İş Bankası 2020 Beklentilerini Açıkladı

Ziraat Yatırım tarafından hazırlanan bir rapor sonrasında, İş Bankası’nın 2020 yılı beklenti raporları açıklandı. İş Bankası’nın 2020 yılı beklentileri dün akşam itibariyle kamuoyuna sunuldu. Özellikle bankanın Türkiye ekonomisi hakkında da bazı tahminleri bulunuyor. Türkiye ekonomisinin yüzde 4 oranında büyümesi hedefleniyor. Yıl sonu enflasyon tahminlerinin ise yüzde 9.8 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Banka, kredilerde artışın yaşanmasını bekliyor. Özellikle kredilere olan ilginin yüzde 13,5 ile 14,5 oranında artış göstermesi tahminler arasında yer alıyor. Türk lirası bazında kredi artışının, baz etkisi, ertelenen talepler ve faiz indirimleri nedeniyle daha fazla yaşanması bekleniyor. Bu oran ise yüzde 16 ile 17 arasında gerçekleşecek.

Tüm bu beklentiler dahilinde 2019 yılında bulunan kredi mevduat oranı beklentisinin de yüzde 95 seviyelerinde gerçekleşmesi beklentiler arasında yer alıyor. Türk Lirası kredi mevduat oranı da yaklaşık olarak yüzde 120 seviyelerinde gerçekleşti.

Banka özellikle takipte bulunan kredi oranının yüzde 7 seviyelerinin altında olmasını bekliyor. Net kredi riski bu noktada tahminlerin doğru çıkması halinde 150 bps seviyesinin altında kalacak. Kredi risk maliyetine etkili şekilde bakıldığı zaman, tahsilatlarda güçlenmenin yaşanması bekleniyor. Banka ikinci aşama kredilerde, toplam kredi paylarının içerisinde, yatay pay kalmasının yüzde 14 seviyelerinin altında kalabileceği düşünülüyor. Yıl içerisinde İş Bankası’nın tahminlerine ne kadar yaklaşacağı da merak konusu oldu.