İşverenlerin Artık Özgeçmişlerinizde Görmek İstemediği Beceriler!

Kariyer hayatınız için birçok sertifika almış ve eğitimlere gitmiş olabilirsiniz. Bunlar sonucunda da edindiğiniz pek çok beceri olabilir. İş dünyası sürekli olarak gelişim ve değişim halindedir. Almış olduğunuz eğitimler ve kazandığınız beceriler, bu gelişim ve değişime uyum sağlamıyor olabilir.

Tam da çok önemli becerilerin sahibi olduğunuzu düşünürken, artık bu becerilerin bir işe yaramadığını öğrenebilirsiniz. Bir önceki gün bu becerilere ihtiyaç duyulurken, bir sonraki gün duyulmayabilir. İşte, artık işverenler tarafından özgeçmişlerde bulunmasının anlamsız olduğu, görmek istemedikleri beceriler…

Özgeçmişlerinizde artık Microsoft Office programlarına dair bilgi ve becerilerinizin olması, önemsenmiyor. İşverenler, adayların Word ve Excel bilgisinin olmasını şart koyuyor. Bu programlara dair becerisi olmayan adaylar direkt olarak eleniyor. Fakat ileri düzey Excel, Excel VBA programlarına dair uzmanlığınız varsa, özgeçmişinizde mutlaka belirtmeniz gerekiyor. Burada bahsedilen temel düzey olan Microsoft Office programları…

Eskiden bu yana ifade edilen “kelime işlem” becerisi, artık CV’ler içerisinde aranmayan beceriler içerisinde… Eskiden 10 parmak yazı yazmak işverenler açısından oldukça önemliydi. Y kuşağına geçildiğinden bu yana, bu beceriye sahip olunması istenmiyor. Adayların zaten bu beceriye sahip olduğu düşünülüyor.

Özgeçmişiniz içerisinde belirtmek isteseniz de artık gerekli olmayan bir beceri de “veri girişi” olarak yer alıyor. Kelime işlem becerisine oldukça benzeyen bu beceri, bilgisayar içerisine hızlı bir şekilde veri girilmesine ait… Bu konuda uzman da olsanız, veri girişi becerisi artık işverenler tarafından görülmek istenmiyor.

Yönetim ve ekip çalışması içerisinde uyumlu çalışabilme, bireysel olarak çalışmalarda uzmanlık becerileri de artık görülmek istenmeyen beceriler arasında yer alıyor. Bu becerilere sahip olsanız da işverenler bu becerilere ne kadar sahip olduğunuzu görmek istiyor. Yetkinliğinizi kontrol etmek istiyor. CV içerisine elbette yazabilirsiniz. Fakat işveren açısından pek de önemli olmayacak bilgiler içerisine girecektir.

Fakat bu beceriler hala daha oldukça değerli. Önemli olan bu becerilere ne kadar sahip olduğunuzu iş yeri içerisinde gösterebilmeniz. Liderlik vasfına sahipseniz, işveren tarafından verilen ekip çalışması sorumlulukları içerisinde mutlaka projeyi yöneten siz olacaksınız. Bunu yöneticinize göstermenizin tek yolu CV değil, uygulama olacaktır.

İşletmeler açısından kayıt tutmak oldukça önemlidir. Fakat işletme defterlerini tutabiliyor olmak artık bir beceri olarak sayılmıyor. Çünkü bu tip bilgiler, dijitalleşen dünya sayesinde bilgisayarlar aracılığıyla otomatik ya da manuel olarak kayıt altına alınabiliyor. Halen daha muhasebecilere günümüzde ihtiyaç duyulsa da, bu beceriye sahip olunması adaylar açısından işe alınmak için ekstra bir özellik olarak görülmüyor.

Araştırma kabiliyetine sahip olmak da istenmeyen beceriler arasında yer alıyor… Düzenli olarak şirket için yapılacak araştırmaları yerine getirmek, başvurulan pozisyon ne olursa olsun istenmiyor. İnternetin yaygınlaşması ve bilgi kaynaklarının artması sebebiyle, istenen konuya direkt olarak ulaşılabilir. Bu durumda adayların araştırma yapabilme kabiliyetine sahip olması, istenmeyen beceriler arasında yer alıyor.