Türkiye Varlık Fonu ile 3 Kamu Bankasına 21 Milyar TL

Türkiye Varlık Fonu (TVF), 11 Mayıs günü açıklama yaptı. Yapmış olduğu açıklama ile Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın çekirdek sermayelerini arttırdı. TVF, sermayelerin 21 Milyar TL arttırılmasının tamamlandığını bildirdi. 3 kamu bankasına uygulanan bu sürecin bitişini duyuran Türkiye Varlık Fonu, yapmış olduğu açıklama esnasında;

“Finansal piyasalarda istikrar ve derinliği destekleme misyonumuz doğrultusunda kamu bankalarımızın sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve yeterliliklerinin desteklenmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu işlem sonucunda Türkiye Halk Bankası AŞ’deki ortaklık payımız yüzde 75,29 ve Türkiye Vakıflar Bankası TAO’daki payımız ise yüzde 35,99 olmuştur. T.C. Ziraat Bankası AŞ hisselerinin tamamı hali hazırda TVF bünyesinde bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Türkiye Varlık Fonu, bu 3 kamu bankasındaki paylarını arttırırken, 21 Milyar TL’de sermaye koyarak bir destek zinciri oluşturdu.

Yeni Tip Koronavirüs Sürecinde Kamu Bankalarına Destek

Türkiye Varlık Fonunun açıklamasında finansal ve ekonomik istikrarı derinden etkileyen yeni tip Koronavirüs salgınına dair kamu bankaları ile ilgili açıklama da bulundu. Salgın sebebiyle oldukça kritik bir rol üstlenen kamu bankalarına destek olmayı dile getirdi. TVF, aynı zamanda destekleme amacı ile yapılan işleme ilişkin tüm detayların Halkbank ve Vakıfbank’ın yapmış olduğu özel durum açıklamalarında yer aldığını belirtti.

TVF, aynı zamanda yapılan işlemin finansmanında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı devlet iç borçlanma senetlerinin, bankalara yapılacak olan satış ile elde edilecek nakitle karşılanacağını da belirtmişti.

Yapılan bu işlem ile 3 kamu bankası arasındaki sinerji ve koordinasyonun her geçen gün daha da güçleneceği düşünülüyor.