Kredilerin Takibe Düşme Süresi Uzatılıyor

Kredilerin Takibe Düşme Süresi Uzatılıyor
Kredilerin Takibe Düşme Süresi Uzatılıyor

BDDDK, kredileri takibe atma süresinde sağladığı esnekliği yıl sonuna kadar uzatmayı planlıyor.

BDDK tarafından 30 Haziran’a kadar geçerli olan kredileri takibe atma süresi esnekliği, kısa bir süre sonra sona erecek. Fakat gelen ilk bilgiler, BDDK’nın sağladığı esnekliği devam ettirmesi yönünde oldu. Bankalardan alınan görüşler ile beraber, esnekliğin ilk aşamada 2021 yılı Eylül ayına kadar uzatılması düşünülüyor. Sonraki hamle ise, kararın yıl sonuna kadar uzatılması olacak.

Salgın Etkileri Göz Önüne Alındı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, salgın ile beraber yeni kararlar almıştı. Bu bağlamda, takibe atılacak ödemeler için bekleme süresi uzatılarak 180 güne çıkarıldı. 2020 yılı sonunda sona eren toplam bekleme süresi yeni kararname ile 30 Haziran’a kadar da uzatıldı. Fakat BDDK, takibe atma süresindeki zaman dilimini sabit bırakarak geçerlilik süresini uzatmayı düşünüyor.

Bankalardan görüş alan BDDK, pandemi etkilerine de bağlı olarak uygulamaya devam etmeyi planlıyor. Bu konuda salgının etkileri ve tam kapanma kararları, sürenin uzatılması konusunda en önemli etkenler oldu. Bankalar, bu süre zarfında sorunlu krediler için karşılık ayırmaya devam etti. BU bağlamda BDDK verileri göz önüne alındığında, bankalarda sorunlu kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3,79’a kadar düştü.  Bu bağlamda yaşanan düşüş ile beraber, banka genel müdürleri konuyla ilgili fikir beyan etti. BDDK’nın talep ettiği fikirlere göre, geçici maddelerin uzatılması konusunda fikir birliğine varıldı.

Bankalara Etkisi Yok

Düzenlemenin ortadan kalkması ve tekrardan 90 güne düşürülmesiyle takibe dönüşüm oranların artacağı düşünülüyor. Bu bağlamda bankalar, zorunlu olmamasına karşın sorunlu krediler için karşılık ayırmayı sürdürüyor. Kredi takip oranlarının artmasının bankalara herhangi bir finansal etki yaratmayacağı da düşünüldüğünde, yılsonuna kadar uzama fikri üzerinde duruluyor. Özellikle turizm tarafında kredi ödemelerinin sorunlu olabileceği göz önüne alınıyor. Bu bağlamda tam açılma olmadığı taktirde uzamaya kesin gözüyle bakılıyor.

Yılsonuna kadar uzatılması düşünülen takip kararının yanı sıra, bu süreyi daha kısa tutmak da ihtimaller arasında bulunuyor. Bu bağlamda 30 Eylül 2021 tarihine kadar gerçekleştirilecek olan bir uzama kararına kesin gözüyle bakılıyor. Yine de BDDK ve banka görüşleri, ilerleyen süreçlerde fazlasıyla belirleyici olacak.