Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır?

Ulaşım, tıpkı beslenme ve barınma gibi temel bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Ulaşım ihtiyacı tarihin eski zamanlarından beri varlığını korumakta, özellikle ticari ve turistik faaliyetlerin gelişmesi nedeniyle artarak devam etmektedir. Otobüs, dolmuş, taksi gibi şehir içi ulaşımı sağlayan toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih etmeyen çoğu kişi, kendine ait bir taşıta sahip olmayı istemektedir. Bunun yanında kimi şirketler servis aracı olarak veya başka amaçlarla kendilerine özel taşıt tahsis etmektedirler.

Toplu taşıma haricindeki taşıtlar, kişiye ve kuruma özel olarak kullanılabilmektedir. Taşıtlar ticari veya kişisel sebeplerle satın alınabilmektedir. Kişisel sebepler değerlendirildiğinde toplu taşımaya alternatif olarak özel taşıtların tercih edilmesinin en büyük sebebi ise hiç kuşkusuz özel taşıtın sağladığı konfordur. İstenilen zamanda istenilen yere gitme imkanını vermesi ve yabancılarla yolculuk etme zorunluluğunu ortadan kaldırması özel taşıta sahip olma isteğini arttırmaktadır. Günümüzde özel taşıtların sayısı ve çeşidi oldukça fazladır. Söz konusu taşıtlar sıfır kilometre olarak tabir edilen hiç kullanılmamış araçlar ve ikinci el olarak bilinen kullanılmış araçlardan oluşmaktadır. İkinci el araçların fiyatları sıfır kilometre araçlara göre daha düşüktür. Bu nedenle taşıtların fiyat aralığı da oldukça değişkendir. Ancak taşıtların vergi, harç gibi zorunlu ödemeleri, araç muayene ücretleri, yakıt ücreti kimi için külfetli olabilmektedir. Bu nedenle bir araç alırken bütün giderleri net olarak hesaplamalı ve ona göre kredi başvurusu gerçekleştirilmelidir.

Kendine özel bir taşıta sahip olmak isteyen kişiler, bu taşıtın ücretini nakit olarak ödemekte sıkıntı yaşayabilmektedirler. Bu noktada bankalar tüketicilere finansman desteği sağlamaktadırlar. Her kredi tipinde olduğu gibi taşıt kredisi adı altında sunulan bu destek, müşterinin bankaya borçlanarak taşıt sahibi olmasını sağlamaktadır. Taşıt kredisi başvurusu değerlendirilirken müşterinin geliri ve kredi notu belirleyici rol oynamaktadır. Bankanın aradığı şartlar sağlandığı takdirde kredi başvurusu olumlu değerlendirilerek taşıt kredisi hesaplaması yapılmaktadır. Başvurunun incelenmesi ve sonuçlanması yaklaşık bir haftada gerçekleşmektedir. Taşıt kredisinin miktarı, müşterinin satın almak istediği aracın fiyatına uygun bir şekilde tespit edilmektedir. Söz konusu araç ikinci el veya sıfır kilometre olabilmektedir. Ancak ikinci el bir araç için taşıt kredisi çekilmesi gerekiyorsa aracın en fazla 5 yaşında olması gerekmektedir. Nadir de olsa bazı bankalarda yaş sınırı farklılık gösterebilmektedir. Sıfır kilometre bir araç için taşıt kredisi başvurusu yapıldığında, aracın satış fiyatının %70 – %90’ı oranında bir kredi tutarı hesaplanmaktadır. Kefil istenmeyen sıfır kilometre taşıt kredisi kullanımında banka tarafından araç rehin alınmaktadır. İkinci el bir taşıt için başvuru yapıldığında ise kasko fiyatının %60 – %80’i oranında kredi miktarı elde edilmektedir. Kasko fiyatı, aracın sigorta ekspertizleri tarafından tespit edilen değeridir. Kredinin ücret tespitinde bu nedenle kasko değeri esas alınmaktadır. Taşıt kredisi kullanımında kredi çeken müşterinin kredi miktarı haricinde kalan tutarı peşin olarak ödemesi gerekmektedir. İkinci el taşıt kredisi başvurusunda banka gelir durumunuza göre kefil talep edebilmektedir.

