İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen, Maxis Yenilikçi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu aracılığı ile girişimcilere yönelik desteklerini devam ettirdiklerini açıkladı. Girişimcilerin en çok ihtiyacı olan yatırım desteğini sürdürdüklerini ifade eden Sezen, “Yatırımcısı olduğumuz Maxis Yenilikçi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu aracılığıyla girişimcilerin en çok ihtiyacı olan yatırım konusunda da destek sağlıyoruz. 2018 yılında kurulan fonun toplam yatırım tutarı 1,75 milyon dolara ulaştı.” dedi.
Müteşebbislerin büyümesinde verdikleri destekle pek çok sektörün büyümesinde ve gelişmesinde önemli bir paydaş olduklarını hatırlatan Sezen, bu vizyon doğrultusunda günümüzde pek çok teknoloji odaklı iş yapan start-upları desteklediklerini belirtti. 4 yıl önce başlattıkları Workup Girişimcilik Programı’nı da girişimci ekosistemine kesintisiz destek için oluşturduklarını söyleyen Sezen açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Ana sponsoru olduğumuz Workup Girişimcilik Programı pandemi döneminde dahi kesintiye uğramadan online olarak devam etti ve haziran ayında 6. dönem mezunlarını verdi. 6. dönem mezunu 11 girişimimizin daha işlerini büyüterek daha büyük değerler yaratmalarına katkı sağladık. Böylelikle programdan mezun olan girişim sayısı 60’a ulaşmış oldu. Programın 7. dönemini de 18 girişimle ağustos ayında başlattık. Online olarak başlattığımız bu dönem ki programımızda, İstanbul dışında Ankara, İzmir ve Bursa’dan da girişimciler yer alıyor. Dolayısıyla sağladığımız faydanın coğrafi alanını da genişletmeye devam ediyoruz.
Diğer taraftan ülkemizde üniversite öğrencilerinin girişimcilik ile tanışması, bu girişimcilik aşısını meslek seçimleri ve akademik kariyerleri öncesinde almaları için yurt sathında çalışmalarını sürdüren Türkiye Girişimcilik Vakfı’nın da ana destekçisi olmayı sürdürüyoruz. Ülkemizde kadın girişimcileri cesaretlendirmek adına kapsamlı destekler sunan ARYA Kadın Yatırım Platformu’nu desteklemeye devam ediyoruz. Ekosisteme sunduğumuz tüm desteklerin yanında, çok sayıda girişimle kavram kanıtlama çalışması yapıyor, ürün ve hizmetlerini satın alıyor, ortak kampanyalar yaparak müşteri tabanlarını geliştirmelerini sağlıyoruz.
Ayrıca, yatırımcısı olduğumuz Maxis Yenilikçi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu aracılığıyla girişimcilerin en çok ihtiyacı olan yatırım konusunda da destek sağlıyoruz. 2018 yılında kurulan fonun toplam yatırım tutarı 1,75 milyon dolara ulaştı. Özet olarak, sadece girişimlere değil, girişimcilik ekosisteminde birlikte değer yaratabileceğimiz herkese samimi desteklerimizi sunmaktan imtina etmiyoruz.”
İş Bankası 3,5 Ayda 35 Online Etkinlik Düzenledi
Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinden 2 gün sonra Workup Girişimcilik Programı’nı online ortama taşıdıklarını belirten ve bu dönem içerisinde iş modellerini önemli derecede olumsuz etkileyen pek çok girişimle, kurucu ortak gibi yakın bir çalışma içerisine girdiklerini söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen açıklamasında şu sözleri de sarf etti:
“Yaklaşık 3,5 aylık bu dönemde toplam 35 online etkinlik düzenledik. Bu dönemde girişimcilik ekosistemimizin önemli paydaşları ile gerçekleştirdiğimiz 10 etkinliği de sosyal medya hesaplarımızdan canlı yayınlayarak, bu değerli içerikleri tüm ekosistemin erişimine sunduk.
Girişimcilerimiz geleneksel ve dijital mecralarda kendini gösterme imkanı buluyorlar. Bunların yanında, ücretsiz bulut kullanım hakları, iş ortaklarımızdan indirimli veya ücretsiz ürün ve destek paketleri de sunuluyor. Girişimler, yurt içi ve yurt dışı etkinliklerde yer alma fırsatına sahip olarak potansiyel müşteri ve yatırımcılarına daha hızlı ulaşıyor.”
3 Ekip San Francisco’ya Gönderildi
“2019 yılında, Workup’lı girişimler arasından seçilen 11 ekibin katıldığı, ABD pazarına açılmak için gerekli adımların aktarıldığı bir eğitim programı düzenlendi. Söz konusu girişimler arasından seçilen 3 ekip ise, San Francisco’daki inovasyon merkezimiz Maxitech’in desteğiyle, ekim ayında San Francisco’ya giderek potansiyel müşteriler, yatırımcılar ve hızlandırma programlarının yöneticileri ile bir araya geldi.
Ayrıca 32 farklı API’mızı girişimlerin ve geliştiricilerin kullanımına sunduğumuz developer.isbank.com.tr API portalımız ile geleceğin iş modellerine teknik olarak da desteğimizi artırarak devam ettiriyoruz.
Finansal olarak baktığımızda inovatif, teknoloji tabanlı ve de hızlı büyüme potansiyeli bulunan, faaliyet süresi 3 yıldan az olan teknolojik girişimcilerin ticari hayatlarının ilk aşamasında temel bankacılık hizmetlerimizden belirli bir süre ücretsiz veya indirimli olarak faydalandırılması amacıyla Teknolojik Girişimci Tarifesi’ni hazırladık.
Bu tarife ile 1 yıl boyunca İnternet Şubesi ve İşCep’ten sınırsız ücretsiz havale ve EFT, ücretsiz sanal POS ve çek karnesi ile çek tahsilatında yüzde 50 indirim imkanı sunuyoruz. Bugüne kadar 500’e yakın teknoloji firmasına bu imkanlarımızı sunduk.”
Tüm çalışmalarımızda amacımız daha uzun soluklu, toplam faydayı büyütecek iş birliklerine imza atmak. Bunun en güzel örneklerinden biri de Koç Üniversitesi bünyesinde ülkemizin bilimsel ve akademik faaliyetlerine katkıda bulunmak, yapay zeka alanında ileri düzeyde çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla kurulan ‘Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi’ için yaptığımız iş birliği.
Merkez; ülkemizdeki bilimsel ve akademik faaliyetlere katkıda bulunmayı, yapay zeka alanında ileri düzeyde çalışmalar gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Böylece girişimcilik ekosistemindeki akademi ve reel sektör bağını kuvvetlendirirken, ülkemizin dijitalleşmesine ve yapay zeka kullanımının yaygınlaşmasına da katkı sağlamayı amaçlıyoruz.”