İş Hayatında Doğru Hedefi Belirlemenizi Sağlayacak Sorular!

İş hayatında doğru hedefi belirlemek, kendinize doğru soruları sormaktan geçer. Doğru soruyu sormak, doğru cevabı bulmanızı dolayısıyla doğru yolda olmanızı, hedefinizde başarıya ulaşmanızı sağlar.

Amacım ne?

Gerçek amacınızın ne olduğunu bulmalısınız. Kendinize bir hedef koyduğunuzda asıl amacınızın ne olduğunu bilmek, kendinizden de emin olmanızı sağlar. Kendinize sürekli olarak “Bu hedefteki amacım ne?” sorusunu sormalısınız. Amacınızın başarıya ulaşıp ulaşmayacağını kontrol etmek ve bulunduğunuz konumu doğrulamak için en iyi sorudur.

Başarı benim için neyi ifade ediyor?

Başarılı olduğunuzda ne hissettiğinizi ve başarının sizin için tam olarak neyi ifade ettiğini bilmeniz, hedefiniz için doğru hayaller kurmanızı sağlar. Her hedefin başlangıç noktası hayal kurmaktır. Hayaller, küçük ayrıntıları bile görmenizi sağlar. Bu nedenle başarıyı hayal ettiğinizde hissettiğiniz duyguyu ve anlamı bilmek, doğru yolda olduğunuzun bir belirtisi olacaktır.

Bir süper güce sahip miyim?

“Süper güç” olarak adlandırılan özellik aslında alanında uzman olduğunuz konudur. Örneğin etkili bir şekilde iletişim kurabiliyor ve karşınızdaki kişiyi konu ne olursa olsun ikna edebiliyorsanız sizin süper gücünüz konuşmaktır. Bir nevi kim olduğunuzu keşfetmenizi sağlayacak olan bu soru hedefinizi yönlendirmeyi sağlar. Başarılı olduğunuz alanı keşfederek, doğru hedef için ilerlemenize yardımcı olur.

Neden bu hedefi seçtim?

Bir hedefinizin olması, iş ve özel yaşamınıza dair kararlar almanıza ve uygulamanıza sebep olur. Dolayısıyla hem iş hayatınız hem de kişisel yaşamınız değişime uğrar. Değişim, insanın daima tepki gösterdiği bir olaydır ve bu değişimler karşısında nasıl bir tepki vereceğinizi bilmek, sizi doğru hedefe yaklaştırır. Hedefinizi neden seçtiğinizi bilmek, ulaşacağınız sonuç/sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar.

Hedefim sonucunda elde edeceğim başarı ne olacak?

Amacınızın ne olduğunu biliyorsanız, ulaşmak istediğiniz hedefte bellidir. Bu hedef, başarı noktanızdır. Başarıya ulaştığınızda elde edeceğinizin ne olduğunu bilmek, hedefinizi doğru bir şekilde planlamanızı sağlar. İş yerinde terfi almanızı sağlayacak bir hedefiniz mi var? Yaşamınızda yeni bir kariyer yaşamına mı gidişat yapacaksınız? Maaşınızın yükselmesini mi sağlayacaksınız? Kısacası bu hedef doğrultusunda çıkarınızın ne olacağını bilmelisiniz.

Benim için ideal iş tanımı ne demek?

Kimi insanlar yoğun iş temposundan haz duyarken kimi insanlar esnek çalışma saatlerine sahip olan iş yerlerinde çalışmaktan keyif alır. Bu nedenle sizin için ideal iş tanımının ne olduğunu bulmalısınız. İş yerinde sevdiğiniz, sevmediğiniz noktaları keşfetmelisiniz. Sizi neyin üzdüğünü, motivasyonunuzu düşürdüğünü bilmeniz, hedefinizde ilerlerken karşılaşacağınız zorluklar ve riskler karşısında göstereceğiniz tepkiyi bilmenizi sağlar.

Büyük resmi görebiliyor muyum?

Büyük resim, büyük hayalinizdir. En büyük hayaliniz, en büyük hedefiniz olacaktır. Ulaşamayacağınızı düşündüğünüz bir hedefi kendinize koymak, büyük resmi görmenizi sağlar. Bu aynı zamanda büyük bir risk almak ve sorumluluk sahibi olmak demektir. Her şeyden önce sizin için büyük resmin ne demek olduğunu bilmelisiniz. Yani, en büyük hayalinizin ne olduğunu…