Taşıt kredisi çekilirken banka tarafından bir ödeme planı oluşturulur. Bu ödeme planı kredi borcunun vade süresini, faiz oranlarını ve maliyet oranlarını da kapsamaktadır. Taşıt kredisinde vade süresi en fazla 60 aydır, yani bankadan kredi çektiğinizde borcunuzu en fazla 60 taksit halinde ödeyebilme imkanına sahip olursunuz. Bunun yanında bankaların taşıt kredisi faiz oranları da sürekli değişiklik göstermektedir. Her bankada farklı olan faiz oranlarından kendinize en uygun olanı seçip o bankaya kredi başvurusu yapmanız bütçeniz için faydalı olacaktır çünkü taşıt kredisinin geri ödemesi oldukça önemlidir. Aylık ödemelerde aksamalar ve gecikmeler olduğu takdirde kredi notunuz olumsuz etkilenecek, mevcut borcunuza daha çok faiz işletilerek borcunuzun miktarı arttırılacaktır. Bu nedenle ödemesini yaparken zorlanmayacağınız, bütçenize uygun bir araç için kredi başvurusu yapmanızı tavsiye ederiz.

Taşıt Kredisi Banka Faiz Oranları

Araç sahibi olmak isteyen ticari veya bireysel müşterilerin sıklıkla başvurduğu taşıt kredisi, araç alırken yaşanan nakit ödeme sıkıntısını ortadan kaldırmaktadır. Taksitler halinde ödeme yaparak araç sahibi olma imkanı tanıyan bu uygulama en çok talep gören bankacılık hizmetleri arasındadır. Taşıt kredisi tıpkı diğer kredi türlerinde olduğu gibi anapara ve anapara üzerinden işletilen faiz ve yıllık maliyet kalemlerinden oluşmaktadır. Bankanın kazanç elde etmesini sağlayan kredi faizi belirli bir oranda uygulanmaktadır. Taşıt kredisi faiz oranları bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Bu nedenle kredi başvurusu yapmadan önce bankanın belirlediği taşıt kredisi banka faiz oranlarını iyi bilmeniz gerekmektedir.

Taşıt kredisi faiz oranı dönemden döneme ve bankadan bankaya değişebilen, sabit olmayan bir orandır. Pek çok ekonomik faktör taşıt kredisi faizlerini doğrudan etkilemektedir. Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar, bankaların kar marjları, taşıt piyasasındaki hareketlilik, enflasyon ve vergiler taşıt kredisi faizlerine direkt olarak etki etmektedir. Bu nedenle taşıt kredisi faizlerinin yüksek olduğu bir dönemde araç satın almak istiyorsanız, ekonomik gelişmeleri takip ederek faizlerin düşmesini beklemelisiniz.

Kredi Hesaplaması Neden Yapılır?

Finansal işlemlerin güvence altında gerçekleşmesini sağlayan bankalar, nakit para sıkıntısı yaşayan müşterilere kredi vererek finansal destek sağlamaktadırlar. Bankanın müşteriye kredi vermesi, müşterinin bankaya borçlanması demektir. Bu durumda banka, kredi anaparasına ek olarak belirli oranlarda faiz işleterek verdiği krediden fazlasının geri ödenmesini istemektedir. Tek seferde nakit olarak ödenmesi zor olan giderleri taksitle ödeme imkanı sunan banka kredileri, müşterinin ihtiyacına göre özelleştirilen bir bankacılık hizmetidir.

