aksine oldukça zordur. İş arama sürecinde olan tüm bireyler, ön hazırlık aşamasındayken etkili ve dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlamalıdır. Özgeçmişe verilen özen ve dikkat, başvuru yapılan işte başarılı olunmasını sağlayabilir. Fakat özensiz bir şekilde hazırlanan CV’ler, iş arama sürecini de uzatan faktörlerden biridir.

CV Nasıl Hazırlanır?

“CV nasıl hazırlanır?”, “Etkili bir özgeçmiş nasıl hazırlanır?” gibi sorular, iş arama sürecindeki her adayın zihnini karıştıran soru örnekleridir. Bu noktada adaylar, internet ortamında yer alan etkileyici CV örneklerini incelemeli, dikkat çeken bir özgeçmişin nasıl hazırlanacağına dair ipuçlarını keşfetmelidir.

Adaylar CV hazırlama aşamasında mutlaka şu kurallara dikkat etmelidir:

  1. CV içerisinde verilen bilgiler doğru, tam ve ulaşılabilir olmalıdır. Özellikle iletişim bilgileri bölümünde eksik ya da hatalı bilgi verilmemelidir. Eksik ya da hatalı bilgi vermek, yapılan başvurunun direkt olarak reddedilmesine neden olur.
  2. CV içerisinde mutlaka son 6 ay içerisinde çekilmiş, iş başvurusuna uygun, yüzünüzün tam ve net bir şekilde görüldüğü vesikalık bir fotoğrafınız eklenmelidir. Günümüzde fotoğrafsız olarak yapılan iş başvuruları da artık kabul edilmemektedir.
  3. CV tam bir akış şemasına sahip olmalıdır. CV içerisindeki bilgilerin akış şeması; kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, eğitim bilgileri, deneyimler, alınan sertifikalar yetenek ve beceriler, yabancı dil bilgisi, hobiler, ve referanslar şeklinde olmalıdır.
  4. CV içerisindeki yazı okunaklı olmalı, her bölüm bir başlıkla belirtilmeli ve CV uzunluğu iki sayfayı geçmemelidir.
  5. Başvuru yapılacak şirkete özel bir ön yazı ve kariyer hedefleri yazısı oluşturulmalı, CV içerisine eklenmelidir. Bu yazılar kendinizi İK yetkilisine daha net bir şekilde ifade etmenizi sağlayan en önemli CV parçasıdır.
  6. Referans bilgilerindeki kişilerin iletişim bilgileri ulaşılabilir olmalıdır. Kimi İK yetkilisi bu bilgiler üzerinden referans edilen kişiyle iletişim kurmak ve aday hakkında bilgi almak isteyebilmektedir.

İnternetten İş Başvurusu Yapmak

İş görüşmeleri genellikle stresli ve endişe dolu bir süreçtir. Bu süreci hızlandırmayı sağlayan araçlardan biri de internettir. İnternetin ve teknolojinin insan yaşamına dahil olması ile birlikte kariyer siteleri, iş ilanlarının yer aldığı siteler, şirketlere ait iş başvuruları ve online iş görüşmeler gibi konular iş yaşamına dahil olmuştur. Günümüzde hemen hemen her şirket, iş başvurularını internet üzerinden almaktadır. Özellikle bankalar, istihdam yapacağı dönemlerde, adaylara yönelik duyurularını ve iş başvurularını resmi internet siteleri aracılığıyla almaktadır.

İş başvurusu internetten yapılıyor olsa bile CV özenli ve dikkatli bir şekilde hazırlanmalıdır. Etkili bir özgeçmiş, ilk 7 saniye içerisinde İK yetkilisinin dikkatini çekmelidir. Bu nedenle CV’nizde farklı ve klişe olmayan bir detay bulunmalıdır. Bu detay farklı ve ilginç bir hobiye sahip olmak da olabilmektedir.

Özgeçmişinizi Sık Sık Güncelleyin

Hazırladığınız özgeçmiş ne kadar doğru ve etkili olursa olsun sıklıkla kontrol etmeniz gereken bir belgedir. Her kontrolünüz sırasında, eklemeniz gereken yeni bilgiler varsa eklenmeli, başvuru yapılacak olan pozisyona göre ekleme ya da düzenlemeler yapılmalıdır. Gereksiz bilgilere yer verilmemelidir. Gerçeklerden uzak bir CV hazırlanmamalıdır. Adaylar genel olarak eğitim durumları ve yabancı dil bilgisi ile ilgili bilgilerini gerçekten uzak bir şekilde doldurmaktadır. Fakat bu durum yapılmaması gereken bir hatadır. İşe alım uzmanları CV içerisinde fazladan verilen ya da abartı bir şekilde gösterilen bilgileri direkt olarak algılamakta ve başvuruyu reddetmektedir.