Banka hesapları, en çok tercih edilen bankacılık hizmetleri arasında yer almaktadır. Banka hesabı bir kişi veya şirket adına açılabilmektedir. Banka hesabının açılma amacı para biriktirmek, para transferi gerçekleştirmek veya yatırım yapmak olabilir. Bu amaçlar müşterinin talebine göre değişmektedir. Bankanın müşterisi dilerse kendi adına birden fazla hesap açabilmektedir. Bu hesaplar farklı bankalarda olabileceği gibi tek bankada da açılabilmektedir. Bankacılık hizmetleri standart olsa da her banka bu hizmetleri kendi nezdinde özelleştirerek müşterilerine sunmaktadır. Bu nedenle çok sayıda bankada kendi adınıza hesap oluşturabilir, her bankanın avantajından yararlanabilirsiniz.
Banka hesapları para yönetimini sağlamayı kolaylaştırmaktadır. Bunun için bir müşterinin 3 adet hesabı olması yeterli olacaktır. Bunlardan biri maaş hesabıdır. Eğer düzenli maaş aldığınız bir kurumda çalışmıyorsanız bu hesabı ödeme yapma, para transfer etme gibi işlemler için kullanabilirsiniz. Bir diğer hesap ise acil fon hesabıdır. Bu hesaptaki parayı yalnızca acil durumlarda kullanmak üzere biriktirebilirsiniz. Son olarak bir vadeli mevduat veya yatırım hesabı açarak bu hesapta emeklilik fonu gibi düzenli bir şekilde para biriktirebilir, birikimlerinize eklenen faiz sayesinde gelir elde edebilirsiniz. Bunların haricinde eğer yatırım yapmakla ilgileniyorsanız finans piyasalarında oynamak için kendinize bir yatırım hesabı oluşturabilirsiniz. Aktif bir ticari hayatınız varsa eğer çek hesabı açarak ödemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Çek Hesabı ile Başlangıç Yapın
Çek bir ödeme aracıdır. Çek hesabı genellikle aktif bir ticari faaliyet gösteren kişi ve kurumlar tarafından kullanılmaktadır. Bir çek hesabı oluşturmak için bankanıza başvurmanız gerekmektedir. İkametgah, kimlik ve sabıka kaydı gibi resmi evrakları temin ettikten sonra çek defterinizi alabilirsiniz. Çek defterinin her bir sayfasında hesap numarası, hesabın bulunduğu banka şubesi, çekin basıldığı tarih ve çek sahibinin adı soyadı bulunmaktadır. Bu bilgilerin her sayfada eksiksiz olarak yer aldığından emin olmalısınız. Çek defterleri 10 sayfalık koçanlar halinde hazırlanmaktadır. Banka, her bir sayfa için çek hesabınızda belirli bir miktarda para bulunmasını talep etmektedir. Örneğin banka koçan başına bin TL tutarında bir fiyat belirlediyse, banka çek hesabınızda en az 10 bin TL bulunması zorunludur. Müşteriye çek yazdığınızda belirlenen vadede müşteri çeki bankada bozdurarak sizin çek hesabınızdan parasını tahsil etmektedir. Çek hesabı, nakit para kullanımının olmadığı durumlarda oldukça pratiktir.
Para Piyasası Hesabı Oluşturun
Eğer borsa gibi para piyasalarıyla yakından ilgileniyorsanız ve birikimlerinizden gelir elde etmeyi hedefliyorsanız para piyasası hesabı oluşturabilirsiniz. Para piyasası hesabı, düşük risk almak isteyen yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Para piyasası hesabınızdan sadece belirli periyotlarda para çekmenize izin vardır. Bu durum paranızı harcamanızın önüne geçmekte ve birikimlerinizin artmasını sağlamaktadır.
Tasarruf Hesabı Olmadan Olmaz
Tasarruf hesabı diğer bir adıyla tasarruf mevduatı, birikim yapma amacıyla açılan bir banka hesabıdır. Kişiler, yaptıkları birikimleri güvenli bir ortamda muhafaza etmeyi istedikleri için bankalar tasarruf hesabı hizmeti sunmaktadırlar. Tasarruf hesabınızı açtıktan sonra birikimlerinizi bu hesaba yatırarak muhafaza edebilirsiniz. Hesabınızdan paranızı çekmek içinse kendiniz bir süre belirleyebilirsiniz, bu süreye kadar birikiminizi bozamazsınız. Belirlenen sürede birikiminizi bozmadan bankada tuttuğunuz için banka size faiz ödemektedir. Bu noktada her bankanın faiz oranları değişiklik göstermektedir bu nedenle faiz oranı en yüksek olan bankayı seçmek birikiminiz için en yüksek getiriyi elde etmenizi sağlayacaktır. Tasarruf hesabı, risk potansiyeli en düşük yatırım araçlarından biri olarak görülmektedir. Yalnızca vade süresi boyunca paranızı bozmadan biriktirmeniz karşılığında gelir elde ederek kazanç sağlamış olursunuz. Bu nedenle risk sevmeyen yatırımcılar tarafından en sık tercih edilen yöntemlerden biri tasarruf hesabıdır Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise vade süresine kadar parayı bankadan çekmemektir. Vade süresi geldiğinde dilerseniz paranızın hepsini hesabınızdan çekebilirsiniz. Döviz, hisse senedi gibi yatırım araçlarının değeri zamanla değiştiği için bu piyasaları sürekli takip etmeniz gerekirken tasarruf hesabıyla yatırım yaptığınızda takip etmenizi gerektirecek bir durum olmamaktadır.