Banka kredileri; konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi gibi çeşitli kollara ayrılmaktadır. Her bir kredi türünde geçerli olan bazı temel bankacılık prosedürleri vardır. Banka kredisinden faydalanmak için bir başvuru süreci yaşanmaktadır. Öncelikle kredi başvurusunda bulunan kişinin geliri ve kredi notu analiz edilir. Banka, kredi verirken müşterinin krediyi ödeyebilecek potansiyelde olup olmadığına dikkat etmektedir. Bu noktada ilk olarak kredi hesaplaması yapılmaktadır. Kredi hesaplaması, bankanın müşterinin talebi doğrultusunda müşterinin ödeme gücüne göre kredi vermesi için yapılan bir işlemdir. Kredi hesaplamasında talep edilen kredi anaparasına ek olarak bankanın uyguladığı faiz hesaplanır. Buna kredi verilmesi sırasında ortaya çıkan sigorta ve vergi gibi masrafları da kapsayan yıllık maliyet oranı eklenir. Devamında müşterinin ödeme gücüne göre kredi borcunun geri ödemesi için bir vade süresi belirlenir. 12 ay, 36 ay, 60 ay gibi vade süreleri bulunan kredilerin türüne vadeleri de değişebilmektedir. Vade sayısı azaldıkça kredi borcunun aylık taksit tutarı artmaktadır. Faiz hesaplamasının yapılması, yıllık maliyet oranının eklenmesi ve vade süresinin belirlenmesinden sonra net bir şekilde kredi hesaplaması yapılmaktadır. Kredi hesaplaması yapılırken faiz oranlarına ve maliyet kalemlerine özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Bir bütün olarak kredi süreci ele alındığında kredi hesaplaması sürecin en kritik bölümünü oluşturmaktadır. Kredi hesaplaması, krediden faydalanmak isteyen müşterinin ödeyeceği borcu belirlemek için yapılması gereken zaruri bir uygulamadır.

Kredi hesaplaması için çeşitli internet sitelerinde kredi hesaplama robotları kullanılmaktadır. Bu internet siteleri her zaman güncel faiz ve maliyet oranlarına sahip olmayabilir. Söz konusu sitelerde yapılan hesaplamaların sonuçları yanıltıcı olabilmektedir. Bu nedenle kredi hesaplaması yapılırken bankanın kendi internet sitesindeki kredi hesaplama araçlarını kullanmanız gerekmektedir. Daha detaylı bilgi almak ve daha doğru bir hesaplama yapmak için banka şubelerine bizzat giderek kredi hesaplaması yaptırmanızı öneririz.

Taşıt Kredisi Hesaplamasında Maliyet Kalemleri

Sıfır veya ikinci el araç almak isteyen kişilerin başvuru yapabildiği taşıt kredisi, bankaların müşterilerine sunduğu finansal bir destek olarak karşımıza çıkmaktadır. Taşıt kredisi, diğer krediler gibi belirli bir vadede, belirli faiz oranları üzerinden müşteriye sunulmaktadır. Kredinin miktarı müşteriden müşteriye değişirken uygulanan faizler de bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Ancak taşıt kredisi hesaplaması yalnızca uygulanan faiz oranından ibaret değildir. Taşıt kredisi hesaplamasında faizin yanında pek çok etken bulunmaktadır. Maliyet kalemleri denen bu etkenler, her bankada farklı oranlarda uygulanmaktadır. Taşıt kredisi başvurusunda bulunmadan önce maliyet kalemleri detaylı olarak incelenmelidir.

