İçe Dönük Kişiler İş Görüşmelerinde Nasıl Davranmalıdır?

İçe dönük kişiler davet edildikleri iş görüşmelerinde kendilerini yeterince ifade edemezler. Kendilerini tanıdıkları ve bunu bildikleri için de ne konuşacaklarını bilemez, daha fazla utanıp heyecanlanırlar.

İçe Dönük Kişilerin İş Görüşmeleri

Aşağıda içe dönük kişilerin iş görüşmelerinde nasıl davranması gerektiğine dair bazı ipuçlarından bahsedilmiştir. Utangaç, kendini doğru ifade edemeyen bireyler bu teknikleri uyguladıkları takdirde görüşmeden başarı ile ayrılabilirler. Bu karakter özelliğine sahip kişilerin ayrıca bir iş görüşmesi mülakatının iyi geçmesinin sadece kişiliğin gücüne dayanmadığını da bilmeleri gerekir.

İş Görüşmelerinde İçe Dönük Kişilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

  • İş görüşmesi mülakatı için bir şirket yetkilisinin karşısına oturan aday içine kapalı biri olduğunu düşünüyorsa ve kendi hakkında konuşmaktan hoşlanmıyorsa daha önceki işlerinde yaptıklarından bahsederek bu durumu kamufle edebilir.
  • İçe dönük kişiler görüşme sırasında üzerlerinde her soruya anında cevap vermek gerektiği ile ilgili bir baskı hissetmemelidir. Sorulan sorular karşısında her adayın az da olsa düşünme süresi vardır.
  • İçe dönük adaylar genel olarak konuşmayı değil, dinlemeyi severler. Bu özelliklerini avantaja çevirerek iş görüşmesi mülakatı yapan yetkiliyi bütün dikkatleri ile dinlerlerse soru sormaları gerektiğinde yerinde ve doğru sorular sorarlar. Bu şirket yetkililerini etkileme yollarından biridir.
  • İş görüşmesine konu olan pozisyon ile ilgili birkaç fikir üretip görüşmeye o şekilde gitmek de içe dönük kişiler için iş mülakatlarının kolay geçmesini sağlayacaktır. İş görüşmesi yapan şirket yetkilileri işe bir şeyler katabileceğine inandıkları kişileri işe alırlar.
  • İçe dönük kişilerin özelliklerinden biri de açık sözlü olmaları ve kendi başarılarının göz ardı edilmesini kabullenme eğiliminde olmalarıdır. Eğer bu özellik karşı tarafa iş ile ilgili fedakarlık olarak empoze edilebilirse; o iş görüşmesinde avantajlı duruma geçilebilir.
  • içe dönük kişiler kendi kişilik özelliklerinin farkında olarak doğru pozisyonlara iş başvurusu yaparsa şansları daha çok artacaktır. Kendini ifade etmekte zorlanan kişilerin konuşma gerektiren işlere başvuru yapmamaları başarısızlık yaşamamaları için yararlıdır.