Ticari hayatın gelişmesi kişiler ve toplumlar arasında finansal etkileşimi arttırmaktadır. Ticari ve finansal etkileşim, para ve türevi ödeme araçlarının kullanılmasıyla global bir hal almaktadır. Bu nedenle gerek kişiler gerekse büyük kuruluşlar söz konusu ödeme araçlarını kullanarak finansal işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Bu finansal işlemlerin gerçekleşmesi, kullanılan para ve türevi değerli varlıkların maddi kıymetinden dolayı önem taşımaktadır. Bu nedenle finansal işlemlerin belirli bir yasal güvence altında gerçekleşmesi için bankalara başvurulmaktadır.
Bankaların müşteri profili oldukça çeşitlidir. Kişiler, küçük işletmeler, büyük kuruluşlar gibi oldukça geniş bir müşteri portföyüne sahip olan bankaların sundukları bankacılık hizmetleri de oldukça çeşitlidir. Bu hizmetlerden en çok talep görenlerinden biri de finansal hesaplardır. Banka bünyesinde finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi için finansal hesaplara ihtiyaç duyulmaktadır. Ödeme yapmak, yatırım veya birikim yapmak gibi amaçlarla banka hesapları açılmaktadır. Finansal hesaplar, kullanım amacına göre farklılık gösterdiği için oldukça çeşitlidir. Bankalar her bir amaca yönelik ayrı finansal hesap türlerini müşterilere sunmaktadırlar. Bu nedenle bankada neden hesap açmak istediğinize iyi karar vermeli ona göre hareket etmelisiniz. Her bir amaca göre ayrı ayrı banka hesabı açmanın avantajı oldukça fazladır. Eğer bir şirketiniz varsa şirket hesabı açarak firmanızın gelir ve giderlerini daha kolay yönetebilirsiniz. Veya piyasalarda aktif bir yatırımcıysanız banka hesabı açarak yatırımlarınızı daha net analiz edebilirsiniz. Finansal hesapların kullanım amacı her müşteri için farklılaşmaktadır. Kimi müşteri birikim yapmak isterken kimi müşteri yatırım yapmak için banka hesabı açmak isteyebilmektedir. Bazı müşteriler ise sadece ödeme yapmak için banka hesabı açmaktadırlar. Her bir amaç için ayrı hesap açarak finansal hayatınızı daha kolay yönetebilirsiniz. Buna bağlı olarak birden fazla finansal hesap açmanın pek çok avantajı olduğunu söylemek doğru olacaktır. Sizler için bu avantajlardan beş tanesini inceleyeceğiz.
1. Bütçenizi Daha Net Görün
Finansal döngüye dahil olan herkesin bir geliri ve gideri vardır. Gelir ve gider dengesini oluşturmak, giderleri azaltarak kazanç sağlamak gibi amaçlarla kişiler ve kurumlar bütçelerini kontrol altına almayı amaçlamaktadırlar. Bütçenin kontrol altında tutulması için gelirlerin ve giderlerin net olarak belirlenmesi, bunların ayrı banka hesaplarında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Örneğin aylık gelirlerin tutulduğu banka hesabı ayrı, aylık düzenli giderler için ayrılan paranın tutulduğu banka hesabının ayrı olması bütçenizi kontrol altında tutmanızı sağlayacaktır. Böylece harcamalarınızı kontrol altına alabilir, elde ettiğiniz gelirin karşılayacağı kadar harcama yapmaya özen gösterebilirsiniz. Birden fazla banka hesabı açarak bütçenizi yönetmek oldukça kolay ve pratik bir hal alacaktır.
2. Giderlerinizi Minimuma İndirin
Kira, faturalar, gıda ihtiyacı gibi aylık giderler düzenli olarak ödenmesi gereken zaruri ihtiyaçlardır. Bu nedenle sadece aylık giderleriniz için diğer hesaplarınızdan ayrı bir banka hesabı açarak bu giderlerinizi rahatça kontrol edebilirsiniz. Özellikle her ay düzenli taksitler halinde ödeme yapıyorsanız bu ödemeler için açacağınız banka hesabından otomatik ödeme talimatı vererek giderlerinizi daha kolay ödeyebilir ve gereksiz harcamalar yapmaktan kaçınabilirsiniz. Giderleri kontrol altında tutmak için söz konusu zaruri giderlere yönelik ayrı bir hesap açmak, bu giderler haricinde nerelere harcama yaptığınızı da görmenizi sağlayacaktır. Böylece gereksiz harcamalarınızın bütçenize olan külfetini de net bir şekilde görebilirsiniz ve bu harcamaları kesebilirsiniz. Giderlerinizi gereksiz harcamalardan arındırmak daha az harcama yapmanızı sağlayacak ve gelirlerinizi daha verimli bir şekilde kullanmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle sadece düzenli periyotlarda ödeme yaptığınız zaruri giderler için ayrı bir hesap oluşturmak oldukça önemlidir.
3. Acil Durumlara Karşı Hazırlıklı Olun
Hayat sürprizlerle doludur. Ani sağlık problemleri, sürpriz yolculuklar gibi beklenmeyen gelişmeler hazırlıklı değilseniz eğer maddi problemler yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle banka hesaplarınızdan ayrı bir hesap açarak acil durumlar için birikim yapabilirsiniz. Böylelikle beklenmeyen bir gider oluştuğunda bütçenizi zorlamadan üstesinden gelebilirsiniz. Acil durumlar için açacağınız banka hesabında yapacağınız bu birikimi diğer giderleriniz ve birikimlerinizden ayrı tutarak harcanmasının önüne geçebilirsiniz.
4. Geleceğiniz İçin Birikim Yapın
Birikim yapmak çoğu kişinin hayatına güvence sağlamak amacıyla başvurduğu bir yöntemdir. Emeklilik fonu gibi geleceğe dönük olarak düzenli bir şekilde birikim yapmak, gelir elde edememe veya nakit sıkıntısı yaşama gibi durumlarda büyük bir sıkıntıdan kurtulmanızı sağlayacaktır. Birikimleriniz için ayrı bir finansal hesap açarak biriktirdiğiniz paranın harcanmasını önleyebilir ve birikiminizi daha net görebilirsiniz. Emeklilik hayatınız için veya çocuklarınızın eğitim masrafları için ayıracağınız bu birikim hesabından mümkün olduğunca harcama yapmayarak birikiminizi düzenli olarak arttırmak için ayrı bir hesapta muhafaza etmeniz faydalı olacaktır.
5. Yatırımlarınızı Güvende Tutun
Birikimlerden gelir elde etmek için birikimler yatırıma dönüştürülebilmektedir. Yatırımlar ise oldukça çeşitlidir. Paranızla gayrimenkul, hisse senedi, altın gibi değerli varlıklar alabilir veya borsa, forex gibi piyasalarda alım satım yaparak birikimlerinizi yatırıma dönüştürebilirsiniz. Bu noktada bütçenizde yatırımlarınız için ayrı bir bölüm oluşturmalı ve bu yatırımlar için ayrı bir finansal hesap açmalısınız. Bu sayede daha sağlıklı yatırım yapabilir, yatırımlarınızdan elde ettiğiniz kar ve zararları daha net görebilirsiniz. Yatırımlar beraberinde risk faktörünü de getirmektedir bu nedenle yatırım için ayrılan paranın aylık giderler ve birikimler için ayrılan paralardan ayrı bir şekilde tutulması faydalı olacaktır.