Taşıt kredisi hesaplamasında maliyet kalemleri tıpkı faiz oranlarında olduğu gibi bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Söz konusu maliyet kalemleri; dosya masrafı, hayat sigortası, kaynak kullanımı destekleme fonu, banka sigorta muameleleri vergisi ve kasko ücretidir. Dosya masrafı, bütün kredi çeşitlerinde uygulanan standart bir ücrettir. Dosya masrafı ile bankanın kredi kullanımında yaptığı giderler karşılanmaktadır. Kredi tutarının en fazla %0,05’i oranında alınan dosya masrafını krediyi kullanabilmek için ödemeniz gerekmektedir. Hayat sigortası, bankanın taşıt kredisi geri ödemesini güvence altına almak için krediyi kullanan kişiye yapılmaktadır. Kaynak kullanımı destek fonu, banka aracılığıyla Hazine Müsteşarlığı’na yapılan bir ödemedir. Bu ödeme total faiz tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. Kaynak kullanımı destek fonunun oranı ise %15 olarak uygulanmaktadır. Banka sigorta muameleleri vergisi, banka aracılığıyla Maliye Bakanlığı’na aktarılan bir ücrettir. Bu vergi, faiz tutarının %5’i oranında uygulanmaktadır. Son olarak kasko ücreti, kredi borcu bitene kadar krediye konu olan aracı güvenceye almak için yapılan sigortanın bedelidir. Bazı bankalar anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerinden kasko hizmeti alındığı takdirde daha düşük faiz uygulamaktadırlar bu nedenle kasko ücretine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Maliyet kalemleri, kredi kullanımı için ödenmesi zorunlu olan ücretlerden oluşmaktadır. Bu nedenle yıllık maliyet oranını oluşturan söz konusu maliyet kalemlerinin tek tek ücretleri öğrenilmesi gerekmektedir. Bütün maliyet kalemlerinin her birinin ne olduğunun bilinmesi, kredi hesaplamasının doğru yapılması açısından oldukça önemlidir. Bu durum müşterinin daha bilinçli bir şekilde kredi kullanmasını sağlayacaktır.

Maliyet kalemlerinin ücretlerinin toplamı yıllık ve aylık olarak hesaplanmaktadır. Aylık maliyet oranı, bütün maliyetin on ikiye bölünmesiyle elde edilmemektedir. Bu algı oldukça yanlık hesaplamalara yol açmaktadır. Öncelikle aylık maliyet oranı hesaplanmalı, aylık maliyet oranına bileşik faiz uygulanarak yıllık maliyet oranına ulaşılmalıdır. Bu nedenle yıllık maliyet oranı hesaplamasının direkt olarak banka tarafından yapılması gerekmektedir. Dosya masrafından sigorta ücretine kadar kredi kullanımında bankayı ve müşteriyi güvence altına alan, kredi kullanımının gerçekleşmesini sağlayan bu prosedür her banka tarafından uygulanmaktadır. Yıllık maliyet oranı bankadan bankaya farklılık göstermekte ve en az kredi faizi kadar önemli bir gider olarak karşımıza çıkmaktadır.

2020 Taşıt Kredisi Faiz Oranları

Bankalar, kredi uygulamalarından faiz geliri elde etmektedirler. Söz konusu faizlerin sabit bir oranı yoktur. Faiz oranları her banka için farklı olabilmekte ve ekonomik pek çok etkene göre farklılık gösterebilmektedir. Bankanın kendi ücret politikasına ve ulusal ekonomik politikalara göre değişebilen taşıt kredisi faiz oranları, kredi borcunu doğrudan etkilediğinden yakından takip edilmelidir. Ekonomik gelişmeleri sıkı sıkıya takip ederek faiz oranlarının düşük olduğu dönemlerde, en düşük faiz oranını uygulayan bankalara kredi başvurusunda bulunmak bütçeniz açısından faydalı olacaktır. İkinci el veya sıfır araç satın almak isteyen kişilerin özellikle takip etmesi gereken taşıt kredisi faiz oranları, her sene olduğu gibi 2020 yılı için de bankalar tarafından açıklanmaktadır.

Bankadan bankaya değişen taşıt kredisi faizleri 2020 yılında bankalar tarafından şu oranlarda uygulanacaktır;

Halkbank = %1.04
Vakıfbank = %1.05
Ziraat Bankası= %1.02
Yapı Kredi Bankası = %1.19
Akbank = %1.10
İş Bankası = %1.10
Denizbank = %1.31
ING Bank = %1.64
TEB = %2.65
Garanti Bankası = %1.19