İşletmeniz Varsa İşletme Hesabı Oluşturun
Bir işletme sahibi iseniz eğer, kendi adınıza açtığınız banka hesapları haricinde işletmenin tüzel kişiliğine uygun olarak bir işletme hesabı oluşturabilirsiniz. İşletme hesabı işletmenin gelirlerini ve giderlerini daha pratik bir şekilde yönetmenizi sağlamaktadır. Bunun için işletmenize hem kontrol hem tasarruf hesabı açabilirsiniz. İşletme hesabı açtıktan sonra bankanın işletmelere sunduğu kredilerden, kredi kartı gibi bankacılık hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz.
Uluslararası Döviz Hesabı Ekleyin
Döviz, ulusal para biriminin yabancı para birimleri karşısındaki değeridir. Paranın kullanımı ve paranın ticaretinin yapılması dövizi aktif bir yatırım aracı haline getirmektedir. Örneğin doların TL bazında değeri düştüğünde dolar alıp, değeri yükseldiğinde satmak döviz üzerinden para kazanmanızı sağlayacaktır. Döviz ile işlem yapabilmek için kendinize uluslararası döviz hesabı oluşturabilirsiniz. Uluslararası döviz hesabı, vadesiz bir hesaptır. Hesabın açılış amacı döviz transferi yaparak kar elde etmeyi sağlamaktır. Dilerseniz hesabınızda bulunan dövizlerle havale yapabilir, bankanın ATM’lerinden paranızı döviz olarak çekebilirsiniz. Özellikle dövizle yatırım yapan ve uluslararası finansal işlemlerde bulunan kişiler için uluslararası döviz hesabı oldukça mantıklı bir hizmettir.
Banka Hesaplarında Çeşitliliğin 5 Faydası
Banka hesapları, müşterinin taleplerine ve müşterinin profiline göre özelleşen bir bankacılık hizmetidir. Kimi müşteri yalnızca maaşını çekmek için hesap açmak isterken kimi müşteri hesabında para biriktirmeyi ister, kimi müşteri birikimlerini yatırıma dönüştürmek için banka hesabı açarken kimi müşteri ise sadece ödemelerini yapmak ister. Banka hesaplarının işlevleri oldukça farklıdır. Bu nedenle ne amaçla banka hesabı açmak istediğinizi iyi belirlemeli, bu amaca uygun bir hesap açmak için bankaya başvuru yapmalısınız. Birikimlerinizi, yatırımlarınızı veya ödemelerinizi aynı hesap üzerinden gerçekleştirmek finansal bir kaosa sebep olacaktır. Bu nedenle öncelikle paranızı nasıl kullanmak istediğinize karar vermelisiniz.
- Banka hesaplarındaki çeşitlilik, paranızı yönetmenizi kolaylaştıracaktır. Birikimleriniz için ayrı, yatırımlarınız için ayrı, ödemeleriniz için ayrı hesap oluşturarak paranızı akıllıca kullanabilirsiniz. Yatırım amacıyla ayırdığınız paranın aylık giderlere harcanması gibi karışıklıkların önüne geçmiş olursunuz.
- Kullanım amacınıza göre farklı banka hesapları açarak gereksiz harcamaların önüne geçebilirsiniz. Sadece fatura, gıda gibi aylık giderlerinizi karşılamak üzere bir hesap açıp bu hesap üzerinden giderlerinizi net bir şekilde görebilir ve gerektiğinde harcamalarınızı kısabilirsiniz.
- Yatırım amacıyla açacağınız bir banka hesabı birikimlerinizden gelir elde etmenizi sağlayacaktır. Paranızı harcamadan biriktirdiğiniz sürece banka size faiz vererek gelirinizi arttıracaktır. Böylelikle sadece paranızı biriktirerek kazanç sağlamış olursunuz.
- Birden çok banka hesabı açabilirsiniz. Bu çeşitlilik, paranızı nasıl kullanmak istediğinize göre değişmektedir. Örneğin ameliyat, taşınma gibi sadece acil durumlarda kullanmak üzere kendinize ayrı bir banka hesabında para ayırabilirsiniz ve dilediğiniz zaman bu parayı kullanabilirsiniz. Bu durum finansal açıdan müşterinin kendini güvende hissetmesini sağlayacaktır.
Kişisel kullanımların haricinde banka hesaplarının işletmeler adına açılabilir olması, işletmenin finansal durumunu daha net görebilmenizi sağlayacaktır. İşletmenin maliyeti, gelirleri, giderleri gibi finansal hareketlerinin hepsi açılacak banka hesapları sayesinde daha net yönetilebilmektedir. Böylece işletme sahiplerinden bağımsız olarak işletmenin kendine ait finansal hayatını yönetmek daha kolay olacaktır.