Merkez Bankası’nın 133 Milyar Dolarlık Rezerv Kaybı Var

Merkez Bankası’nın 133 Milyar Dolarlık Rezerv Kaybı Var
Merkez Bankası’nın 133 Milyar Dolarlık Rezerv Kaybı Var

Merkez Bankası’nın 133 milyar dolarlık rezerv kaybı bulunuyor. Ortaya çıkan rezerv kaybı ile birlikte bu durumun iyileştirilmesi için en az 5 yıllık bir süreye ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Dövizde yaşanan yükselişin önünü kesmek adına harcandığı öne sürülen rezerv ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

Merkez Bankası (MB) döviz yükümlülükleri ve SWAP ile alınan ödünçler düşüldüğü zaman rezerv, 48 milyar dolara geriliyor. Bu durum, ekonomi alanında alınan yeni yönetimin önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor. MB, rezervlerinin dış borçları ve cari açık dengesini fonlayacak kapasitede olmadığını öne sürerek uyarı yapıyor.

Cari Fazla Verilmesi Şart

Konuyla ilgili olarak Uluslararası Finans Uzmanı Dr. Murat Kubilay, radikal değişimlere ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor. Radikal kararlar ile birlikte rezervlerde toparlanma olabileceğini öne süren Kubilay, “İlk olarak yüksek faiz verilirken aynı zamanda yeni bir büyüme hikayesinin yaratılıp buna dış yatırımcıların ikna edilmesi, ikinci olarak da üretim devrimi yapılarak kur seviyesinden bağımsız sürekli cari fazla verilebilmesi şart.” diyor.

En Az 5 Yıla İhtiyaç Var

Dr. Murat Kubilay, sanayi ile hizmet sektörlerinin cari fazla vermeye başlasa bile heba edilen 10 yıllık bir rezervin ortada olduğunu dile getiriyor. Bu iki sektörün cari fazla vermeye başladığı anda bile 5 yıllık bir süreye ihtiyaç olduğu belirtiliyor.