Bankaların taşıt kredisi faiz oranları oldukça değişkendir. Bankaların kar marjları, Merkez Bankası’nın ekonomik politikaları, enflasyon gibi pek çok etken taşıt kredisi faiz oranlarını doğrudan etkilemektedir. 2020 yılında araç satın almak isteyen pek çok kişinin dikkatini çeken taşıt kredisi faiz oranları, kimi bankalarda diğerlerinin iki katı boyutunda uygulanabilmektedir. Faiz oranları arasındaki bu uçurum, araç satın almak isterken zarar etmenize sebep olabilmektedir. Her zaman için en düşük faizli bankayı seçmek, ödeme güçlüğü çekmemeniz açısından oldukça önemli bir durumdur. Bu nedenle taşıt kredisi faiz oranlarını dikkatli bir şekilde takip etmeli, yine bankadan bankaya farklılık gösteren yıllık maliyet oranlarını da dikkate alarak taşıt kredisi kullanmak isteyip istemediğinize karar vermelisiniz. Bankaların en güncel taşıt kredisi faiz oranlarını bankaların internet sitelerinden kolayca takip edebilirsiniz.

En Uygun Taşıt Kredisi

Araç kullanımı, en temel ihtiyaçlardan biri olan ulaşım ihtiyacını karşılamaya yönelik gerçekleştirilen bir faaliyettir. İnsanlar daha konforlu seyahat etmek için veya ticari sebeplerle taşıt satın almayı istemektedirler. Ancak taşıt ücretlerinin market alışverişi ödemesi gibi kolayca karşılanamaması müşteriler için nakit sıkıntısı yaratmaktadır. Pek çok kişi, araç satın alırken ödemeyi taksitler halinde gerçekleştirmeyi istemektedirler. Taksitli ödeme planı, alıcı için ödemeyi kolaylaştıran bir uygulamadır. Bu da banka kredileri sayesinde gerçekleşmektedir. Bankalar, kredi başvurusunu değerlendirmeye alırken öncelikle başvuru yapan kişinin gelirine ve kredi skoruna bakmaktadırlar. Bunun sebebi ise müşterinin ödeyebileceği miktarda kredi verilmesini sağlamak ve müşterinin ödeme potansiyelinin olup olmadığını tespit etmektir. Bu aşamadan sonra ise taşıt kredisi hesaplaması yapılmaktadır. Taşıt kredisi ücreti; taşıtın fiyatına, taşıt kredisi faiz oranlarına ve yıllık maliyet oranına göre değişiklik göstermektedir.

En uygun taşıt kredisini bulmak için en uygun taşıt kredisi faiz oranını ve en düşük yıllık maliyet oranını uygulayan bankaları tespit etmek gerekmektedir. Her iki uygulamada da her bir banka tarafından farklı miktarlarda sunulmaktadır. Söz konusu oranların değişmesi bankaların ücret politikalarıyla ve kar marjlarıyla yakından ilişkilidir. Bu nedenle tek tek bankaların taşıt kredisi faizlerine ve yıllık maliyet oranlarına bakmak gerekmektedir. Bunun için en güncel oranlara bankaların kendi internet siteleri üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Bütün bankalar incelendiğinde 2020 yılında en uygun taşıt kredisinin en köklü kamu bankası olan Ziraat Bankası tarafından verildiği görülmektedir. Varlığı Osmanlı yıllarına dayanan Ziraat Bankası’nın taşıt kredisi faiz oranı %1.02 iken yıllık maliyet oranı ise %16 olarak karşımıza çıkmaktadır. Ziraat Bankası; konut kredisi, taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi gibi pek çok kredi türünde müşterilerin yoğun talebine maruz kalmaktadır. Bunun sebebi faiz oranlarının düşük olmasının yanı sıra hiç kuşkusuz Ziraat Bankası’nın profesyonelliğinden kaynaklanmaktadır. Taşıt almak isteyen kişilerin faiz oranları ve yıllık maliyet oranları değişmeden Ziraat Bankası’nın taşıt kredisi prosedürünü iyice incelemelerini ve ödeyebilecekleri miktardan şaşmayarak kredi başvurularını gerçekleştirmelerini öneririz.