HSBC Küçülerek Çin’de Büyümeyi Hedefliyor

HSBC Küçülerek Çin'de Büyümeyi Hedefliyor
HSBC Küçülerek Çin'de Büyümeyi Hedefliyor

İngiltere bankası HSBC, ABD ve Avrupa’da küçülüp, Asya’ya yönelme yararı aldı. Henüz bankanın yönetim kadrosuna yansımayan kararın odak noktası Çin olarak biliniyor. Küresel bankacılıkta bir dev olan bankanın yönetim kadrosu ABD-İngiltere şirket olduğunu yansıtmaya devam ediyor. Asya odaklı Londra merkezli banka, yıl içerisinde 3 yönetim kurulu üyesi, hukuk danışmanı ve operasyon direktörü atadı. Görevlerine başlayan isimlerin ABD’li olması dikkat çekti. Yönetim kurulu üyeleri arasında ise iki Çin vatandaşı bulunuyor.

ABD ve Çin arasında süren gerilimin zorlukları ile yüzleşen HSBC, Pekin ve Washington’dan sadakat teminat talepleri alıyor. Çin ise Hong Kong’u kapsayan bir ulusal güvenlik kanununu gündeme getirdi. İngiltere, ABD ve diğer batı hükümetleri ise Hong Kong’u kapsayan yasaları esnetmeyi reddetti.

HSBC Asya’da Daha Fazla Kazanıyor

HSBC bünyesinde gerçekleşen üst düzey atamalar ise ABD operasyonlarının şube kapattığı ve küçültüldüğü dönemde hayata geçmişti. Hong Kong’lu yatırım uzmanı olan Gregg Li ise “iş dünyasında bir mantığı yok” diyerek, HSBC’nin en büyük yatırımcılarından biri olan Ping An Insurance’ın yönetim kurulunda bir temsilcisi olmadığının altını çizdi. Li, “Çin’in gittiği yön düşünüldüğünde, Çin ekonomisi ve önde gelen oyuncularla daha yakın çalışmalar yürütmek istenir.” dedi. Ping An ise açıklama yapmadı.

HSBC’nin, Asya’da daha fazla kazanıyor olması üzerine İngiliz CEO’su olan Noel Quinn, Hong Kong ve Çin’de kar getirebilecek iş ağlarının üzerine odaklandıklarını belirtti. ABD ve Avrupa’da bulunan operasyonları da küçültme yolunda ilerliyor. Quinn, vatandaşlık sahibi oldukları ülkelerde önem arz etmediklerinin altını çizerek, “vatandaşlığa değil, tecrübeye bakmanız gerek” dedi.

Hong Kong’un eski CEO’su olan Leung Chun-ying HSBC’ye çağrıda bulundu ve yasaları desteklediklerini açıklamalarını talep etti. Çin hükümetinin dolar tahvillerinin satışını düzenleyen bankalar arasında  ilk kez yer almaması dikkat çekti.

Leung: İlgi ile İzleyeceğim

Leung, “Bankanın yeni yönetim kurulunu ilgiyle izleyeceğim. Her şirketin, ana pazarlarında yönetim kurulu düzeyinde yeterli kolektif uzmanlığı bulunmalı.” dedi. HSBC’nin İngiliz Yönetim Kurulu Başkanı olan Mark Tucker, Citigroup’un eski başkanı Jamie Forsee, Bridgewater Associates eski CEO’su Eileen Murray ve Microsoft’un eski yöneticisi Steven Guggenheimer’i 2020 yılında yönetim kuruluna dahil etti. Heidi Miller  ve Jackson Tai ile birlikte, yönetim kurulunun yüzde 36’lık kısmının ABD vatandaşları oluşturuyor olması da belirtildi. 2016 yılına bakıldığında ise, Tucker’ın başkanlığından önce oran yüzde 25 civarındaydı.

HSBC, Çin’de Pinnacle adında yeni bir dijital varlık sigorta ve planlama başlatacaklarını belirtti. Gelecek dört yıl içinde ise birimin yaklaşık 3.000 çalışanı olması hedefleniyor. Pinncale, Çin’de FinTech Lisansı aldı ve açıklamaya göre HSBC lisansı alan ilk yabancı kurum oldu. Hong Kong Üniversitesi’nden Bob Tricker ise, vatandaşlığın karmaşık olmadığını, “içgüdüsel bir şekilde açık”  olduğunu söyledi. Açıklamasına “Eğer stratejileri gelecekte Çin’e odaklanacaksa, yönetimlerini de buna yönelik şekillendirmeleri gerekir. Çin’de şirketlerdeki güç dengesi bu şekilde belirlenir.” cümlelerini de ekledi.